Aleksiej Batałow

Dodaj nowe zdjęcie!
Data urodzenia:
20.11.1928
Data śmierci:
15.06.2017
Data pogrzebu :
19.06.2017
Patronim:
Władimirowicz
Inne imiona lub nazwisko panieńskie:
Aleksiej Władimirowicz Batałow
Inne nazwiska/pseudonimy:
Alexei Batalow, Aleksey Batalov, Aleksejs Batalovs, Алексей Баталов, , Алексей Владимирович Баталов, Aleksey Vladimirovich Batalov, Alexei Wladimirowitsch Batalow, Aleksei Batalov, Алексей В, Aleksey Vlad
Kategorie:
aktor, artysta ludowy ZSRR, działacz społeczny, pedagog, nauczyciel, reżyser, reżyser filmowy, scenarzysta
Cmentarz:
Der Preobraschenskoje-Friedhof, Moskau

Aleksiej Władimirowicz Batałow (ros. Алексе́й Влади́мирович Бата́лов; ur. 20 listopada 1928 we Włodzimierzu nad Klaźmą, zm. 15 czerwca 2017 w Moskwie) – radziecki i rosyjski aktor filmowy, teatralny i głosowy, zajmujący się również reżyserią filmową i scenariopisarstwem. Bratanek aktora Nikołaja Batałowa.

Największe triumfy święcił od lat 50. do 70. Na festiwalu w Cannes w 1955 zdobył nagrodę aktorską za rolę w filmie Wielka rodzina.

Życiorys

Ukończył Studium Teatralne przy MCHAT i przez kilka lat występował na scenie. Na ekranie pojawił się po raz pierwszy w epizodzie filmu Zoja. Międzynarodową sławę i uznanie przyniosła mu rola Borisa w filmie Lecą żurawie (1957) Michaiła Kałatozowa. Do jego najlepszych ról należy również rola fizyka atomowego Gusiewa w filmie Dziewięć dni jednego roku (1962) Michaiła Romma. Dwukrotnie żonaty. Od 1963 roku mąż artystki cyrkowej Gitany Leontienko.

Wybrana filmografia

aktor
  • Zoja (1944)
  • Wielka rodzina (1954)
  • Matka (1955)
  • Śledztwo (1955)
  • Lecą żurawie (1957) jako Boris
  • Dama z pieskiem (1960)
  • Dziewięć dni jednego roku (1962) jako Gusiew, fizyk atomowy
  • Jeden dzień szczęścia (1963)
  • W mieście (1966)
  • Żywy trup (1968)
  • Gwiazda zwodniczego szczęścia (1975)
  • Moskwa nie wierzy łzom (1980)
reżyse
  • 1959: Szynel
  • 1966: Trzech grubasów (wspólnie z Josifem Szapiro)
  • 1972: Gracz
scenariusz
  • 1977: Zajączek i mucha
role głosowe
  • 1975: Jeżyk we mgle jako narrator
  • 1986-1987: Pingwinek Lolo jako narrator

Nagrody i odznaczenia

  • Bohater Pracy Socjalistycznej (1989)
  • Dwa Ordery Lenina (1967, 1989)
  • Ludowy Artysta ZSRR (1976)
  • Nagroda Państwowa ZSRR (1981)
  • Państwowa Nagroda Federacji Rosyjskiej (2005)

 

Źródło informacji: wikipedia.org

Brak miejsc

    loading...

        Związki

        ImięRodzaj relacjiData urodzeniaData śmierciOpis
        1Владимир БаталовВладимир БаталовOjciec19.09.190214.03.1964
        2Нина  ОльшевскаяНина ОльшевскаяMatka13.08.190825.03.1991
        3Борис АрдовБорис АрдовBrat07.02.194023.08.2004
        4
        Гитана БаталоваŻona18.08.1935
        5
        Ирина БаталоваŻona00.00.1930
        6Николай БаталовНиколай БаталовWujek06.12.189910.11.1937
        7Ольга АндровскаяОльга АндровскаяCiotka21.07.189831.03.1975
        8Виктор  АрдовВиктор АрдовOjczym21.10.190026.02.1976
        9Светлана  БаталоваСветлана БаталоваKuzyn21.06.192309.04.2011
        Dodaj słowa kluczowe