Zofia Jamry

Dodaj nowe zdjęcie!
Data urodzenia:
27.02.1918
Data śmierci:
29.12.2006
Długość życia:
88
Days since birth:
38824
Years since birth:
106
Dni od śmierci:
6377
Lata od śmierci:
17
Inne imiona lub nazwisko panieńskie:
Zofia Szmurło
Kategorie:
aktor
Narodowość:
 polska
Cmentarz:
Warszawa, Cmentarz Bródnowski

Zofia Jamry - Zofia Jamry Kosek z domu Szmurło, (ur. 27 lutego 1918 w Morszansku, zm. 29 grudnia 2006 w Warszawie) – polska aktorka filmowa i teatralna.

Była córką Mieczysława Szmurło i Jadwigi Trzebińskiej, późniejszej żony prezydenta miasta Wołynia - Stanisława Czarkowskiego, siostra przyrodnia Jadwigi i Marii.

Filmografia

  • 1946: Zakazane piosenki
  • 1953: Sprawa do załatwienia
  • 1954: Autobus odjeżdża 6.20
  • 1954: Pokolenie
  • 1957: Spotkania
  • 1961: Rozstanie
  • 1961: Samson
  • 1962: Jak być kochaną
  • 1963: Pamiętnik
  • 1966: Mocne Uderzenie
  • 1967: Ślepy tor
  • 1967: Człowiek, który zdemoralizował Hadleyburg
  • 1968: Dzieci z naszej szkoły
  • 1973: Stawiam na Tolka Banana − paniusia u dentysty
  • 1975: Znikąd do nikąd
  • 1976: Polskie drogi
  • 1979: Doktor Murek
  • 1979: Przyjaciele
  • 1979: Strachy
  • 1980: Punkt widzenia − wynajmująca mieszkanie (odc. 2)
  • 1980: Misja - właścicielka szkoły tańca
  • 1982: Życie Kamila Kuranta
  • 1983: Szkoda twoich łez
  • 1983: Straszydła
  • 1985: Diabelskie szczęście
  • 1986: Zmiennicy
  • 1987: Ballada o Januszku − współlokatorka Gieni w sanatorium
  • 1988: Warszawskie gołębie
  • 1989: Modrzejewska − aktorka z grupy Łobojki
  • 1994: Jest jak jest
  • 1997: Sława i chwała
  • 1997: Złotopolscy
  • 1980-2000: Dom
  • 2004: Stacyjka
  • 2007: Lili

 

Źródło informacji: wikipedia.org

Brak miejsc

    loading...

        Nie występują żadne powiązania

        08.01.1947 | Premiera pierwszego polskiego powojennego filmu fabularnego "Zakazane piosenki" w reżyserii Leonarda Buczkowskiego

        Zakazane piosenki – polski muzyczny film fabularny z 1946 roku, w reżyserii Leonarda Buczkowskiego według scenariusza Ludwika Starskiego. Film upamiętnia antyniemiecką i partyzancką twórczość muzyczną czasów II wojny światowej, jednocześnie przedstawiając w epizodach historię okupacji niemieckiej od kapitulacji wrześniowej, aż po wkroczenie Armii Czerwonej do Warszawy. Przedstawione w nim piosenki są w większości oparte na autentycznej twórczości wykonawców ulicznych i orkiestr podwórkowych.

        Prześlij wspomnienia

        Dodaj słowa kluczowe