Leon Niemczyk

Dodaj nowe zdjęcie!
Data urodzenia:
15.12.1923
Data śmierci:
29.11.2006
Kategorie:
aktor, uczestnik II wojny światowej
Narodowość:
 polska
Cmentarz:
Łódź, Stary Cmentarz

Leon Stanisław Niemczyk (ur. 15 grudnia 1923 w Warszawie, zm. 29 listopada 2006 w Łodzi) – polski aktor filmowy i teatralny.

Biografia

Służył w 444. batalionie przeciwlotniczym 97. Dywizji Piechoty 3. Armii Stanów Zjednoczonych, dowodzonym przez gen. George'a Pattona. Po wojnie wrócił do Polski i pracował w warszawskim Objazdowym Teatrze Komedii Muzycznej (1948), w Teatrze Wybrzeże w Gdańsku (1949), a następnie w bydgoskim Teatrze Ziemi Pomorskiej (1950-53). Od 1953 do 1979 pracował w Teatrze Powszechnym w Łodzi. Od 1979 pracował już tylko w filmie. Mieszkał w Łodzi.

W 1985 został odznaczony Krzyżem Oficerskim, a w 1999 Krzyżem Komandorskim Orderu Odrodzenia Polski.

Jego braćmi byli Wacław (skrzypek) i Ludwik (żołnierz Armii Krajowej, który po wojnie przeprowadzał na Zachód uciekinierów z Polski). Był stryjem dla dzieci Wacława: aktorki Moniki Niemczyk i artysty Krzysztofa Niemczyka. Był dwukrotnie żonaty, a nie sześciokrotnie, jak pisały gazety i sam Niemczyk twierdził. Miał córkę Monikę, z małżeństwa z aktorką Tatianą Zuanar. Jego drugą żoną była Krystyna. Miał trójkę wnuków.

Był znany z wielkiego zainteresowania piłką nożną (był kibicem Łódzkiego Klubu Sportowego).

W 1998 na ul. Piotrkowskiej w Łodzi została odsłonięto jego gwiazda, w nowo powstałej Alei Gwiazd (strona zachodnia, obok Pasażu Rubinsteina).

Zmarł na raka płuc. Prochy Niemczyka spoczęły na łódzkim Starym Cmentarzu, przy ul. Ogrodowej.

Kariera aktorska

W ciągu ponad 50 lat kariery zagrał w około 400 filmach polskich i prawie 150 zagranicznych, głównie niemieckich. Grał także w filmach czechosłowackich, jugosłowiańskich i francuskich. Z zagranicznych wytwórni filmowych, najbardziej był związany z wytwórnią DEFA z NRD. Zagrał dla niej w ponad 100 filmach, od ról epizodycznych do głównych. W 1969 otrzymał państwową nagrodę NRD za najlepszą rolę roku, za rolę Lorenza Regera w filmie Zeit zu Leben, w reżyserii Horsta Seemannsa[5].

Najbardziej znane filmy z udziałem Niemczyka, to Baza ludzi umarłych (1958), Pociąg (1959) Jerzego Kawalerowicza, Krzyżacy (1960) Aleksandra Forda, nominowany do Oskara Nóż w wodzie (1961) Romana Polańskiego, Rękopis znaleziony w Saragossie (1964) Wojciecha Jerzego Hasa, Chudy i inni (1966), czy Wielki Szu (1982).

Pomimo iż był jednym z najbardziej znanych polskich aktorów, przyjmował niemal wszystkie propozycje, łącznie z rolami epizodycznymi. Od końca lat 90. grał również w bardzo popularnych serialach telewizyjnych, Złotopolskich, Klanie, Na dobre i na złe (1999 - 2003) i Ranczu.

W 2000 r. wystąpił w teledysku do piosenki Stachurskiego pt. Czuję i wiem.

Wybrana filmografia

  • Celuloza (1953)
  • Godziny nadziei (1955)
  • Sprawa pilota Maresza (1955)
  • Zaczarowany rower (1955)
  • Człowiek na torze (1956)
  • Nikodem Dyzma (1956)
  • Król Maciuś I (1957)
  • Eroica (1957)
  • Baza ludzi umarłych (1958)
  • Ósmy dzień tygodnia (1958)
  • Zadzwońcie do mojej żony (1958)
  • Pociąg (1959)
  • Sygnały (1959)
  • Krzyżacy (1960)
  • Szczęściarz Antoni (1960)
  • Szklana góra (1960)
  • Dziś w nocy umrze miasto (1961)
  • Nóż w wodzie (1961)
  • Odwiedziny prezydenta (1961)
  • Ogniomistrz Kaleń (1961)
  • Na białym szlaku (1962)
  • Ich dzień powszedni (1963)
  • Pamiętnik pani Hanki (1963)
  • Yokmok (1963)
  • Agnieszka 46 (1964)
  • Panienka z okienka (1964)
  • Rękopis znaleziony w Saragossie (1964)
  • Jutro Meksyk (1965)
  • Kapitan Sowa na tropie (1965) − Krzysztof Małecki (odc. 6)
  • Katastrofa (1965)
  • Pierwszy pawilon (1965)
  • Sposób bycia (1965)
  • Bicz boży (1966)
  • Cała naprzód (1966)
  • Chudy i inni (1966)
  • Don Gabriel (1966)
  • Powrót na ziemię (1966)
  • Zejście do piekła (1966)
  • Dziadek do orzechów (1967)
  • Poradnik matrymonialny (1967)
  • Wenus z Ille (1967)
  • Hrabina Cosel (1968)
  • Otello z m-2 (1968)
  • Ruchome piaski (1968)
  • Stawka większa niż życie (1968)
  • Sąsiedzi (1969)
  • Znaki na drodze (1969)
  • Pogoń za Adamem (1970)
  • Raj na ziemi (1970)
  • Różaniec z granatów (1970)
  • Twarz anioła (1970)
  • Pygmalion XII (1971)
  • Zabijcie czarną owcę (1971)
  • Kopernik (1972)
  • Kwiat paproci (1972)
  • Poprzez piąty wymiar (1973)
  • Przyjęcie na dziesięć osób plus trzy (1973)
  • Karino (1974) − Jabłecki, trener na Służewcu
  • Potop (1974)
  • Zapamiętaj imię swoje (1974)
  • Jej powrót (1975)
  • Kazimierz Wielki (1975)
  • Niewidzialna kamera (1975, DEFA)
  • Czterdziestolatek (1976) − inż. Małkiewicz
  • Karino (1976) − Jabłecki, trener na Służewcu
  • W pyle gwiazd (1976, DEFA)
  • Milioner (1977)
  • Poza układem (1977)
  • Życie na gorąco: odc 4 (Malavita) (1978)
  • Koty to dranie (1978)
  • Wesela nie będzie (1978)
  • Gazda z Diabelnej (1979) − szabrownik
  • Gwiazdy poranne (1979)
  • Na własną prośbę (1979)
  • Ojciec królowej (1979)
  • Placówka (1979)
  • Wiśnie (1979)
  • Czułe miejsca (1980)
  • Krab i Joanna (1980)
  • Laureat (1980)
  • Wyrok śmierci (1980)
  • Pogotowie przyjedzie (1981)
  • Vabank (1981)
  • Wielki bieg (1981)
  • Białe tango (1981)
  • Wolny strzelec (1981)
  • Anna i wampir (1981)
  • Gry i zabawy (1982)
  • Odwet (1982)
  • Promień (1982)
  • Przeklęta ziemia (1982)
  • Wielki Szu (1982)
  • Wilczyca (1982)
  • Popielec (1982) - pełnomocnik
  • Blisko, coraz bliżej (1982) - Manfred Wehlinger (odc. 6)
  • Akademia pana Kleksa (1983) - Golarz Filip
  • Kamienne tablice (1983)
  • Na odsiecz Wiedniowi (1983)
  • Ostrze na ostrze (1983)
  • Pastorale heroica (1983)
  • Piętno (1983)
  • Planeta Krawiec (1983)
  • O-bi, o-ba. Koniec cywilizacji (1984)
  • Przemytnicy (1984)
  • Remis (1984)
  • Szaleństwa panny Ewy (1984)
  • Ultimatum (1984)
  • Zabicie ciotki (1984)
  • Bariery (1985)
  • C.K. Dezerterzy (1985)
  • Chrześniak (1985) - ambasador Wacek
  • Diabelskie szczęście (1985)
  • Dłużnicy śmierci (1985)
  • Franziska (1985)
  • Ga, ga. Chwała bohaterom (1985)
  • Jesienią o szczęściu (1985)
  • Klatka (1985)
  • Menedżer (1985)
  • Mokry szmal (1985)
  • Podróże pana Kleksa (1985)
  • Sceny dziecięce z życia prowincji (1985)
  • Sezon na bażanty (1985)
  • Pierścień i róża (1986)
  • Republika nadziei (1986)
  • Koniec sezonu na lody (1987)
  • Łuk Erosa (1987) - pułkownik Otto von Palińsky
  • Między ustami a brzegiem pucharu (1987)
  • Misja specjalna (1987)
  • Sławna jak Sarajewo (1987)
  • Sonata marymoncka (1987)
  • Trójkąt bermudzki (1987)
  • Ballada o Januszku (1987) − doktor Edmund Żurek
  • Gwiazda piołun (1988)
  • Kornblumenblau (1988)
  • Łabędzi śpiew (1988)
  • Obywatel Piszczyk (1988)
  • Pan Samochodzik i praskie tajemnice (1988)
  • Pogranicze w ogniu (1988) – major Brooks (odc. 2, 3 i 7)
  • Bliskie spotkania z wesołym diabłem (1988)
  • Alchemik Sendivius (1988)
  • W labiryncie (1988-1990)
  • Bal na dworcu w Koluszkach (1989)
  • Oko cyklonu (1989)
  • Ostatni prom (1989)
  • Janka (1990)
  • Kanalia (1990)
  • Piggate (1990)
  • Powrót wilczycy (1990)
  • Seszele (1990)
  • Świnka (1990)
  • Zabić na końcu (1990)
  • Kuchnia polska (1991)
  • Kuchnia Polska (serial) (1991) – Ignacy Feureisen
  • Rozmowy kontrolowane (1991)
  • Zwolnieni z życia (1992)
  • Łowca. Ostatnie starcie (1993)
  • Rozmowa z człowiekiem z szafy (1993)
  • Fitness Club (1994-1995)
  • Drzewa (1995)
  • Dzieje mistrza Twardowskiego (1995)
  • Klan (1997)
  • Sztos (1997)
  • Złotopolscy (1999-2006)
  • Świat według Kiepskich (1999-2006)
  • Miodowe lata
  • Chłopaki nie płaczą (2000)
  • Miasteczko (2000-2001)
  • Na dobre i na złe (1999-2003) - Michał Kalita
  • Poranek kojota (2001)
  • Przedwiośnie (2001)
  • Raport (2001)
  • E=mc² (2002)
  • Lokatorzy (2003) - Antoni Bogacki.
  • Ubu Król (2003)
  • Pierwsza miłość (2004-2005)
  • Po sezonie (2005)
  • Szatan z siódmej klasy (2006)
  • Niania odc.39 (2006) - Zygmunt, scenarzysta
  • Inland Empire (2006)
  • Ranczo (2006-2008) - Japycz
  • Tango z aniołem (2006)
  • Lili (2007)

Źródło informacji: wikipedia.org

Brak miejsc

    loading...

        Nie występują żadne powiązania

        10.10.1968 | Premiera pierwszego odcinka "Stawki większej niż życie"

        Stawka większa niż życie – polski 18-odcinkowy serial telewizyjny z lat 1967-1968, wyemitowany na antenie TVP od 10 października 1968 r. do 6 lutego 1969 r.

        Prześlij wspomnienia

        02.09.1974 | Premiera filmu "Potop"

        Potop – polski film kostiumowy z 1974 roku w reżyserii Jerzego Hoffmana, będący trzecią ekranizacją powieści Henryka Sienkiewicza pod tym samym tytułem. Akcja filmu toczy się podczas potopu szwedzkiego w Rzeczypospolitej Obojga Narodów, a jego głównym bohaterem jest awanturniczy chorąży Andrzej Kmicic, który zostaje okryty hańbą wskutek podpalenia wsi oraz kolaboracji ze środowiskami proszwedzkimi; wskutek tego zmienia swe nazwisko, pod którym próbuje naprawić swe krzywdy i przeżywa zmianę swej osobowości.

        Prześlij wspomnienia

        Dodaj słowa kluczowe