Bourvil

Dodaj nowe zdjęcie!
Data urodzenia:
27.07.1917
Data śmierci:
23.09.1970
Długość życia:
53
Days since birth:
39078
Years since birth:
106
Dni od śmierci:
19662
Lata od śmierci:
53
Inne imiona lub nazwisko panieńskie:
André Robert Raimbourg
Inne nazwiska/pseudonimy:
Bourvil, Бурвиль, Андре́ Робе́р Рембу́р, Burvils, Andrē Robērs Rembūrs, André Robert Raimbourg;, André Robert Raimbourg, André Bourvil, Bourvil, André Robert Raimbourg;
Kategorie:
aktor, komik, piosenkarz/śpiewak
Narodowość:
 francuska
Cmentarz:
Określ cmentarz

Bourvil, właśc. André Robert Raimbourg (ur. 27 lipca 1917 w Prétot-Vicquemare, zm. 23 września 1970 w Paryżu) – francuski aktor i śpiewak.

Wychowywał się w miejscowości Bourville, od jej nazwy pochodził jego późniejszy artystyczny pseudonim. Od 1937 występował w kabaretach. W filmie zadebiutował w1945 roku. Bourvil jest znany głównie dzięki rolom w filmach komediowych. Wystąpił m.in. w serii filmów z Louisem de Funèsem, a najbardziej cenione z nich to Gamońoraz Wielka włóczęga. Komediowy duet skojarzono na zasadzie kontrastu – Bourvil z reguły był na ekranie spokojnym, naiwnym mieszczuchem zdominowanym przez nerwowego i despotycznego bohatera granego przez de Funèsa.

Najczęściej jednak grywał dość stereotypowe role chłopków-roztropków; wniósł do kina francuskiego ludowy komizm będący połączeniem trywialności i wzniosłości. Miał w swym dorobku także role dramatyczne. Najwybitniejszą z nich jest kreacja komisarza policji w W kręgu zła, thrillerze Jeana-Pierre'a Melville'a nakręconym tuż przed śmiercią aktora w roku 1970. Zmarł na nowotwór krwi w wieku 53 lat.

Od 1943 aż do swojej śmierci był żonaty z Jeanne Lefrique (1918-1985). Ze związku tego miał dwóch synów Dominika (ur. 1950) i Filipa (ur. 1953).

Wybrana filmografia

  • 1970 – W kręgu zła (Le Cercle rouge ) jako komisarz Mattei
  • 1970 – Wał atlantycki jako Léon Duchemin
  • 1969 – Ci wspaniali młodzieńcy w swych szalejących gruchotach jako pan Dupont
  • 1969 – Świąteczna choinka jako Verdun
  • 1969 – Mózg jako Anatole
  • 1968 – Ci wspaniali mężczyźni na swych rowerach jako Jules Auguste Duroc
  • 1966 – Wielka włóczęga jako Augustin Bouvet
  • 1965 – Gamoń jako Antoine Marechal
  • 1963 – Potyczki kuchenne jako Andre Colombey
  • 1963 – Szkatuła pani Józefy jako Pierre Corneille
  • 1962 – Najdłuższy dzień jako mer Colleville
  • 1962 – Światło księżyca w Maubeuge jako śpiewak w telewizji
  • 1961 – Całe złoto świata jako Mthieu Dumont oraz jego synowie Toine i Martial
  • 1960 – Serce i szpada jako Cogolin
  • 1960 – Fortunat jako Noël Fortunat
  • 1959 – Garbus jako Passepoil
  • 1959 – Droga młodości jako Charles Michaud
  • 1959 – Zielona kobyła jako Honoré Haudouin
  • 1958 – Lustro o dwóch twarzach jako Pierre Tardivet
  • 1958 – Nędznicy jako Thenardier
  • 1956 – Czarny rynek w Paryżu jako Marcel Martin
  • 1956 – Śpiewak z Meksyku jako Morano/Vincent Etchebar
  • 1955 – Huzarzy jako Flicot
  • 1954 – Gdyby Wersal mógł mi odpowiedzieć jako strażnik w muzeum
  • 1954 – Jego rybki jako Emile Dupuy
  • 1954 – Kadet Rousselle jako Jérôme Baguindet
  • 1953 – Trzej muszkieterowie jako Planchet
  • 1952 – Wioska w Normandii jako Hyppolite Lemoine
  • 1945 – Gospodarstwo wisielca

Bibliografia

  • Jan Słodowski, Andrzej Roman: Gwiazdy światowego kina. Leksykon. Warszawa: Editions Spotkania, 1992. ISBN 83-85195-83-1.

Źródło informacji: wikipedia.org

Brak miejsc

    loading...

        Związki

        ImięRodzaj relacjiData urodzeniaData śmierciOpis

        Nie określono wydarzenia

        Dodaj słowa kluczowe