Астріда Кайріша

Добавить новую картинку!
Дата народження:
08.04.1941
Дата смерті:
13.01.2021
Дівоче прізвище персони:
Astrīda Kairiša
Додаткові імена:
Астрида Кайриша
Категорії:
Aктор
Громадянство:
 латиш
Кладовище:
Встановіть кладовищі

Астріда Кайріша (латис. Astrīda Kairiša; 8 квітня 1941, Рига - 13.01.2021) — радянська та латвійська актриса театру і кіно.

Біографія

Астріда Кайріша народилася в Ризі, в робітничій сім'ї. Сестра, Дігна Кайріша — балетна танцівниця.

Астріда закінчила Ризьку 28-му середню школу в 1960 році. Театральну освіту отримала у 3-й студії при Академічному театрі імені Райніса (театр Дайлес, 1962). Працювала в Лієпайському театрі (1962—1968), перейшла до Національного театру. Дебютувала у п'єсі Райніса «Вій, вітерець!», у ролі Зане. Пізніше знялася в цій же ролі в екранізації Гунара Пієсіса. Актриса великого обдаровання і широкого діапазону, від трагедії до комедійних вистав.

У кіно з 1961 року. Працювала в декількох стрічках з режисером Дзідраю Рітенбергою, втілила на екрані психологічно яскравий і максимально достовірний образ своєї сучасниці.

Астріда Кайріша — лауреат Державної премії Латвійської РСР — за виконання ролі Лаури у фільмі «Соната над озером» (режисери Гунар Цілінскіс і Варіс Брасла, 1977). Народна артистка Латвійської РСР (1986). Нагороджена престижними латвійськими театральними преміями: двічі ім. Ліліти Берзіні (1987 та 1993) та імені Алфреда Амтманіса-Брієдітіса (1997).

Член Спілки театральних діячів з 1967 року.

Фільмографія

  • 1961 — Обдурені — Лиєніте
  • 1964 — Він живий — Яна
  • 1964 — Листи до живих — Ольга
  • 1970 — Стріляй замість мене — Ірина
  • 1971 — Танець метелика — Ієва
  • 1972 — Слуги диявола на Чортовій млині — Вероніка
  • 1973 — Упізнання — Інгрід Кюн
  • 1973 — Вій, вітерець! — Зане
  • 1976 — Літо мотоциклістів
  • 1976 — Соната над озером — Лаура
  • 1976 — Бути зайвим — Ірена Андава
  • 1980 — Вечірній варіант — Ганна
  • 1980 — Жайворонки — Інгріда
  • 1980 — Три хвилини літа — Юстіна
  • 1985 — Хлопчик-з-пальчик — Мати Вітрів
  • 1986 — Двійник — директор дитбудинку
  • 1987 — Цей дивний місячний світло — Надіна
  • 1989 — Тапер — мати Лаймониса
  • 1993 — Вальс довжиною в життя
  • 1997 — Жорна долі

Джерело: wikipedia.org, news.lv

Місця

Зображень Назва Тип відносин З До Опис Мови
1Liepājas teātrisLiepājas teātrislv

    loading...

        Відносини

        Iм'я зв'язокТип відносинДата народженняДата смертіОпис
        1Juris KairišsJuris KairišsБатько13.09.190900.00.2001
        2Veronika KairišaVeronika KairišaМама00.00.191025.06.1983
        3Kārlis AuškāpsKārlis AuškāpsСин04.09.197223.09.2018
        4Kārlis AuškāpsKārlis AuškāpsЧоловік28.07.194710.12.2017
        Ключові слова