Włodzimierz Skoczylas

Dodaj nowe zdjęcie!
Data urodzenia:
07.05.1923
Data śmierci:
29.09.1993
Kategorie:
aktor
Narodowość:
 polska
Cmentarz:
Łódź, Cmentarz św. Rocha na Radogoszczu

Włodzimierz Skoczylas (ur. 7 maja 1923 w Jabłonowie Pomorskim, zm. 29 września 1993 w Łodzi) – polski aktor filmowy, teatralny i dubbingowy.

Podczas II wojny światowej w maju 1940 został uwięziony w w więzieniu w Radogoszczu w Łodzi. Stąd 17 maja 1940 wywieziono go do obozu koncentracyjnego Dachau, gdzie pozostał końca istnienia tego obozu.

Grał w wielu polskich filmach. Najbardziej zapamiętano go z roli Sanderusa w Krzyżakach Aleksandra Forda. Był aktorem wielu polskich teatrów, ostatecznie i długoletnio w Teatrze im. Stefana Jaracza w Łodzi.

Odznaczony Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski (1975).

Został pochowany na cmentarzu św. Rocha na Radogoszczu w Łodzi przy ul. Zgierskiej.

Wybrana filmografia

  • Piątka z ulicy Barskiej (1953) – Franek Kruk
  • Cafe pod Minogą (1959) – Piskorszczak „Szmaja”, brat „Starszego”
  • Krzyżacy (1960) – Sanderus
  • O dwóch takich, co ukradli księżyc (1962) – zbójca „Łapiduch”
  • Rękopis znaleziony w Saragossie (1964) – gość weselny ojca van Wordena
  • Powrót doktora von Kniprode (1965) – więzień Płotek
  • Kapitan Sowa na tropie (1965) – dziennikarz (odc. 4)
  • Niewiarygodne przygody Marka Piegusa (1966) − Zezowaty (odc. 3, 9)
  • Stajnia na Salvatorze (1967) – kolejarz Zygmunt Kowalczyk
  • Stawka większa niż życie (serial telewizyjny) (1968) – Schickel vel Vogel (odc. 18)
  • Rzeczpospolita babska (1969) – plutonowy Edek
  • Przygody pana Michała (serial telewizyjny) (1969) – Juryca, człowiek Potockiego (odc. 2, 12, 13)
  • Milion za Laurę (1971) – komendant w Kosołapem
  • Lalka (1977) – Dawid Szpigelman, wierzyciel Łęckiego (odc. 4)
  • Kariera Nikodema Dyzmy (serial telewizyjny) (1980) – adwokat Dyzmy (odc. 3, 7)
  • Zamach stanu (1980) – obrońca w procesie brzeskim
  • Niech cię odleci mara (1982) – Kulanowski, prezes banku
  • Osobisty pamiętnik grzesznika przez niego samego spisany (1985) – służący Jan
  • Niezwykła podróż Baltazara Kobera (1988) – sędzia

Polski dubbing

Użyczył głosu Muchomorkowi, jednej z dwóch głównych postaci popularnego w Polsce począwszy od 1970 animowanego serialu dla dzieci Bajki z mchu i paproci.

 

Źródło informacji: wikipedia.org

Brak miejsc

    loading...

        Nie występują żadne powiązania

        12.11.1962 | Premiera filmu "O dwóch takich, co ukradli Księżyc" w reżyserii Jana Batorego

        O dwóch takich, co ukradli księżyc – film przygodowy dla młodych widzów z 1962 roku, produkcji polskiej, w reżyserii Jana Batorego. Fabuła filmu jest oparta na powieści Kornela Makuszyńskiego pod tym samym tytułem. Odtwórcy głównych ról byli postsynchronizowani w filmie przez Danutę Mancewicz i Marię Janecką.

        Prześlij wspomnienia

        Dodaj słowa kluczowe