Włodzimierz Olszewski

Data urodzenia:
29.01.1936
Data śmierci:
18.02.2011
Kategorie:
reżyser filmowy
Narodowość:
 polska
Cmentarz:
Określ cmentarz

Włodzimierz Olszewski (ur. 29 stycznia 1936 w Łodzi, zm. 18 lutego 2011 tamże) – polski reżyser filmowy.

Absolwent wydziału mechaniki Politechniki Łódzkiej.

Filmografia

  • 1975 – Beniamiszek
  • 1978 – Próba ognia i wody
  • 1981 – Wierne blizny
  • 1984 – Przemytnicy
  • 1988 – Zakole

 

Źródło informacji: wikipedia.org

Brak miejsc

    loading...

        Nie występują żadne powiązania

        02.09.1974 | Premiera filmu "Potop"

        Potop – polski film kostiumowy z 1974 roku w reżyserii Jerzego Hoffmana, będący trzecią ekranizacją powieści Henryka Sienkiewicza pod tym samym tytułem. Akcja filmu toczy się podczas potopu szwedzkiego w Rzeczypospolitej Obojga Narodów, a jego głównym bohaterem jest awanturniczy chorąży Andrzej Kmicic, który zostaje okryty hańbą wskutek podpalenia wsi oraz kolaboracji ze środowiskami proszwedzkimi; wskutek tego zmienia swe nazwisko, pod którym próbuje naprawić swe krzywdy i przeżywa zmianę swej osobowości.

        Prześlij wspomnienia

        Dodaj słowa kluczowe