Patachou

Dodaj nowe zdjęcie!
Data urodzenia:
10.06.1918
Data śmierci:
30.04.2015
Długość życia:
96
Days since birth:
38698
Years since birth:
105
Dni od śmierci:
3310
Lata od śmierci:
9
Inne nazwiska/pseudonimy:
Patachou, Henriette Ragon, Паташу
Kategorie:
aktor, piosenkarz/śpiewak
Cmentarz:
Określ cmentarz

Patachou, właśc. Henriette Ragon (ur. 10 czerwca 1918 w Paryżu) – francuska piosenkarka i aktorka.

W 1948 otwarła na Montmartre własną kawiarenkę "Chez Patachou", gdzie występowała, zapraszając później także innych pieśniarzy (m.in Brassensa). Śpiewała przeważnie ballady podmiejskie i piosenki "gawroszowskie". Najpopularniejsze z nich to: Le gamin de Paris, Le piano du pauvre, Mon homme, Paris se regarde, Rue Lepic. Koncertowała w 20 krajach, m.in. w Polsce (1959).

Filmografia

  • 1955 - 33 tours et puis s'en vont
  • 1955 - Napoléon jako Madame Sans-Gene
  • 1987 - La Rumba jako Madame Meyrals
  • 1988 - The Man Who Lived at the Ritz
  • 1990 - Noc Lisa (Night of the Fox)
  • 1993 - Czuły cel (Cible émouvante) jako Madame Meynard
  • 1994 - 3000 scénarios contre un virus jako (segment "La Sirène")
  • 1995 - Les Cordier, juge et flic jako Mme Lemoine
  • 1999 - Pola X jako Margherite
  • 2000 - Aktorzy (Les Acteurs) jako Patachou
  • 2000 - Drôle de Félix jako Mathilde Firmin
  • 2001 - Belfegor – upiór Luwru (Belphégor – Le fantôme du Louvre) jako Genevieve
  • 2004 - San Antonio jako Ruth Booz

Źródło informacji: wikipedia.org

Brak miejsc

    loading...

        Związki

        ImięRodzaj relacjiData urodzeniaData śmierciOpis

        Nie określono wydarzenia

        Dodaj słowa kluczowe