Małgorzata Braunek

Dodaj nowe zdjęcie!
Data urodzenia:
30.01.1947
Data śmierci:
23.06.2014
Data pogrzebu :
05.07.2014
Kategorie:
aktor
Narodowość:
 polska
Cmentarz:
Warszawa, cmentarz ewangelicko-augsburski

Małgorzata Braunek (ur. 30 stycznia 1947 w Szamotułach, zm. 23 czerwca 2014 w Frankfurcie) – polska aktorka filmowa i teatralna, nauczycielka zen.

Potop - Andrzej & Oleńka = )

Potop - scena kuligu

Wokulski and Izabela

Urodziła się w rodzinie ewangelickiej. Jest absolwentką Liceum im. Jana Zamoyskiego w Warszawie (1966 r.), w 1969 roku ukończyła Państwową Wyższą Szkołę Teatralną w Warszawie na wydziale aktorskim. W 1970 r. wyróżniona jako Gwiazda Sezonu Filmowego. Zagrała w przeszło 20 filmach, w tym Żywot Mateusza, Polowanie na muchy, Trzecia część nocy, Potop, Lalka (serial TV). Poza filmem grała na scenie Teatru Narodowego w Warszawie w latach 1971–1974. W latach 80. zerwała z aktorstwem, aby powrócić do zawodu około roku 2001. W 2010 zagrała Elżbietę Vogler w spektaklu Krystiana Lupy „Persona.Ciało Simone” Teatrze Dramatycznym w Warszawie.

Była trzykrotnie zamężna: z Januszem Guttnerem, z Andrzejem Żuławskim, a do śmierci z Andrzejem Krajewskim. Jest matką reżysera Xawerego Żuławskiego oraz Oriny Krajewskiej.

Była buddystką, zwierzchnikiem Związku Buddyjskiego „Kanzeon”, 25 stycznia 2011 otrzymała tytuł rōshiego od rōshiego Genpo. Wspierała ruch na rzecz praw człowieka w Chinach. Była także wegetarianką, wspierała akcje na rzecz praw zwierząt.

Razem z Mają Ostaszewską i Ksawerym Jasieńskim nagrała w 2007 roku adaptację audio buddyjskich bajek zebranych przez Rafe Martina w zbiorze Głodna tygrysica (wyd. Wydawnictwo Elay, 2006). Adaptacja jest dostępna do pobrania za darmo, m.in. ze strony Pomarańczowej Księgarni.

11 kwietnia 2014 została odznaczona złotym medalem „Zasłużony Kulturze Gloria Artis”. Decyzją prezydenta Polski, Bronisława Komorowskiego została 22 kwietnia 2014 roku odznaczona Krzyżem Oficerskim Orderu Odrodzenia Polski za wybitne osiągnięcia w pracy artystycznej i społecznej oraz za zasługi na rzecz przemian demokratycznych w Polsce.

Zmarła 23 czerwca 2014 w klinice w Frankfurcie. Przyczyną śmierci była choroba nowotworowa. W dniach 23−30 czerwca odbywały się buddyjskie uroczystości pogrzebowe. Aktorka została pochowana 5 lipca 2014 w grobie swojej matki na cmentarzu ewangelicko-augsburskim w Warszawie. Pogrzeb miał charakter świecki, lecz 6 lipca 2014 zostało odprawione nabożeństwo żałobne w luterańskim kościele Świętej Trójcy.

Wybrana filmografia

  • 1967 Żywot Mateusza (Anna)
  • 1967 Skok (Teresa)
  • 1968 Wniebowstąpienie (Raisa)
  • 1968 Ruchome piaski (dziewczyna)
  • 1969 Polowanie na muchy, reż. Andrzej Wajda (Irena)
  • 1969 W każdą pogodę
  • 1970 Lokis: Rękopis profesora Wittembacha (Julia Dowgiełło)
  • 1971 Trzecia część nocy, reż. Andrzej Żuławski (podwójna rola: Marta oraz Helena)
  • 1972 Diabeł, reż. Andrzej Żuławski (narzeczona)
  • 1974 Potop (Oleńka Billewiczówna)
  • 1976 Wielki układ (Marta Nowicka, żona Stefana)
  • 1977 Lalka (Izabela Łęcka)
  • 1978 Wejście w nurt (przyjaciółka Anny)
  • 2004 Tulipany
  • 2004 Glina (kustosz malarstwa)
  • 2009 Serial TVP Dom nad rozlewiskiem (jako Barbara – matka Małgosi)

Użyczyła głosu

  • 2010: Alicja w Krainie Czarów

 

Źródło informacji: wikipedia.org

Brak miejsc

    loading...

        Związki

        ImięRodzaj relacjiData urodzeniaData śmierciOpis

        27.03.1972 | Diabeł – polski horror

        Prześlij wspomnienia

        02.09.1974 | Premiera filmu "Potop"

        Potop – polski film kostiumowy z 1974 roku w reżyserii Jerzego Hoffmana, będący trzecią ekranizacją powieści Henryka Sienkiewicza pod tym samym tytułem. Akcja filmu toczy się podczas potopu szwedzkiego w Rzeczypospolitej Obojga Narodów, a jego głównym bohaterem jest awanturniczy chorąży Andrzej Kmicic, który zostaje okryty hańbą wskutek podpalenia wsi oraz kolaboracji ze środowiskami proszwedzkimi; wskutek tego zmienia swe nazwisko, pod którym próbuje naprawić swe krzywdy i przeżywa zmianę swej osobowości.

        Prześlij wspomnienia

        Dodaj słowa kluczowe