Ludwik Benoit

Dodaj nowe zdjęcie!
Data urodzenia:
18.07.1920
Data śmierci:
04.11.1992
Kategorie:
aktor, reżyser
Narodowość:
 polska
Cmentarz:
Łódź, Cmentarz Doły

Ludwik Benoit (ur. 18 lipca 1920 w Wołkowysku, zm. 4 listopada 1992 w Łodzi) – polski aktor teatralny i filmowy.

Aktor charakterystyczny, znany m.in. z roli kasiarza w filmie Ewa chce spać i wachmistrza Luśni w Przygodach pana Michała. Zagrał w ponad 60 filmach i wielu spektaklach Teatru Telewizji. Użyczał też głosu postaciom animowanym, np. słoniowi w filmie i serialu Proszę słonia.

Absolwent Studia Aktorskiego Galla w Gdańsku (1946) i Szkoły Filmowej w Łodzi. Poszedł w ślady ojca, który również był aktorem. Odtwórca ról zarówno komediowych, jak i dramatycznych, w niektórych przypadkach przeszkadzała mu nieco charakterystyczna powierzchowność. Według krytyków najlepiej wypadał w rolach emocjonalnych, w których ukazywał całą gamę uczuć.

Był żonaty z aktorką Marią Zbyszewską. Ich syn, Mariusz Benoit, jest także aktorem. W 1970 roku ożenił się ponownie, z Jadwigą Jędrzejczak. Z tego związku pochodzi córka Anna Benoit-Kołosko – łódzka dziennikarka radiowa.

Został pochowany w Alei Zasłużonych na Cmentarzu Komunalnym Doły w Łodzi (kwatera XI, rząd 43, grób 1).

Kariera

Aktor teatrów:

  • Wybrzeże w Gdańsku (1946–1948),
  • Polskiego w Poznaniu (1948–1949),
  • Dramatycznego we Wrocławiu (1949–1955),
  • Dramatycznego w Szczecinie (1955–1957, także dyr. nacz. i art.),
  • im. Stefana Jaracza w Łodzi (1957–1959),
  • Teatru Nowego w Łodzi (1959–1992).

Spektakle teatralne (wybór)

Role

  • 1946: Mickiewiczowskie ballady (reż. Halina Gall)
  • 1946: Homer i Orchidea jako Diodor (reż. Iwo Gall)
  • 1947: Żeglarz jako Paweł Szmidt (reż. I. Gall)
  • 1947: Ludzie są ludźmi jako Juliusz Szylong (reż. I. Gall)
  • 1947: Jak wam się podoba jako Książę Fryderyk (reż. I. Gall)
  • 1947: Balladyna jako Pustelnik, Popiel III wygnany (reż. I. Gall)
  • 1948: Król włóczęgów jako Oliwier (reż. I. Gall)
  • 1948: Pan inspektor przyszedł jako Inspektor Goole (reż. I. Gall)
  • 1948: Pastorałka jako Adam; Feldmarszałek; Ryczywół (reż. Hanna Małkowska)
  • 1949: Świerszcz za kominem jako Perribigl (reż. Stefan Drewicz)
  • 1949: Moskiewski charakter jako Ignacy Kriwoszein (reż. Henryk Szletyński)
  • 1950: Borys Godunow jako Muszkin (reż. Czesław Staszewski)
  • 1950: Henryk VI na łowach jako Henryk VI (reż. Maryna Broniewska)
  • 1950: Obcy cień jako Andrzej Iljicz Makiejew (reż. Zdzisław Karczewski)
  • 1951: Jak wam się podoba jako Amiens (reż. Edmund Wierciński)
  • 1951: Skąpiec jako Harpagon (reż. M. Broniewska)
  • 1952: Człowiek z karabinem jako Iwan Szadrin (reż. Jakub Rotbaum)
  • 1952: Proces jako Jan Wieniec (reż. J. Rotbaum)
  • 1953: Tania jako Aleksy Ignatow (reż. Szymon Szurmiej)
  • 1955: Maria Stuart jako Botwel (reż. L. Benoit)
  • 1956: Henryk VI na łowach (reż. L. Benoit)
  • 1956: Rozbójnik jako Rozbójnik (reż. L. Benoit)
  • 1957: Skowronek jako Cauchon (reż. L. Benoit)
  • 1958: Król Henryk IV jako Król Henryk IV (reż. Aleksander Bardini)
  • 1958: Wesele jako Wernyhora (reż. Stefania Domańska)
  • 1959: Książę i żebrak jako Jan Kanty (reż. Stanisław Cegielski)
  • 1960: Hamlet jako Duch ojca Hamleta (reż. Janusz Warmiński)
  • 1960: Juliusz Cezar jako Kaska (reż. Kazimierz Dejmek)
  • 1961: Opera za trzy grosze jako Jonatan Pryszcz (reż. J. Rotbaum)
  • 1961: Sprawa jako Iwan Żywiec (reż. Bohdan Korzeniewski)
  • 1962: Burza jako Kaliban (reż. Jerzy Merunowicz)
  • 1963: Ten, który dotrzymuje słowa jako Ze-Osiołek (reż. Józef Gruda)
  • 1963: Cyrano de Bergerac jako Carbon de Castel Jaloux (reż. Tadeusz Minc)
  • 1963: Maria Stuart jako Duglas (reż. L. Benoit)
  • 1964: Pan Geldhab jako Major (reż. Stanisław Łapiński)
  • 1965: Faust jako Faust (reż. Leo Nedomansky)
  • 1966: Ojciec jako Rotmistrz (reż. Tadeusz Byrski)
  • 1967: Sonata Belzebuba jako Teobald Rio Bamba (reż. Stanisław Kokesz)
  • 1967: Damy i huzary jako Rotmistrz (reż. Witold Zatorski)
  • 1969: Kordian jako Starzec (reż. T. Minc)
  • 1970: Zemsta jako Rejent Milczek (reż. W. Zatorski)
  • 1970: Na szkle malowane jako Żandarm (reż. Jan Skotnicki)
  • 1970: Sprawa Dantona jako Westermann (reż. Jerzy Zegalski)
  • 1971: Opowieści lasku wiedeńskiego jako Maestro (reż. J. Zegalski)
  • 1973: Don Juan jako Pan Niedziela (reż. J. Zegalski)
  • 1973: Upiory jako Stolarz Engstrand (reż. Andrzej Przybylski)
  • 1974: Wesele Figara jako Don Guzman Tuman (reż. Bohdan Korzeniewski)
  • 1975: Operetka jako Generał (reż. K. Dejmek)
  • 1975: Dialogus de Passione jako Lucyper (reż. K. Dejmek)
  • 1977: Fryderyk Wielki jako Minister Ewald (reż. K. Dejmek)
  • 1977: Dialogus de Passione jako Caiphas, Diabolus primus (reż. K. Dejmek)
  • 1978: Zwłoka jako Toto (reż. K. Dejmek)
  • 1978: Zemsta jako Dyndalski (reż. K. Dejmek)
  • 1979: Opowieść zimowa jako Owczarz (reż. Krystyna Skuszanka)
  • 1980: Pan Jowialski jako Szambelan (reż. Jerzy Kreczmar)
  • 1981: Uciechy staropolskie jako Pater; Lucyper; Nędza; Śmierć (reż. K. Dejmek)
  • 1982: Wesołego powszedniego dnia jako Szczęście (reż. Tadeusz Wiśniewski)
  • 1982: Damy i huzary jako Kapelan (reż. L. Benoit)
  • 1983: Tango jako Eugeniusz (reż. Wojciech Pilarski)
  • 1983: Rodzina jako Rosenberg (reż. Edward Dziewoński)
  • 1985: Przyjaciel wesołego diabła jako Kapitan (reż. Józef Zbiróg)
  • 1986: Zmierzch jako Mendel Krzyk (reż. Jan Bratkowski)
  • 1987: Czego nie widać jako Selsdon Mowbray (reż. Jerzy Hutek)
  • 1987: Skąpiec jako Harpagon (reż. Maria Kaniewska)
  • 1988: Jaja jak berety jako Dziadek Władek (reż. J. Hutek)
  • 1989: Dożywocie jako Twardosz (reż. L. Benoit)
  • 1989: Kordian jako Prezes (reż. J. Hutek)
  • 1991: Wesołe kumoszki z Windsoru jako Shallow (reż. Stanisław Nosowicz)
  • 1991: Mąż od biedy jako Antreprener Józef Teksel (reż. Mariusz Pilawski)
  • 1991: Ułani jako Stary wiarus (reż. Andrzej Zaorski)

Prace reżyserskie

  • 1955, 1963: Maria Stuart
  • 1955: Ostry dyżur
  • 1956: Henryk VI na łowach
  • 1956: Rozbójnik
  • 1956: Przepraszam, ale żyję
  • 1956: Pastorałka
  • 1957: Skowronek
  • 1959: Szelmostwa Skapena
  • 1960: Śmierć komiwojażera
  • 1961: Sprawiedliwość w Kioto
  • 1962: Kocha, lubi, szanuje...
  • 1970: Będę mówić szczerą prawdę
  • 1982: Damy i huzary
  • 1989: Dożywocie

Filmografia (wybór)

  • 1951: Warszawska premiera jako rzeźbiarz, przyjaciel Wolskiego
  • 1951: Gromada jako Stangret
  • 1953: Celuloza jako Perehubka
  • 1953: Piątka z ulicy Barskiej jako kurator
  • 1954: Pod gwiazdą frygijską jako Perehubka
  • 1954: Pokolenie jako Grzesio
  • 1954: Niedaleko Warszawy jako dywersant Borucki "Jarząb"
  • 1955: Podhale w ogniu jako Dziedziała
  • 1956: Tajemnica dzikiego szybu jako Miksa
  • 1957: Ewa chce spać jako kasiarz
  • 1958: Żołnierz królowej Madagaskaru jako zawiadowca stacji w Radomiu
  • 1958: Pan Anatol szuka miliona jako złodziej z Grójca
  • 1958: Pigułki dla Aurelii jako malarz
  • 1959: Inspekcja pana Anatola jako Barnaba Starski
  • 1960: Walet pikowy jako komisarz Grant
  • 1960: Rzeczywistość jako Loyola
  • 1960: Krzyżacy jako Mikołaj z Długolasu
  • 1962: O dwóch takich, co ukradli księżyc jako Wojciech, ojciec Jacka i Placka
  • 1963: Zacne grzechy jako Instygator
  • 1964: Rękopis znaleziony w Saragossie jako ojciec Paszeki
  • 1965: Kapitan Sowa na tropie jako Nalepa
  • 1966: Niewiarygodne przygody Marka Piegusa jako sakso-wiolonczelista Anatol Surma, sublokator Piegusów
  • 1966: Kochajmy syrenki jako dyrektor zakładu w Bolesławcu
  • 1966: Piekło i niebo jako Joy, kowboj zabity przez Piotrusia
  • 1966–1968: Klub profesora Tutki jako kapitan udzielający wywiadu Tutce
  • 1968: Z przygodą na ty jako młynarz (odc. 6)
  • 1969: Jak rozpętałem II wojnę światową jako karczmarz
  • 1969: Przygody pana Michała jako Luśnia
  • 1967: Stajnia na Salvatorze jako furman Daniec
  • 1971: Kłopotliwy gość jako agent PZU
  • 1973: Janosik jako Gąsienica, przybrany ojciec Janosika
  • 1975: Niespotykanie spokojny człowiek jako strażnik w fabryce
  • 1977: Noce i dnie jako Jozafat
  • 1979: Ojciec królowej jako Ludwik
  • 1983: Fucha jako Kierowca "Kalwinista"
  • 1984: Fetysz jako ojciec Rudego
  • 1985: Siekierezada jako Wasyluk
  • 1986: Big Bang jako wujek Mietek Wroński, gospodarz
  • 1986: Pan Samochodzik i niesamowity dwór jako Janiak, były dozorca "Niesamowitego dworu"
  • 1986: Pierścień i róża jako kapitan Zerwiłebski
  • 1986: Pierścień i róża (serial) jako kapitan Zerwiłebski
  • 1987: Koniec sezonu na lody jako Maciejewski
  • 1987: Sonata marymoncka jako szatniarz w 'Arkadii'
  • 1988: Łabędzi śpiew jako miłośnik kaktusów
  • 1989: Kanclerz jako mieszkaniec Nowogrodu (odc. 3)
  • 1990: Mleczna droga jako "Stary"

Dubbing

  • 1953: Piotruś Pan jako Kapitan Hak
  • 1961: 101 dalmatyńczyków jako Koń
  • 1968: Proszę słonia jako Dominik

Odznaczenia

  • Krzyż Oficerski Orderu Odrodzenia Polski (1984)
  • Krzyż Kawalerski Orderu Odrodzenia Polski (1954)[2]
  • Medal 10-lecia Polski Ludowej (1955)
  • Medal 30-lecia Polski Ludowej (1975)
  • Zasłużony dla Kultury Narodowej (1988)
  • Odznaka Zasłużony Działacz Kultury
  • Odznaka Honorowa miasta Łodzi

Nagrody

  • 1952: Nagroda państwowa II stopnia za rolę Szadrina w Człowieku z karabinem Nikołaja Pogodina w Teatrze Polskim we Wrocławiu
  • 1962: wyróżnienie za rolę Żywca w przedstawieniu Sprawa Aleksandra Suchowo-Kobylina w Teatrze Nowym w Łodzi na II OFSRiR w Katowicach
  • 1963: nagroda indywidualna za rolę Ze-Osiołka w sztuce Ten, który dotrzymuje słowa w T.Nowym w Łodzi na III KST w Kaliszu
  • 1964: Brązowa Odznaka Teatru Nowego w Łodzi z okazji jubileuszu 15-lecia teatru
  • 1979: Srebrny Pierścień za rolę Dyndalskiego w przedstawieniu Zemsta Aleksandra Fredry w Teatrze Nowym w Łodzi uznaną za najciekawsze osiągnięcie aktorskie roku na scenach łódzkich
  • 1981: nagroda za rolę w Uciechach staropolskich w Teatrze Nowym w Łodzi na VII OKT w Opolu
  • 1981: II nagroda za rolę w Uciechach staropolskich w Teatrze Nowym w Łodzi na XXI KST w Kaliszu
  • 1982: Tytuł najlepszego aktora XXI RST
  • 1987: nagroda główna za kultywowanie tradycji teatralnej w roli Harpagona w Skąpcu Moliera na XXVII KST w Kaliszu
  • 1987: Nagroda miasta Łodzi
  • 1988: Nagroda artystyczna dyrektora Wydziału Kultury i Sztuki miasta Łodzi

 

Źródło informacji: wikipedia.org

Brak miejsc

    loading...

        Związki

        ImięRodzaj relacjiData urodzeniaData śmierciOpis
        1Maria ZbyszewskaMaria ZbyszewskaŻona30.04.192509.07.1985

        26.01.1955 | Premiera filmu "Pokolenie" w reżyserii Andrzeja Wajdy

        Pokolenie – polski film fabularny z 1954 roku (premiera 26.01.1955), w reżyserii Andrzeja Wajdy, zrealizowany według scenariusza Bohdana Czeszki na podstawie powieści tego autora.

        Prześlij wspomnienia

        12.11.1962 | Premiera filmu "O dwóch takich, co ukradli Księżyc" w reżyserii Jana Batorego

        O dwóch takich, co ukradli księżyc – film przygodowy dla młodych widzów z 1962 roku, produkcji polskiej, w reżyserii Jana Batorego. Fabuła filmu jest oparta na powieści Kornela Makuszyńskiego pod tym samym tytułem. Odtwórcy głównych ról byli postsynchronizowani w filmie przez Danutę Mancewicz i Marię Janecką.

        Prześlij wspomnienia

        02.04.1970 | Premiera komedii filmowej "Jak rozpętałem drugą wojnę światową" w reżyserii Tadeusza Chmielewskiego

        Jak rozpętałem drugą wojnę światową – polski film fabularny nakręcony w 1969 roku, na podstawie powieści Kazimierza Sławińskiego Przygody kanoniera Dolasa. Film składa się z trzech części: Ucieczka (86 min), Za bronią (72 min) i Wśród swoich (73 min). Na etapie kolaudacji scenariusza planowano dwie części: Jak rozpocząłem drugą wojnę światową i Jak zakończyłem drugą wojnę światową (po ok. 120 min każda). Oryginalnie film został zrealizowany jako czarno-biała produkcja. W 2001 roku firma Dynacs Digital Studios z Hollywood, na zlecenie Studia Filmowego Oko oraz telewizji Polsat, stworzyła kolorową wersję stosując cyfrową obróbkę.

        Prześlij wspomnienia

        Dodaj słowa kluczowe