Joan Lorring

Dodaj nowe zdjęcie!
Data urodzenia:
17.04.1926
Data śmierci:
30.05.2014
Długość życia:
88
Days since birth:
35893
Years since birth:
98
Dni od śmierci:
3708
Lata od śmierci:
10
Kategorie:
aktor
Narodowość:
 amerykańska
Cmentarz:
Określ cmentarz

Joan Lorring, właśc. Mary Magdalene Ellis (ur. 17 kwietnia 1926 w Hongkongu, zm. 30 maja 2014 r. w Nowym Jorku) − amerykańska aktorka, nominowana do Oscara za rolę drugoplanową w filmie The Corn Is Green.

Joan Lorring, aktorka pochodzenia angielsko-rosyjskiego urodziła się jako Mary Magdalene Ellis w Hongkongu w 1926 roku. Po wybuchu II wojny światowej z całą rodziną została zmuszona do opuszczenia kraju. Wkrótce przybywa do Stanów Zjednoczonych, gdzie 5 lat później debiutuje w filmie Pieśń o Rosji. Tego samego roku zagrała w nominowanym do Oscara filmie The Bridge of San Luis Rey. Rok później, w 1945 została nominowana do tej nagrody za rolę drugoplanową w filmie The Corn Is Green. Na wielkim ekranie zagrała po raz ostatni w dramacie kryminalnym The Midnight Man w roku 1974.

Filmografia

Filmy fabularne

  • Pieśń o Rosji (1944) – jako Sonia
  • The Bridge of San Luis Rey (1944) – jako Pepita
  • The Corn Is Green (1945) – jako Bessie Watty
  • Three Strangers (1946) – jako Icey Crane
  • The Verdict (1946) – jako Lottie Rawson
  • The Other Love (1947) – jako Celestyne
  • The Lost Moment (1947) – jako Amelia
  • The Gangster (1947) – jako Dorothy
  • Good Sam (1948) – jako Shirley Mae
  • The Big Night (1951) – jako Marion Rostina
  • Imbarco a mezzanotte (1952) – jako Angela
  • The Midnight Man (1974) – jako Judy

 

Źródło informacji: wikipedia.org

Brak miejsc

    loading...

        Związki

        ImięRodzaj relacjiData urodzeniaData śmierciOpis
        Dodaj słowa kluczowe