Helena Grossówna

Dodaj nowe zdjęcie!

Helena Grossówna (ur. 25 listopada 1904 w Toruniu, zm. 1 lipca 1994 w Warszawie) – polska tancerka oraz aktorka teatralna i filmowa.

Córka Leonarda, rzeźnika i Walerii z Winiawskich. Ukończyła szkołę baletową w Toruniu. Po debiucie scenicznym w 1926 kształciła się i występowała we Włoszech oraz Francji. Po powrocie do kraju grała m.in. w poznańskim Teatrze Nowym oraz warszawskich Qui Pro Quo, Małym, Wielkiej Rewii i Cyruliku Warszawskim. W filmie debiutowała w roku 1935.

Podczas okupacji była kelnerką. Występowała od czasu do czasu również w oficjalnych teatrach. Była jednocześnie oficerem AK. W stopniu porucznika dowodziła podczas powstania warszawskiego oddziałem kobiecym w ramach batalionu "Sokół" (pseudonim "Bystra"). Po kapitulacji powstania więziona w obozie jenieckim Gross-Lübars, a następnie w stalagu w Oberlangen. Powróciła do kraju i od 1948 związała się z warszawskim teatrem "Syrena". W 1964 roku przeszła na emeryturę.

Życie prywatne

Jej pierwszym mężem był Jan Gierszal, za którego wyszła 14 lipca 1928 roku. Drugim mężem był Tadeusz Cieśliński z którym miała syna Michała. Zmarła 1 lipca 1994 w Warszawie i została pochowana na cmentarzu w Zerzniu.

Odznaczenia

  • Krzyż Walecznych
  • Krzyż Zasługi z Mieczami
  • Krzyż Partyzancki
  • Medal za Warszawę 1939-1945

Przedstawienia teatralne i rewie (wybór)

  • 1935 – Przygoda w Grand Hotelu, "Wielka rewia"
  • 1935 – Kawiarenka, "Wielka rewia"
  • 1936 – Cabaretissimo, Cyrulik Warszawski
  • 1936 – Król pod parasolem, "Cyrulik Warszawski"
  • 1936 – Ogród rozkoszy, "Cyrulik Warszawski"
  • 1937 – Jaś u raju bram, "Cyrulik Warszawski"
  • 1937 – Dla ciebie, Warszawo, "Wielka rewia"
  • 1939 – Skąd swąd, Qui Pro Quo

Filmografia

  • 1935: Kochaj tylko mnie
  • 1936: Dodek na froncie
  • 1936: Mały Marynarz
  • 1936: Dwa dni w raju
  • 1936: Straszny dwór
  • 1936: Tajemnica Panny Brinx
  • 1937: Parada Warszawy
  • 1937: Dyplomatyczna żona
  • 1937: Piętro wyżej
  • 1938: Florian
  • 1938: Królowa przedmieścia
  • 1938: Szczęśliwa trzynastka
  • 1938: Zapomniana melodia
  • 1938: Paweł i Gaweł
  • 1938: Robert i Bertrand
  • 1939: Włóczęgi
  • 1942: Testament profesora Wilczura
  • 1960: Kolorowe pończochy
  • 1962: O dwóch takich, co ukradli księżyc
  • 1962: Mój stary
  • 1963: Zbrodniarz i panna
  • 1965: Niekochana
  • 1965: Podziemny front − pani Zofia, matka Ryśka (odc. 3)
  • 1967: To jest twój nowy syn

 

Źródło informacji: wikipedia.org

Brak miejsc

    loading...

        Nie występują żadne powiązania

        12.11.1962 | Premiera filmu "O dwóch takich, co ukradli Księżyc" w reżyserii Jana Batorego

        O dwóch takich, co ukradli księżyc – film przygodowy dla młodych widzów z 1962 roku, produkcji polskiej, w reżyserii Jana Batorego. Fabuła filmu jest oparta na powieści Kornela Makuszyńskiego pod tym samym tytułem. Odtwórcy głównych ról byli postsynchronizowani w filmie przez Danutę Mancewicz i Marię Janecką.

        Prześlij wspomnienia

        Dodaj słowa kluczowe