Fritz Lang

Dodaj nowe zdjęcie!
Data urodzenia:
05.12.1890
Data śmierci:
02.08.1976
Inne nazwiska/pseudonimy:
Fritz Lang, Фриц Ланг, Friedrich Christian Anton Lang, Фридрих Кристиан Антон Ланг
Kategorie:
aktor, reżyser filmowy, scenarzysta
Cmentarz:
Der Forest Lawn - Hollywood Hills Cemetery

Fritz Lang, właściwie Friedrich Christian Anton Lang (ur. 5 grudnia 1890 w Wiedniu, zm. 2 sierpnia 1976 w Beverly Hills) – scenarzysta, reżyser, aktor i producent pochodzenia austriackiego, czołowy twórca niemieckiego ekspresjonizmu w filmie okresu międzywojennego.

Życiorys

Studiował architekturę w wiedeńskiej Wyższej Szkole Technicznej, a następnie malarstwo na Akademii Sztuk Graficznych w Wiedniu i w Państwowej Szkole Sztuki Stosowanej w Monachium. W czasie I wojny światowej był oficerem frontowym w armii austro-węgierskiej. Walcząc na froncie włoskim został 4-krotnie ranny i 7-krotnie odznaczony. Po wojnie zajmował się pisaniem scenariuszy i udzielał się jako aktor kabaretowy do momentu, kiedy w 1920 odkrył go Erich Pommer i zaprosił do współpracy w Niemczech.

Lang uważany jest za klasyka niemieckiego filmu niemego. Do historii kina przeszedł przede wszystkim dzięki Metropolis z 1926. W 1932 na ekrany wszedł Testament dr. Mabuse’a na podstawie wspólnego scenariusza Langa oraz jego żony Thei von Harbou. W niedługim czasie film został wycofany z rozpowszechniania przez nazistów, ponieważ odczytano go jako krytykę państwa totalitarnego. Pomimo tego Joseph Goebbels złożył Langowi propozycję pracy w kinematografii Trzeciej Rzeszy z pominięciem faktu, że (zgodnie z terminologią nazistowską) reżyser był pół-Żydem. Z propozycji nie skorzystał i wkrótce opuścił Niemcy, wyjeżdżając przez Francję do Hollywood. W USA w 1934 r. założył wytwórnię filmową i zaczął kręcić filmy.

W Ameryce mieszkał i pracował do 1956, kiedy to zdecydował się na powrót do Niemiec (RFN). Jego powojenna twórczość to głównie westerny, filmy gangsterskie i kryminalne. W powojennych dziełach starał się powrócić do świetności niemieckiego ekspresjonizmu lat dwudziestych.

Poza reżyserią i pisaniem scenariuszy zdarzały mu się także występy aktorskie, m.in. w filmie Pogarda (1963) Jeana-Luca Godarda, w którym zagrał samego siebie.

Filmografia

  • 1919: Pająki, cz. 1: Złote jezioro (Die Spinnen, 1. Teil: Der Goldene See)
  • 1919: Metys (Halbblut)
  • 1919: Pan miłości (Der Herr der Liebe)
  • 1919: Dżuma we Florencji (Die Pest in Florenz)
  • 1919: Harakiri
  • 1920: Wędrujący obraz (Das Wandernde Bild)
  • 1920: Pająki, cz. 2: Brylantowy statek (Die Spinnen, 2. Teil: Das Brillantenschiff)
  • 1921: Walczące serca (Vier um die Frau)
  • 1921: Zmęczona śmierć (Der müde Tod)
  • 1922: Doktor Mabuse (Dr. Mabuse, der Spieler – Ein Bild der Zeit)
  • 1924: Nibelungi: Śmierć Zygfryda (Die Nibelungen: Siegfried)
  • 1924: Nibelungi: Zemsta Krymhildy (Die Nibelungen: Kriemhilds Rache)
  • 1927: Metropolis
  • 1928: Szpiedzy (Spione)
  • 1929: Kobieta na Księżycu (Die Frau im Mond)
  • 1931: M – Morderca (M)
  • 1933: Testament doktora Mabuse (Das Testament des Dr. Mabuse)
  • 1934: Człowiek jest grzeszny (Liliom)
  • 1936: Jestem niewinny (Fury)
  • 1937: Tylko raz żyjemy (You Only Live Once)
  • 1938: Ten, którego ukochałam (You and Me)
  • 1940: Powrót Franka Jamesa (The Return of Frank James)
  • 1941: Napad na Western Union (Western Union)
  • 1941: Potwierdź albo zaprzecz (Confirm or Deny)
  • 1941: Polowanie na człowieka (Man Hunt)
  • 1942: Nocny przypływ (Moontide)
  • 1943: Kaci także umierają (Hangmen Also Die)
  • 1944: Ministerstwo strachu (Ministry of Fear)
  • 1944: Kobieta w oknie (The Woman in the Window)
  • 1945: Szkarłatna ulica (Scarlet Street)
  • 1946: W tajnej misji (Cloak and Dagger)
  • 1948: U progu tajemnicy (Secret Beyond the Door)
  • 1950: Dom nad rzeką (House by the River)
  • 1950: Amerykańska partyzantka na Filipinach (American Guerrilla in the Philippines)
  • 1952: Ranczo złoczyńców (Rancho Notorious)
  • 1952: Na krawędzi (Clash by Night)
  • 1953: Bannion (The Big Heat)
  • 1953: Błękitna gardenia (The Blue Gardenia)
  • 1954: Bestia ludzka (Human Desire)
  • 1955: Księżycowa flotylla (Moonfleet)
  • 1956: Gdy miasto śpi (While the City Sleeps)
  • 1956: Ponad wszelką wątpliwość (Beyond a Reasonable Doubt)
  • 1959: Tygrys z Esznapuru (Die Tiger von Eschnapur)
  • 1959: Indyjski grobowiec (Das Indische Grabmal)
  • 1960: Tysiąc oczu doktora Mabuse (Die Tausend Augen des Dr. Mabuse)
  • 1960: Journey to the Lost City

Źródło informacji: wikipedia.org

Brak miejsc

    loading...

        Związki

        ImięRodzaj relacjiData urodzeniaData śmierciOpis

        Nie określono wydarzenia

        Dodaj słowa kluczowe