Edd Byrnes

Dodaj nowe zdjęcie!
Data urodzenia:
30.07.1932
Data śmierci:
08.01.2020
Długość życia:
87
Days since birth:
33496
Years since birth:
91
Dni od śmierci:
1558
Lata od śmierci:
4
Inne imiona lub nazwisko panieńskie:
Edd Byrnes
Kategorie:
aktor
Narodowość:
 amerykańska
Cmentarz:
Określ cmentarz

Edd Byrnes (ur. 30 lipca 1933 w Nowym Jorku, zm. 8 stycznia 2020 w Santa Monica) – amerykański aktor teatralny, filmowy i telewizyjny.

Życiorys

Wczesne lata

Urodził się w Nowym Jorku jako Edward Byrne Breitenberger. Miał nieszczęśliwe dzieciństwo i toksyczną relację z ojcem – alkoholikiem, który był często nieobecny w domu. Dorastał z bratem Vincentem i siostrą Jo-Ann. Jego matka ciężko pracowała w różnych zawodach, aby utrzymać rodzinę. Kiedy miał 13 lat, jego ojciec został znaleziony martwy w piwnicy. Przyjął nazwisko „Byrnes” od nazwiska swojego dziadka ze strony matki, Edwarda Byrne’a, strażaka z Nowego Jorku.

Jego ucieczką od problemów rodzinnych było oglądanie filmów i siłownia. W szkole średniej występował w przedstawieniach, ale nie traktował tego poważnie. Pracował jak kierowca karetki pogotowia, dekarz i sprzedawca kwiatów. W wieku 17 lat podszedł do niego mężczyzna, który zaproponował mu, że zrobi mu zdjęcia „ciała”. Zgodnie z autobiografią z 1996 Kookie No More, doprowadziło to do pracy jako żigolaka ze starszymi, zamożnymi mężczyznami, mimo że Edd był heteroseksualny. Jeden z tych ludzi działał jako mentor Edda, wprowadzając go do świata mody i kultury oraz kariery aktorskiej.

Kariera

W 1956 dostał pracę bez wynagrodzenia w letniej spółce teatralnej w Connecticut, Litchfield Community Playhouse w Litchfield[7]. Wkrótce zaczął pojawiać się w ich sztukach Broadwayu. Występował gościnnie w serialach: Crossroads (1956) jako żołnierz z Chuckiem Connorsem, Donem DeFore i Guyem Williamsem, Wire Service (1956) u boku George’a Brenta i Navy Log (1957) jako pilot. Znalazł się w obsadzie biograficznego dramatu sportowego Roberta Mulligana The Jim Piersall Story (Fear Strikes Out, 1957) z Anthonym Perkinsem i Karlem Maldenem, dramatu kryminalnego Reform School Girl (1957) z Yvette Vickers, dramatu Johnny Trouble (1957) z Carolyn Jones, Stuartem Whitmanem i Ethel Barrymore oraz melodramatu Irvinga Rappera Marjorie Morningstar (1958)[9] z Natalie Wood i Gene’em Kelly.

Stał się znany jako „Kookie” z serialu kryminalnego ABC 77 Sunset Strip (1958-1963) z udziałem Efrema Zimbalista Jr. w roli prywatnego detektywa Stuarta „Stu” Baileya. Postać grana przez Byrnesa stała się narodową sensacją nastolatków, co skłoniło producentów do uczynienia Byrnesa stałym członkiem obsady. Przekształcili postać „Kookie” z napastnika w parkingowego lokaja. Telewidzowie cytowali jego dialog („Kochanie, jesteś najmądrzejszy!”), a młodzi mężczyźni naśladowali sposób, w jaki trzymał w ręku swój zawsze obecny grzebień. W marcu 1959 nagrana przez niego piosenka „Kookie, Kookie (Lend Me Your Comb)” w duecie z Connie Stevens stała się hitem w pierwszej piątce. Jednak zawarty przez niego kontrakt z Warner Bros., zmusił go do odrzucenia ról w Rio Bravo (1959), Ryzykownej grze (1960) i Złoto Alaski (1960).

W 1963 otrzymał nagrodę Bravo Otto, przyznawanej przez dwutygodnik niemiecki dla młodzieży „Bravo”, w kategorii „Najlepszy gwiazdor telewizyjny”. W 1974 był prowadzącym pilotażowych odcinków amerykańskiej wersji teleturnieju Koło Fortuny. Wystąpił w dramacie telewizyjnym NBC Twirl (1981) z Erin Moran, dramacie Erotic Images (1983) z Britt Ekland i komedii Jeffa Kanewa Drużyna z Beverly Hills (Troop Beverly Hills, 1989) jako Ross Coleman z Shelley Long.

Życie prywatne

25 marca 1962 poślubił Asę Maynor. Mają córkę Logan. W 1971 doszło do rozwodu.

Wybrana filmografia

  • 1964: Spotkanie z Alfredem Hitchcockiem jako Paul Perry
  • 1965: Prawo Burke’a jako Davey Carr
  • 1976: Sierżant Anderson jako Billy Dodge
  • 1978: Grease jako Vince Fontaine
  • 1981: Aniołki Charliego – odc. „Waikiki Angels” jako Ted Burton
  • 1982: Statek miłości jako Archie Phillips
  • 1987: Córeczki milionera jako Emcee
  • 1990: Napisała: Morderstwo jako Sid Hooper
  • 1992: Świat według Bundych jako Edd Byrnes
  • 1993: Napisała: Morderstwo jako Freddie Major
  • 1994: Prawo Burke’a jako Cassidy
  • 1995: Legendy Kung Fu jako Manley Combs
  • 1995: Napisała: Morderstwo jako Kenneth Rundle
  • 2015: Most szpiegów jako „Kookie”

Bibliografia

  • Edd Byrnes. T. 50: Kolekcja Alfred Hitchcock Przedstawia. Poznań: Oxford Educational Sp. z o.o., marzec 2011, s. 6. ISBN 978-83-252-1436-4.

Źródło informacji: wikipedia.org

Brak miejsc

    loading...

        Związki

        ImięRodzaj relacjiData urodzeniaData śmierciOpis
        Dodaj słowa kluczowe