Black

Dodaj nowe zdjęcie!
Data urodzenia:
26.05.1962
Data śmierci:
26.01.2016
Inne imiona lub nazwisko panieńskie:
Colin Vearncombe
Kategorie:
kompozytor, muzyk, ofiara wypadku/katastrofy, piosenkarz/śpiewak
Narodowość:
 angielska
Cmentarz:
Określ cmentarz

Black, właśc. Colin Vearncombe (ur. 26 maja 1962 w Liverpoolu, zm. 26 stycznia 2016) – brytyjski wokalista i kompozytor, sam tworzący swoje piosenki. Największą popularność przyniósł mu singel Wonderful Life (UK poz. 8) z 1985 roku, wydany ponownie w 1987 i 1994 roku. Covery tego utworu stworzyły polskie grupy Coalition i Carrion oraz Zucchero i Katie Melua. Debiutancka płyta pod tym samym tytułem również odniosła sukces, docierając do 3. miejsca na UK Albums Chart.

Black/Colin Vearncombe - Wonderful Life

Dyskografia

Albumy

  • 1987 – Wonderful Life
  • 1988 – Comedy
  • 1991 – Black
  • 1993 – Are We Having Fun Yet?
  • 1999 – The Accused
  • 1999 – Abbey Road Live
  • 2000 – Water On Snow
  • 2001 – Live At The Bassline
  • 2002 – Smoke Up Close
  • 2005 – Between Two Churches

Single

  • 1981 – Human Features
  • 1982 – More Than The Sun
  • 1984 – Hey Presto
  • 1984 – More Than The Sun
  • 1985 – Wonderful Life
  • 1986 – Everything’s Coming Up Roses
  • 1987 – Sweetest Smile
  • 1987 – Wonderful Life
  • 1987 – I’m Not Afraid
  • 1988 – Paradise
  • 1988 – The Big One
  • 1988 – You’re A Big Girl Now
  • 1988 – Live At The Tokyo Powerstation
  • 1989 – Now You’re Gone
  • 1991 – Feel Like Change
  • 1991 – Here It Comes Again
  • 1991 – Fly Up To The Moon
  • 1993 – Don’t Take The Silence Too Hard
  • 1993 – Wishing You Were Here
  • 1993 – Just Like Love
  • 1994 – Wonderful Life
  • 2005 – Two Churches

 

***

Źródło informacji: wikipedia.org

Brak miejsc

    loading...

        Związki

        ImięRodzaj relacjiData urodzeniaData śmierciOpis

        Nie określono wydarzenia

        Dodaj słowa kluczowe