Нора Бумбіере

Добавить новую картинку!
Дата народження:
13.03.1947
Дата смерті:
12.01.1994
Дівоче прізвище персони:
Nora Bumbiere
Додаткові імена:
Нора Бумбиере
Категорії:
Музикант, Співак
Громадянство:
 латиш
Кладовище:
Jelgava, Baložu kapi

Нора Бумбіере (латис. Nora Bumbiere; *13 березня 1947, Аугсткалнська волость, Єлгавський повіт — †12 грудня 1994) — латвійська естрадна співачка.

Біографія

Народилася 13 березня 1947 в Аугсткалнській волості Єлгавського повіту.

Навчалася в Єлгавській музичній школі, з 1965 була співачкою ансамблю «Jaunība» Єлгавського будинку культури, пізніше жіночого вокального ансамблю Ризького естрадного оркестру (з 1968 — солістка цього колективу), солісткою вокально-інструментального ансамблю «Modo» Латвійської філармонії під керуванням Раймонда Паулса (1972-1977), з 1977 була співачкою різних латвійських ансамблів, в тому числі вокально-інструментального ансамблю «Inversija», співала в ресторані.

З 1971 співала в дуеті з чоловіком Вікторсом Лапченоксом, обидва брали участь у записі популярних альбомів Раймонда Паулса «Teic, kur zeme tā»«Kurzeme»«Jūras balss»«Nekal mani gredzenā»«Laternu stundā»«Priekšnojauta „“ Par pēdējo lapu». Була учасником конкурсу фірм грамзапису Міжнародного фестивалю пісні в Сопоті (1976).

У 1977, після десятирічної співпраці з Раймондом Паулсом Нора Бумбіере пішла з ансамблю «Modo». У тому ж році вони розлучилися з Вікторсом Лапченоксом.

Хвороба і смерть[ред. | ред. код]

Це був запущений гепатит, який довго не лікували і до лікарів не зверталися. В кінці 1993 потрапила в лікарню, де був поставлений діагноз цироз печінки, але вже нічого не можна було зробити. Померла 12 січня 1994. Похована на Баложському цвинтарі в місті Єлгава.

Сім'я

Рідна сестра Мара Зуструпа (латис. Māra Zustrupa) — співачка, засновник і член правління фонду Нори Бумбіере («Noras Bumbieres fonds»).

У Нори Бумбіере троє дітей — син Ромуальд (трагічно загинув у 2001 у віці 35 років), син Георг (живе в Ризі) і дочка Беатріс (живе в США). Є онуки.

Пам'ять

У 2012 в Єлгаві відбулося урочисте відкриття пам'ятника Норі Бумбіере. Пам'ятник був встановлений в сквері за Єлгавським палацом культури. В майбутньому планується присвоїти цьому скверу ім'я Нори Бумбіере.

На згадку про Нору фонд її імені щорічно проводить в Єлгаві конкурс молодих вокалістів Латвії.

Дискографія

  • 1971 — «Teic, kur zeme tā»
  • 1972 — «Kurzeme»
  • 1973 — «Jūras balss»
  • 1974 — «Nekal mani gredzenā»
  • 1974 — «Vēl nav par vēlu»
  • 1976 — «Laternu stundā»
  • 1977 — «Priekšnojauta»
  • 1995 — «Labākās dziesmas»
  • 2003 — «Nora Bumbiere»

Джерело: wikipedia.org, news.lv

Немає місць

    loading...

        Відносини

        Iм'я зв'язокТип відносинДата народженняДата смертіОпис
        1Jānis BumbiersJānis BumbiersБатько00.00.192400.00.1991
        2Tamāra Domicella BumbiereTamāra Domicella BumbiereМама00.00.192400.00.2001
        3Dace BumbiereDace BumbiereСестра00.00.194400.00.1969

        Не вказано події

        Ключові слова