Фернандель

Добавить новую картинку!
Дата народження:
08.05.1903
Дата смерті:
26.02.1971
Додаткові імена:
Fernandel, Fernandels Kontandens, Фернандель, Fernand Joseph Désiré Contandin, , Ферна́н Жозе́ф Дезире́ Контанде́н, Fernandels, Fernāns Žozefs Dezīrs Kontandens
Категорії:
Aктор, Комік, Співак
Громадянство:
 француз
Кладовище:
Passy Cemetery

Фернандель (фр. Fernandel, справжнє ім'я — Ферна́н Жозе́ф Дезіре́ Контанде́н, фр. Fernand Joseph Désiré Contandin); (нар.8 травня 1903 — †26 лютого 1971) — популярний французький комедійний кіноактор, співак. Знявся у понад 150 фільмах. Неперевершений майстер фарсу та буфонади, виконавець комедійних ролей у музикальних ревю, оперетах і телешоу. Режисер фільмів «Простак» та «Адріан». Засновник власної кінокомпанії «Гафер».

Справжнє ім'я Фернанделя — Фернан-Жозеф-Дезіре Контанден. Народився у Марселі, в родині аптекаря. Вже в п'ять років Фернан дебютував у марсельському театрі «Шав» у мелодрамах та пасторалях. В 1915 році Фернан взяв участь у великому конкурсі шансоньє-аматорів, який проводила паризька газета «Комедія». Він переміг понад 100 претендентів, зайнявши друге місце. Після цього молодий шансоньє став популярним.

З початком Першої світової війни Фернан Контанден був змушений покинути сцену — потрібно було заробляти на життя для всієї родини, тому що його батька забрали на фронт. Він працював у національному кредитному банку, Марсельському кредитному товаристві, на миловарному заводі. Але по вечорах Фернан продовжував навчання. Після того, як батько повернувся з війни, Фернан намагався стати офіціантом у шинку, що відкрили його батьки, але марно.

У 1921 році Фернан укладає перший контракт з кабаре «Ельдорадо» з Ніцци, згідно з яким отримує 110 франків на день. Того ж року він одружується з Анрієтті Манс. На афішах вперше з'являється його псевдо — Фернандель, яке було вигадано тещею Контандена й у перекладі значить «її Фернан».

З 1921 до 1923 рік Фернандель виступає з мандрівним театром, де виступає у водевілях, фарсах, оперетах. Але коштів для життя не вистачало й актор вимушений був піти працювати на миловарню.

Незабаром Фернанделя запрошують до відомого паризького театру «Бобіно». У 1930 році Фернанделя дебютує у кінофільмі «Біле та чорне». Після цієї стрічки він отримує роль одну за одною. Його герої — провінціали, туповаті солдатики, поліцейські, ярмаркові блазні. Але це спочатку, згодом Фернандель показав себе великим актором. Не всі ролі Фернанделя були комічними, є й зворушливі та сумні — Ізідор у фільмі «Обранець мадам Юссон», комівояжер у «Казимирі», Флорідор у «Мам'зель Нітуш», монах у «Червоний готель», митник у «Закон є закон».

Фернандель стає всесвітньовідомим, його запрошують для зйомок до Німеччини, Італії, Іспанії, Англії та США. Але незабаром з'являються конкуренти у комедійному жанрі — Бурвіль, Луї де Фюнес, Жак Таті. Тоді Фернандель починає шукати новий образ, нових персонажів. На деякий час таким стає гіньоль — похмура комедія із багатьма вбивствами та смертями. Першим таким фільмом Фернанделя стала «Летюча шафа», після якого актор знявся ще у 15 подібних фільмах.

З 1960-х років Фернандель дедалі рідше знімався у комедіях, виконував ролі у мелодраматичних фільмах. Разом із Жаном Габеном заснував власну кіностудію «Гафер» (Габен-Фернандель). Був продюсером трьох фільмів, записав декілька дисків власних пісень, які користувалися шаленим успіхом у публіки.

Помер від раку легень 26 лютого 1971 року у Парижі, похований на кладовищі Пассі.

Фільмографія

  • Біле та чорне. 1930 рік.
  • Обранець мадам юссон. 1932 рік.
  • Анжела. 1934 рік.
  • Франциск I. 1936 рік.
  • Донька землекопа. 1940 рік.
  • Простак. 1942 рік.
  • Адріан. 1943 рік.
  • Летюча шафа. 1948 рік.
  • 1950 : Казимир (Casimir) — Казимир
  • 1951 : Червоний готель (L'Auberge rouge) — монах
  • 1954 : Мам'зель Нітуш (Mam'zelle Nitouche) — Селестен — органіст і композитор  — Флорідор
  • 1958 : Закон є закон (La loi, c'est la loi) — Фердинанд Пастореллі, французький митник
  • 1963 : Кухарство на маслі (La Cuisine au beurre) — Фернан Жуван

Нагороди

  • Орден Почесного легіону. 1955 рік.
  • Медаль «За громадянські заслуги». 1955 рік.
  • Премія Куртелена (багаторазово).

 

Джерело: wikipedia.org

Немає місць

    loading...

        Відносини

        Iм'я зв'язокТип відносинДата народженняДата смертіОпис

        Не вказано події

        Ключові слова