Edvīns Vanags

Please add an image!
Birth Date:
12.07.1938
Death date:
24.09.2019
Burial date:
27.09.2019
Length of life:
81
Days since birth:
31343
Years since birth:
85
Days since death:
1684
Years since death:
4
Categories:
Academician, Economist, Pedagogue, teacher, Professor, Public figure
Nationality:
 latvian
Cemetery:
Rīgas kremācijas centrs

Mūžības ceļā ir devies izcils Cilvēks - augstas morāles personība, vadītājs, pedagogs, zinātnieks, stipras ģimenes galva - Edvīns Vanags.

Dzimis 1938.gada 12.jūlijā, Daugavpilī.

Ar Edvīnu mani saveda kopā darbs Rīgas Centra rajona pašvaldībā, kurā bijām ievēlēti par deputātiem pirmās demokrātiskās pašvaldību vēlēšanās turpat pirms 30 gadiem. Ar lepnumu jāteic, ka tā laika deputātu sastāvu raksturoja augsts izglītības un politiskās kultūras līmenis. Vairāki deputāti jau tolaik bija zinātņu kandidāti, bet Edvīnam Vanagam jau bija ekonomikas zinātņu doktora grāds. Viņa zināšanas, viedums un kompetence bija kā spēcīgs pamats un iedrošinājums tieši Centra rajona pašvaldības straujākai virzībai būt pirmajai tam laikam ļoti svarīgu lēmumu pieņemšanā, piemēram, īpašumu denacionalizācijā, pašvaldību policijas izveidē utt. Relatīvi nesen, strādājot ar Ilmārs Kreituss, pie publikācijas LZA izdevumam "Vietējo padomju loma Latvijas neatkarības atgūšanā", es vēlreiz izlasīju Edvīna Vanaga vadībā uzrakstīto Centra rajona pašvaldības izveidošanas koncepciju, kas kalpoja kā pamatnostādnes rajona sociālās un ekonomiskās programmas izstrādei, budžeta sastādīšanai, informācijas sistēmas izveidošanai. Šos izstrādātos dokumentus arī šobrīd bez kautrēšanās varētu rādīt kā paraugu pašvaldības profesionālai darbībai.

1994. gadā Edvīns Vanags izveidoja Sabiedrības vadības maģistra studiju programmu Latvijas Universitātē. Mēs bijām pirmie 7 šīs programmas studenti. Programmas popularitāte, tieši pateicoties Edvīna Vanaga meistarīgi izveidotajam studiju saturam, viņa aizrautībai, strauji auga, nākamajos studiju gados izveidojot jau vairākas studentu grupas. Viņš bija izcils pasniedzējs, ļoti tolerants, studentus cienošs. Mēs tikām iesaistīti projektos, iedrošināti pieteikties dažādām starptautiskām aktivitātēm, stipendijām utt.

Tieši Edvīns Vanags ievilka arī mani Latvijas Universitātes darbā. Es patiesi lepojos, ka manā dzīvē ir bijis tik izcilas raudzes Skolotājs, Padomdevējs un Cilvēks.

Edvīna Vanaga mūžs ir ļoti piepildīts - Latvijas pašvaldību sistēmas viens no pamatlicējiem, pārsimtu publikāciju autors, starptautiska mēroga atzīts un novērtēts eksperts, fantastiskas ģimenes balsts ar ļoti talantīgu meitu Ingu Vilku un citām atvasēm, par ko Edvīns vienmēr bija lepns. Un jāteic, ka arī šī - mūžības ceļa izvēle - Latvijas Universitātes 100gades jubilejas priekšvakarā, ir īsti Edvīna meistarības stilā... Paldies par stipriem pamatiem! Lai gaiši!

Lilita Seimuškāne

No places

    loading...

        No relations set

        31.12.2019 | Svarīgākie 2019.gada notikumi Latvijā un pasaulē

        Katrs gads ir ar kaut ko īpašs katram no mums atsevišķi vai visiem kopā. Mēģinām apkopot gada svarīgākos notikumus, kurus droši var rakstīt šeit ATMIŅU sadaļā. Lielākā daļa notikumu un personas ir norādītas pievienotajās saitēs, bet tas ir niecīgs daudzums no tā, kas noticies pasaulē. Papildinām un rakstām vēsturi kopā!

        Submit memories

        Tags