Rīgas kremācijas centrs

Please add an image!
Interments:
18074view records
Address:
Varoņu iela 3A, Ziemeļu rajons, Rīga, LV-1005, Latvijas Republika
Phone:
+371 67 367 062
Email:
[email protected]
Homepage:
Political territory:
Rīga
Categories:
Krematorija
Additional information

Kapu vide Rīgas pilsētā ir veidojusies vācu un zviedru tēlniecības un arhitektūras iespaidā, taču laika gaitā ieguvusi savu, neatkārtojamo, tikai Latvijai raksturīgo seju. Raksturīgākie piemēri ir Meža un Raiņa kapi, kas no abām pusēm ietver Brāļu kapus un sākotnēji tika veidoti pēc parku iekārtošanas principiem – taisnām alejām un celiņu tīklojumu. 

Starp Raiņa un Brāļu kapiem atrodas vienīgā Latvijā darbojošās krematorija, kuras pirmsākumi meklējami pirmās Latvijas brīvvalsts laikā. 1925. gadā tika izveidota Latvijas Ugunsapbedīšanas biedrība, ko dibināja senators Augusts Johans Lēbers (1865 – 1948), pazīstams tā laika vācu izcelsmes jurists, zinātnieks un politiķis. Viņš panāca, ka Saeima 1927.gadā pieņēma likumu par ugunsapbedīšanu Latvijā un pilsētas vara ierādīja vietu krematorijas celtniecībai minētajā kapu teritorijā. Celtniecība tika uzsākta 1939. gadā pēc O.Tīlmaņa un S.Antonova projekta, bet sākoties Otrajam Pasaules karam, pārtraukta un darbi tā arī netika pabeigti. Padomju varas gados, vēl līdz galam neuzceltā krematorija, stāvēja pamesta, tika izdemolēta un stipri vien bojāja vispārējo kapu ansambļa kopskatu. Pie lēmuma par krematorijas nepieciešamību, Rīgas pilsētas vara lēma tikai 90-tajos gados un krematorijas būvdarbi varēja atsākties. 1994. gada pavasarī krematorija sāka savu darbību un 2014.gadā atzīmēja reālās pastāvēšanas 20-gadi. 

Kopš 2006.gada krematorijas ēku apsaimnieko SIA ”Rīgas kremācijas centrs – krematorija”, Latvijā vienīgais licencētais uzņēmums, kuram ir tiesības veikt kremācijas pakalpojumus. No 1994. gada pati krematorijas ēka ir piedzīvojusi dažādus uzlabojumus, rekonstrukcijas, pieguļošās teritorijas labiekārtošanu, kā arī attiecīgi 2008. un 2011. gadā uzstādītas divas jaunas, modernas kremācijas līnijas, kuras pilnībā nomainījušas divas vecās, morāli un fiziski novecojušās krāsnis. Jauno kremācijas līniju ieguvums ir tāds, ka tajās ir maksimāli automatizēts kremācijas process. Jaunās krāsnis nerada arī absolūti nekādu piesārņojumu apkārtējai videi, kas ir ļoti būtiski tieši tāpēc, ka krematorija atrodas praktiski pilsētas centrā un tuvākajā apkārtnē ir gan sabiedriskas celtnes, gan dzīvojamās ēkas. Krematorijas ēkā izvietotas gan plašas telpas kremācijas līnijām, divas greznas atvadu zāles, biroja telpas, apbedīšanas piederumu veikals, dažādas tehniskās un saimniecības telpas, kā arī piegulošajā teritorijā klientu ērtībām ir plaša autostāvvieta. SIA „Rīgas kremācijas centrs – krematorija” piedāvā klientiem pilnu kremācijas pakalpojumu servisu praktiski visu diennakti. Tāpat uzņēmums piedāvā arī tradicionālos bēru organizēšanas un izvadīšanas pakalpojumus. Mūsu sniegtie kremācijas un apbedīšanas pakalpojumi atšķiras ar labu servisu un salīdzinoši zemām bēru organizēšanas izmaksām, par cik esam tiešie kremācijas pakalpojumu veicēji un nerodas sadārdzinājums, kā tas ir organizējot bēres citos apbedīšanas birojos, kuri piedāvā starpnieku pakalpojumus kremācijas veikšanai.

No events