Ernests Voldemārs Dravnieks

Please add an image!
Birth Date:
19.02.1892
Death date:
21.12.1988
Length of life:
96
Days since birth:
48330
Years since birth:
132
Days since death:
12960
Years since death:
35
Categories:
Engineer, Member of student's corporation
Nationality:
 latvian
Cemetery:
Latvian Memorial Park in the Catskills

"Leaders Nursing Home", Bethel Park, Pensilvēnijā, 21. decembrī 96 gadu vecumā uz mūžu acis aizvēra rosīgais tehnisko zinātņu un sabiedriskā darba darītājs, Latviešu tehniskās terminoloģijas vārdnīcas galvenais redaktors Dr. inž. Ernests Voldemārs Dravnieks. Neskatoties uz ievērojamo gadu nastu, pēc pensionēšanās viņš šim darbam vairākus gadus ziedoja pilnu darba laiku. Piektais un pēdējais vārdnīcas sējums iznāca 1986. gadā latviešu—angļu—vācu valodās. Šajā darbā viņš bija iesaistījis ap 160 dažādu nozaru speciālistus, un viņa vadībā radās kolosāla tehnisko terminu vārdnīca, bez kuras pašreizēja laikā latviešu tehniskie speciālisti latviešu valodā savus darbus nespētu uzrakstīt.

Dr. inž. E. Dravnieks dzimis Rīgā 1892. gada 19. februārī, kur arī apmeklējis Pētera reālskolu un pēc tam studējis Pēterburgas Satiksmes ceļu institūtā. Vācijā Braunšveigas tehniskajā augstskolā 1943. gadā ieguvis Dr. inž. grādu. Nodibinoties Baltijas universitātei Pinebergā, viņš bija mācības spēks dzelzceļu būves zinībās. Dr. inž. E. Dravniekam ir lieli nopelni Latvijas dzelzceļu tīkla izveidošanā un paplašināšanā. No 1921. līdz 1935.g. viņš ir iecirkņa priekšnieks Ventspilī un Jelgavā, bet 1935.—40. g. Dzelzceļu virsvaldes tehniskais direktors un galvenā direktora vietnieks. Viņa vadībā izbūvēja Rīgas—Rūjienas, Rīgas—Ērgļu un Madonas-Lubānas dzelzceļa līnijas, izstrādāja Rīgas centrālās stacijas pārbūves projektu. Pēc ieceļošanas Kanādā 1951. gadā Dr. inž. E. Dravnieks bija dzelzceļu būves iecirkņa priekšnieks, bet vēlāk, pārceļoties uz ASV, strādā kā galvenais inženieris ceļu projektu birojā.
Blakus savam profesionālajam darbam Dr. inž. E. Dravnieks rosīgi darbojies latviešu sabiedrībā. Jau studiju laikā Pēterburgā dziedāja prof. J. Vītola korī, pirmajā studiju gadā iestājās studentu korporācijā Fraternitas Petropolitana — tagad Fraternitas Metropolitēna. Vācijā Dr.inž. E. Dravnieks bija Ziemeļvēstfāles latviešu apgabala komitejas un Latvijas centrālas padomes (LCP) loceklis, darbojās kā latviešu pārstāvis pie ang}u militārās pārvaldes. Tāpat viņš rosīgi darbojās vietējā latviešu sabiedrībā savā pastāvīgajā dzīves vietā Pitsburgā. Bija Latvijas dzelzceļnieku centra priekšnieks un žurnāla "Dzelzceļnieks Trimdā" redakcijas kolēģijā. Ir Latviešu inženieru apvienības goda biedrs un PBLA Kultūras fonda laureāts. Latvijā un trimdā saņāmis vairākus apbalvojumus. Dr. inž. E. Dravnieks daudz rakstījis savā specialitātā tehniskos žurnālos un Latviešu inženieru apvienības žurnālā "Technikas Apskats".
Liktenis viņam bija lēmis mūžu nodzīvot kā vieniniekam, un viņa dzīves prieks bija dziļā tēvzemes mīlestībā kalpot latviešu tautai, savam līdzcilvēkam — draugam. Viņa pelnu urnu apglabās Brāļu kapos Katskiļos.

Avots: "Laiks", 04.10.1989

No places

    loading...

        No relations set

        No events set

        Tags