Jan Laskowski

Добавить Фото!
Дата рождения:
10.02.1928
Дата смерти:
08.12.2014
Категории:
Кинорежисер, Фотограф
Национальность:
 поляк
Кладбище:
Указать кладбище

Jan Laskowski (ur. 10 lutego 1928 w Piotrowicach, woj. wileńskie, zm. 8 grudnia 2014 w Warszawie) – polski operator filmowy i reżyser filmów animowanych.

Debiutował w latach 50. XX w. inspirując się estetyką włoskiego neorealizmu. W 1958 roku powstał Ostatni dzień lata Tadeusza Konwickiego, którego współreżyserem był Laskowski. W głównej roli wystąpiła siostra Jana Laskowskiego, Irena Laskowska. Dzięki kolażowej, niedopowiadającej strukturze zdjęć, Laskowski, stał się prekursorem nowej fali w kinematografii europejskiej.

Wybrana filmografia

  • 1956: Cień
  • 1956: Człowiek na torze
  • 1958: Ostatni dzień lata
  • 1959: Pociąg
  • 1960: Do widzenia, do jutra
  • 1966: Bariera
  • 1967: Jowita
  • 1968: Gra
  • 1976: Ognie są jeszcze żywe
  • 1978: Co mi zrobisz jak mnie złapiesz
  • 1978: Hallo Szpicbródka, czyli ostatni występ króla kasiarzy

Nagrody indywidualne

  • Dziura w ziemi 1961 – Łagów (Lubuskie Lato Filmowe) – nagroda za zdjęcia;
  • Do widzenia, do jutra 1961 – Melbourne (Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Melbourne) – Srebrny Bumerang.

 

Источник: wikipedia.org

Нет привязок к месту

    loading...

        Взаимоотношения не установлены

        Не указано событие

        Бирки