Raimonds Salmiņš

Добавить Фото!
Дата рождения:
00.00.1961
Дата смерти:
19.08.1991
Продолжительность жизни:
30
Дней с рождения:
23100
Годы с рождения:
63
Дни после смерти:
11912
Годы после смерти:
32
Категории:
Жертва преступления, Жертва репрессий (геноцида) советского режима, Кавалер ордена Виестурс, Шофер
Национальность:
 латыш
Кладбище:
Lapmežciema pagasts, Ragaciema kapi

Raimonds Salmiņš (1961-1991) bija viens no Barikāžu laika upuriem, nošauts Augusta puča laikā pie Rīgas Iekšlietu pārvaldes.

Dzīvesgājums

Raimonds Salmiņš ir audzis patriotiski noskaņotā latviešu ģimenē. Tēvam, latviešu leģionāram, dēls ir solījis: "Es tavu Dzelzs krustu pārkausēšu Lāčplēša ordenī." Raimonda tēvs Rūdolfs Salmiņš jau vairākus gadus ir Latvijas Nacionālo karavīru biedrības Jūrmalas nodaļas valdes priekšsēdētājs. Varbūt Raimonds būtu pārņēmis šo stafeti no tēva, ja nebijis traģiskās augusta dienas...

Dzīvoja Slokā, strādāja Jūrmalas Rakstnieku namā par šoferi. Kā Latvijas Tautas frontes biedrs piedalījās barikāžu aizstāvēšanā 1991. gada janvārī. Uzzinājis par Maskavā notikušo varas apvērsumu, 19. augusta vakarā Raimonds Salmiņš ar savu dienesta mikroautobusu "Latvija" kopā ar darba kolēģi Jāni Verpakovski devās uz Rīgu. Tajā laikā Rīgas OMON kaujinieki kopā ar Baltijas kara apgabala karaspēka vienībām ieņēma stratēģiski svarīgākās valsts un sabiedrisko organizāciju ēkas, ieskaitot Rīgas Iekšlietu pārvaldes māju Aspazijas bulvāra un 13. janvāra iela krustojumā.

Rīgas iekšlietu pārvaldes ieņemšanas laikā kaujinieki ar automātiskiem ieročiem tiešā tēmējumā sašāva garām braucošo R. Salmiņa vadīto mikroautobusu. Apšaudē nogalināja Raimondu Salmiņu un kājās ievainoja viņa līdzbraucēju. Aculiecinieki vēlāk stāstīja, ka uzbrucēji nošauto šoferi izrāvuši no mikroautobusa. Nogalinātā ķermenī atrada septiņas lodes, pastāv uzskats, ka uzbrucēji noturējuši R. Salmiņa automašīnu par Latvijas Republikas Iekšlietu ministrijas mikroautobusu.

Bez tēva palika R. Salmiņa dēls Edgars (10) un meita Ramona (6).

Apglabāts dzimtas kapos Ragaciemā. Kanālmalas apstādījumos starp Bastejkalnu un Raiņa bulvāri atrodas akmens ar uzrakstu Raimonda Salmiņa piemiņai. Informācija par viņu atrodama 1991. gada barikāžu muzejā.

2010. gadā par sevišķiem nopelniem Latvijas valsts neatkarības aizstāvēšanā Raimondu Salmiņu pēc nāves apbalvoja ar Viestura ordeni un atzina par Viestura ordeņa lielkrusta komandieri. Valsts prezidents Valdis Zatlers ordeni nodeva glabāšanā viņa tuviniekiem.

Источник: wikipedia.org, news.lv

Нет привязок к месту

    loading...

        Взаимоотношения не установлены

        Бирки