Edward Żebrowski

Дата рождения:
26.07.1935
Дата смерти:
13.02.2014
Категории:
Актер, Кинорежисер, Сценарист
Национальность:
 поляк
Кладбище:
Указать кладбище

Edward Żebrowski, właśc. Edward Bernstein (ur. 26 lipca 1935 w Warszawie, zm. 13 lutego 2014 tamże) – polski reżyser, scenarzysta i aktor filmowy.

Ukończył Państwową Wyższą Szkołę Teatralną i Filmową w Łodzi (1965). W latach 1979-1984 i 1989-1991 wykładał na Wydziale Telewizji Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach, współpracował także z uczelniami zagranicznymi (w Berlinie Zachodnim, Kopenhadze i Brnie). Był prezesem Polskiej Federacji Dyskusyjnych Klubów Filmowych.

Twórca filmów dokumentalnych i fabularnych, autor scenariuszy filmowych.

Wybrana filmografia

  • filmy dokumentalne:
    • Maraton (1965)
    • Skok (1966)
  • filmy fabularne (reżyser):
    • Szansa (1970, dla telewizji)
    • Dzień listopadowy (1971, dla telewizji)
    • Ocalenie (1972, nagroda im. Andrzeja Munka)
    • Szpital przemienienia (1978, na podstawie powieści Stanisława Lema o tym samym tytule)
    • W biały dzień (1981, nagroda główna na Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych w Gdańsku)
  • scenarzysta:
    • Struktura kryształu (1968, z Krzysztofem Zanussim)
    • Pasja (1977, z Andrzejem Kijowskim)

 

Источник: wikipedia.org

Нет привязок к месту

    loading...

        Взаимоотношения не установлены

        Не указано событие

        Бирки