Milda Krūklande

Дата рождения:
14.10.1909
Дата смерти:
03.03.2002
Продолжительность жизни:
92
Дней с рождения:
41826
Годы с рождения:
114
Дни после смерти:
8083
Годы после смерти:
22
Имя при рождении:
Liepiņa
Категории:
Агроном, Биолог, Доктор наук, Доцент, Орден Трёх звёзд (LV), Поэт, Ученый
Национальность:
 латыш
Кладбище:
Raunas kapi, Rauna

Latvijas Agronomu biedrības atjaunošanas iniciatore, bioloģijas doktore, Triju zvaigžņu ordeņa Goda zīmes nesēja, LAB valdes locekle un Goda biedre docente Milda Krūklande dzima 1909. gada 14. oktobrī.

Pa savu varavīksnes ceļu mūžībā viņa aizgāja 2002.gada 3.martā. Apbedīta dzimtas kapos, Raunas kapsēta 2002.gada 26.martā.

 Viņas dzīves ceļš sākās Cēsu apriņķa  Baižkalna, tagad Raunas, pagasta Lielstuķos, zemnieku ģimenē. Viņa bija devītais bērns vecākiem. Kad viņai ir četri gadi, nomirst tēvs.

Mātei vienai ar deviņiem bērniem nav viegli vadīt saimniecību. Milda iepazīst lauku dzīves smagumu, sākot ar gana gaitām, kad jāceļas ar pirmajiem saules stariem, kad vienīgā vieta kur sasildīt nosalušās, pastalās ieautās un rasā samirkušās kājas, ir govs siltie sāni...

Skolas gaitas M. Krūklande uzsākusi Baižkalnu četrgadīgajā skolā, pēc tam Cēsu pamatskolā un Priekuļu Lauksaimniecības vidusskolā.

Pēc skolas beigšanas sekoja darbs Jelgavas pilsētas Uzturvielu izmeklēšanas laboratorijā par laboranti.

1942.gadā M.Krūklande sāk studēt Jelgavas Lauksaimniecības akadēmijā. Kara gados nokļūst Kurzemē, strādā par Gaļas kombināta Aizputes nodaļas vadītāju. Pēc kara atgriežas  Jelgavā un turpina studijas, vienlaicīgi strādājot par laboranti LLA Mikrobioloģijas katedrā.

1947.gadā ar izcilību pabeidz Latvijas lauksaimniecības akadēmijas Agronomijas fakultāti un turpina strādāt Mikrobioloģijas katedrā par asistenti, pēc tam par vecāko pasniedzēju turpinot studijas aspirantūrā.

1955.gadā Ļeņingradas Lauksaimniecības institūtā aizstāv disertāciju un iegūst bioloģijas zinātņu kandidātes grādu, kas vēlāk tika nostrificēts pa doktores grādu. Strādājot LLA M. Krūklande  māca mikrobioloģiju, augu fizioloģiju, bioloģisko ķīmiju, kā arī lopbarības konservēšanas bioloģiskos pamatus klātienes un neklātienes studentiem agronomijas, zootehnikas, vēlāk zooinženieru fakultātē. Lasa lekcijas un vada laboratorijas darbus arī nākošajiem mežkopjiem, dārzkopjiem, ekonomistiem un grāmatvežiem. Vada studentu disertācijas un studentu zinātniskos darbus, strādā pie doktora disertācijas darba par augu bioloģisko konservēšanu, lietojot pienskābes baktēriju ieraugu- silobakterīnu. Top publikācijas LLA Rakstu krājumos par karbamīda ietekmi uz kukurūzas skābbarības mikrofloru un citas.

Kopā ar Dr. Juri Priekuli iznāk grāmatas par zaļo augu konservēšanu:

  • „Zaļo augu konservēšana hermetizētās glabātuvēs” un rokasgrāmata
  • "Zālaugu lopbarības sagatavošana”

Ar M.Krūklandes līdzdalību tapušas grāmatas „Agronomijas fakultāte” 1978.gadā un Agronomijas fakultātes prospekts 1983.gadā.

Iepazītas arī  Austrumu filozofijas un Dzīves Ētikas atziņas. Viņas dzejas lasāmas gan LLA izdevumā „Plēsums”, gan Latvijas Agronomu biedrības izdevumos.

Docente bija arī ilggadēja Latvijas agronomu salidojumu saimniecisko jautājumu kārtotāja. Viņa ierosināja atjaunot Latvijas Agronomu biedrību, piedalījās Latvijas Agronomu biedrības karoga metu izstrādāšanā un LLA Agronomijas fakultātes emblēmas un devīzes izstrādāšanā, bija biedrības garīgās dzīves rosinātāja un agronomijas vēstures izzinātāja. M.Krūklande aktīvi darbojās arī studentu vienībā Latviete un Rīgas pensionēto skolotāju klubā. 

Mūža draudzība saistīja ar mākslinieci Margaritu Stārasti.

Avots: Latvijas agronomu biedrības biļetens 2009. rudens

Нет привязок к месту

    loading...

        Связи

        ИмяРодствоДата рожденияДата смертиОписание

        Не указано событие

        Бирки