Kristaps Linde

Добавить Фото!
Дата рождения:
23.10.1881
Дата смерти:
06.04.1948
Продолжительность жизни:
66
Дней с рождения:
52058
Годы с рождения:
142
Дни после смерти:
27785
Годы после смерти:
76
Категории:
Актер, Педагог, учитель, Режисер
Национальность:
 латыш
Кладбище:
Вентспилс, Лесное кладбище

Aprīļa pirmās dienās Ventspilī miris pazīstamais aktieris, režisors un deklamātors Kristaps Linde. Viņš pēdējos gadus strādājis Ventspils mūzikas vidusskolā par dikcijas un skatuves mākslas skolotāju.
Kristaps Linde bija dzimis 1881.gadā Pēterniekos. Skatuves izglītību guvis Pēterpilī pie slavenajiem krievu aktieriem Davidova un Jakovļeva, darbojies pēc tam Aleksandrīnes teātrī par jaunāko skatuves spēku. Vadīja latviešu izrādes Pēterpilī. 1921.gadā Linde atgriezās dzimtenē, dažus gadus nostrādāja kā aktieris un režisors Nacionālajā teātrī. Izcilākās viņa lomas — hercogs Alba, karalis Līrs, Labrencis („Kas tie tādi, kas dziedāja"). Vēlāk Linde strādāja kā dikcijas, deklamācijas un grima pedagogs universitātē, konservatorijā un dramatiskos kursos, rīkoja deklamāciju vakarus, vadīja teātra izrādes provincē.

Velta Līne: "Kristaps Linde eksāmenā vēlēja no Trojas kara lasīt heksametru sešpēdu jambā. Viņš lika ar vienu elpas vilcienu nolasīt sešas rindas. Bija jāmāk pareizi sadalīt elpu. Linde teica - nekrāpieties, es visu dzirdu! Es varēju to nolasīt, bet pratu arī pašmaukties un ievilkt elpu tā, ka Linde to nepamanīja".

Avots: Diena.lv 

Источник: periodika.lv

Нет привязок к месту

    loading...

        Взаимоотношения не установлены

        Не указано событие

        Бирки