Edīte Sondoviča

Добавить Фото!
Дата рождения:
18.08.1939
Дата смерти:
29.05.2023
Продолжительность жизни:
83
Дней с рождения:
30940
Годы с рождения:
84
Дни после смерти:
340
Годы после смерти:
0
Имя при рождении:
Noreiko
Дополнительные имена:
Draugu un tuvāko paziņu vidū Edīti uzrunāja par Tīģeri viņas mīlestības dēļ pret visiem kaķveidīgajiem
Категории:
Кавалер ордена Виестурс
Национальность:
 латыш
Кладбище:
Slampes pagasts, Slampes kapi

2010.g. iecelta par Viestura ordeņa kavalieri

par ilggadēju ieguldījumu nac.patriot.audzināšanā un valstiskās apziņas ieaudzināšanā pilsoņos, sagatavojot tos kalpošanai savai zemei un valstij  un savas valsts un zemes nelokāmai aizsargāšanai;

bijusī Nacionālo Bruņoto spēku Kulttūras nodaļas kultūras speciāliste, ilggadējā Latvijas armijas vēstures, kultūras un tradīciju pētniece.

*****

Vēsturniece, publiciste, kultūras darbiniece.

Dzimusi īsi pirms Otrā pasaules kara Slampes ciema "Galdniekos", ģimenē, kurā bija tēvs (ar poļu saknēm,  tādēļ Edīte visu mūžu poļu kultūru vērtēja kā sev ļoti tuvu), māte, vecāmāte, vectēvs, māsa un brālītis ( tēti un brālīti zaudēja jau 1945.gada pavasarī).

Mācījusies Tukuma, vēlāk Džūkstes vidusskolā, Latvijas Valsts universitātes Vēstures un filoloģijas fakultātes Vēstures specialitātē.

Strādājusi kā kultūras darba organizatore dzimtajā pusē, pēc studijām univesitātē strādājusi par vēstures skolotāju Kandavas lauksaimniecības tehnikumā.

Rīgā Latviešu strēlnieku muzejā nostrādāti 21 gads. 1991.gadā Edīte kļuva par atjaunotās Aizsardzības ministrijas Kultūras daļas vadītāju, ar entuziasmu pētot un atjaunojot Kara ministrijas tradīcijas.1992.gadā tika atjaunota Štāba bataljona Godasardzes rota, kas jau 11.novembrī atkal sargāja Brīvības pieminekli.Aktīvi sadarbojās ar Latvijas TV, radio un presi, piedalījās pirmo Aizsardzības ministrijas starptautisko vizīšu organizēšanā, tika atjaunotas Virsnieku balles, kurās piedalījās Latvijas Valsts prezidenti.

Edītes mērķis, strādājot Latvijas Aizsardzības ministrijā un armijā, bija palīdzēt Latvijas karavīros veidot izpratni par kultūru, palīdzot veidot karavīru orķestrus, ierosinot armijā atzīmēt noteiktas svinamās dienas.

No 1994.gada darbs NBS štāba sabiedrisko attiecību departamenta kultūras nodaļā, bet pēc 2006.gada NBS komandiera birojā.Savā darba gaitu pēdējā posmā Edīte dažus gadus strādāja Latvijas Nacionālā arhīvā, pētot Filtrācijas lietu pamatfonda dokumentus.

10.04.2024, Gunta Dambīte-Zirne

Источник: Latvijas Vēstnesis

Нет привязок к месту

    loading...

        Взаимоотношения не установлены

        Не указано событие

        Недалеко похороненные

        • Juris Litke 1958 - 2014
        • Ilmārs Kligenšteins 1932 - 1967
        • Viktors Gailišs 1919 - 1944


        Добавить вблизи похороненного

        Бирки