Maija Banķiere

Добавить Фото!
Дата рождения:
10.05.1938
Дата смерти:
03.03.2021
Продолжительность жизни:
82
Дней с рождения:
31370
Годы с рождения:
85
Дни после смерти:
1122
Годы после смерти:
3
Категории:
Художник
Национальность:
 латыш
Кладбище:
Rundāles pagasts, Sudmalu kapi

Maija Baņķiere Latvijas Restauratoru biedrības sastāvā ir kopš tās dibināšanas. Ar restaurētiem darbiem un referātiem viņa ir piedalījusies LRB organizētajās republikāniskajās un Baltijas valstu restaurācijas izstādēs, kā arī Rundāles pils muzeja rīkotajās izstādēs un iekārtotajās ekspozīcijās.

1965. gadā absolvējusi Valsts mākslas akadēmijas lietišķi – dekoratīvās mākslas nodaļu;

1968.-1972. gadam strādājusi LPSR Kultūras ministrijas Muzeju un kultūras pieminekļu zinātniski pētnieciskajā padomē;

1972. gadā sāka darbu Rundāles pils muzejā, kur veica keramikas un stikla priekšmetu restaurāciju. Līdz pat 2019. gadam Rundāles pils muzejā darbojās galvenokārt ar stikla lustru restaurāciju;

1973. gadā stažējusies toreizējā Vissavienības zinātniskās restaurācijas centrā keramikas un stikla restaurācijas jomā Maskavā (Krievija), bet 1989. gadā – antīkās keramikas un stikla restaurācijā Krasnodaras novadā Tamaņā.

Kopš  1989. gadā Maija Baņķiere darbojusies Latvijas Restauratoru biedrībā. Ar restaurētiem darbiem un referātiem piedalījusies Latvijas Restauratoru biedrības organizētajās republikāniskajās un Baltijas valstu restaurācijas izstādēs. Darbojusies Rundāles pils muzeja rīkotajās izstādēs un iekārtotajās ekspozīcijās.

Ilgus gadus Maija Baņķiere bijusi Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes Restaurācijas kvalifikācijas novērtēšanas ekspertu padomes locekle.

 

 

Maijas Baņķieres zināšanas ir noderējušas, ne tikai restaurējot Rundāles pils lustras, bet arī Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā, Melngalvju namā un citur. Līdzjūtība visiem Rundāles pils muzeja Maijas kolēģiem, tuviniekiem. Lai gaiša piemiņa dzīves gaitas atceroties!

 

P.S. Latvijas Restauratoru biedrība ar VKKF atbalstu projekta “Restaurācijas profesijas dzīvā vēsture” ietvaros izveidojusi restauratoru video stāstus. Vienā no video stāstiem (2018. gadā) savā pieredzē un neaizmirstamos notikumos dalās Rundāles pils muzeja stikla un keramikas restauratore Maija Baņķiere. https://www.restauratorubiedriba.lv/intervija-ar-maiju...

Места

Изображения Название места Родство Начиная с До Описание Язык
1Дворец Рундале, ЛатвияДворец Рундале, Латвияработалlv, ru

    loading...

        Связи

        ИмяРодствоДата рожденияДата смертиОписание
        1Mārcis Leopolds  KļaviņšMārcis Leopolds KļaviņšМуж10.11.194012.12.2020

        Не указано событие

        Бирки