Jūlijs Roze

Добавить Фото!
Дата рождения:
20.02.1892
Дата смерти:
30.09.1972
Продолжительность жизни:
80
Дней с рождения:
48250
Годы с рождения:
132
Дни после смерти:
18807
Годы после смерти:
51
Категории:
Журналист, Переводчик, Писатель, умер в эмиграции
Национальность:
 латыш
Кладбище:
Указать кладбище

Dzimis Mālpilī muižas kalpā ģimenē, miris Vašingtonā.

1941.gadā iecelts par Rīgas latviešu teātra direktoru.

Jūlijs Roze dzimis 20. februārī 1892. gadā Vidzemē, Mālpils pagastā. Mācījies Rīgas pilsētas reālskolā un studējis Tērbatas universitātē. Darbību pie skatuves sācis par dramaturgu 1918. gadā Nacionālajā teātrī Valkā.

Pēc tam darbojies par skolotāju, ierēdni, teātra kritiķi un redaktoru „Laika Vēstīs", „Līdumā", „Latvijas Sargā", "Kopdarbībā ", „Daugavā" u. c, kā arī par dramaturģijas un skatuves pedagoģijas lektoru. 1937. gadā pieaicināts par dramaturgu Latvijas Nacionālajā teātri, kurā ar vienas sezonas pārtraukumu strādājis līdz pēdējam laikam.

Sarunā par turpmākiem nodomiem direktors J. Roze izteicās: "Teātris ir galvenā kārtā jūtu un gribas izpaudējs mākslā un līdz ar to arī jūtu un gribas audzinātājs tautā. Šo savu misiju un atbildību teātris nekad nedrīkst aizmirst, sevišķi tagad varenajā Jaunās Eiropas tapšanas laikmetā. Es ceru, ka mans darbs Rīgas latviešu teātrī nesniegsies pāri maniem spēkiem, jo šī teātra vecākie mākslinieki, ar kuriem mani saista ilggadēja draudzība, kas sevišķi nostiprinājusies grūtajos pārbaudījuma brīžos pagājušajā gadā, saprot un atbalsta manus nodomus un centienus. Varu liecināt, ka viss teātra ansamblis ieiet jaunajā vēstures posmā ar dedzīgu gribu kalpot mākslai un savai tautai. Mēs centīsimies sniegt saviem skatītājiem tīru, godīgo mākslu bez sēnalām un viltojumiem. Mēs pūlēsimies paši augt, lai līdzi mums varētu augt arī citi. Mēs sajūtam skatuvi kā visatbildīgāko tribīni, no turienes drīkst runāt tikai dzīves un mākslas patiesība." Teātra personāls gandrīz jau izraudzīts. Pašlaik notiek pēdējie organizēšanas darbi. Izrāžu sagatavošanu teātris sācis jau pirms ansambļa galīgas izveidošanas, lai pārāk nenovilcinātu sezonas iesākumu, kas nokavējies dažu apstākļu dēļ. Par režisoriem darbosies Osvalds Uršteins un Alfrēds Alksnis. Divu lugu inscenēšana nodota režisoram Alfrēdam Amtmanim-Briedītim. Paredzēta arī citu režisoru viesošanās. Teātris pašlaik sagatavo Rūdolfa Blaumaņa komēdiju „No saldenās pudeles" un zviedru rakstnieka F. Dalgrena tautas lugu „Vermlandieši". Tiem sekos Annas Brigāderes «Raudupiete" un Zelmas Lagerlefas „Purvciema meitene". Izrādes paredzams sākt oktobra pirmajā pusē Rīgas latviešu biedrības namā."

1944.g. bēgļu gaitās Vācijā, 1950.g. izceļojis uz ASV.

1978.g. "Latvijas rītausmā, saulrietā" - pēc nāves Stokholmā izdots atmiņu krājums.

1987.g  stāstu krājums "Simjūda lieta."
 

Источник: periodika.lv

Места

Изображения Название места Родство Начиная с До Описание Язык
1Nacionālais teātrisNacionālais teātrislv

    loading...

        Взаимоотношения не установлены

        Не указано событие

        Бирки