Jānis Mežsēta

Добавить Фото!
Дата рождения:
21.04.1894
Дата смерти:
09.04.1975
Продолжительность жизни:
80
Дней с рождения:
47487
Годы с рождения:
130
Дни после смерти:
17914
Годы после смерти:
49
Категории:
Ботаник, Педагог, учитель
Национальность:
 латыш
Кладбище:
Kazdangas pagasts, Pūceskalna kapi (Kazdangas kapi)

No mums šķīries sirsnīgs, atsaucīgs darba biedrs, jaunatnes audzinātājs. Dabas un pieminekļu aizsardzības biedrības rajona nodaļas dibināšanas iniciators, nerimtīgs, iejūtīgs dabas draugs.

Jānis Mežsēta dzimis 1894.gada 21. aprīli Kokneses pagasta zemkopja ģimenē. Beidzis Rīgas reālskolu. Pēc tam visu savu dzīves gājumu saistījis ar audzināšanas darbu un skolotāju organizācijas jautājumiem. Padomju varas laikā 1940—1941. g. bijis literārais redaktors republikas izdevniecības mācību grāmatu nodaļā. Kopš 1945. gada jūlija Kazdangas sovhoztehnikumā mācīja botāniku, augu aizsardzību, mežkopību un selekciju, arī krievu valodu. Daba ar savu skaistumu un daudzveidību bija Jāni Mežsētu pilnīgi paņēmusi savā varā.

Trīsdesmitajos gados viņš sāk interesēties par dendroloģiju. Pēta Rīgas un Skrīveru parkus, iepazīstas ar Parīzes un Berlīnes parkiem. Un tad viņa mūža lielākā aizraušanās - plašais Kazdangas parks. Te Mežsēta bija izpētījis un pazina katru koku un krūmu. Interesanti un lietišķi viņš iepazīstināja daudzos ekskursantus ar parka vēsturi, veidošanu, koku sugām. Stāstīja par to ikvienam, kas vēlējās zināt. Dabu Mežsēta izjuta kā cilvēkam līdzīgu būtni.

Nav mūsu vidū vairs Jāņa Mežsētas. Liekas, ka arī varenais, simtgadīgais parks šalc sēru melodijas, atvadoties no sava drauga. Mēs, kam bija lemts ilgus gadus būt vienā pulkā ar Mežsētu, vienmēr paturēsim viņu gaišā piemiņā.

Avots: Ļeņina ceļš, 12.04.1975

       *****

Rīgas 23. pilsētas pamatskolas (Kronvalda bulvārī) audzēkņa, nākamā arhitekta Andreja Holcmaņa klases audzinātājs.

Нет привязок к месту

    loading...

        Связи

        ИмяРодствоДата рожденияДата смертиОписание

        Не указано событие

        Бирки