Oļģerts Liepiņš

Добавить Фото!
Дата рождения:
12.04.1906
Дата смерти:
17.12.1983
Похоронен:
22.12.1983
Продолжительность жизни:
77
Дней с рождения:
43113
Годы с рождения:
118
Дни после смерти:
14740
Годы после смерти:
40
Отчество:
Pēteris
Категории:
Журналист, Писатель, умер в эмиграции
Национальность:
 латыш
Кладбище:
Указать кладбище

Bostonā, ASV, 17. decembrī savā  78. mūža gadā miris rakstnieks Oļģerts Liepiņš.

Viņš pēdējā laikā sirga ar cukurslimību un citiem veselības traucējumiem. Vasarā ilgāku laiku bija slimnīcā un uz īsu laiku nonāca tur arī decembrī, bet bija atlaists mājā. Savā dzīves vietā viņš bija atrasts bez dzīvības. Aizgājēju pārpelnoja 22.decembrī.
Aizvadītajā vasarā,spītēdams slimībai, ar manuskriptu pārrakstītājas technisko palīdzību, Oļģerts Liepiņš nobeidza plašo romānu Prezidenta krustdēls, kas ir romāna Pieci Hermanovski otra daļa. Bija ievadītas sarunas par abu plašo darbu izdošanu grāmatās. Rakstnieks jau darbojās gar jaunām iecerēm, sākot rakstīt citu romānu. 1982. gada beigās DV apgāds Kanādā izdeva rakstnieka atmiņu krājumu Tālos atspulgos 649 lappušu biezā grāmatā. Viņa iepriekšējo darbu Pāvila Gruznas sākto un 0. Liepiņa nobeigto romānu Mamona gaitnieki godalgoja PBLA Kultūras fonds.
Oļģerta Liepiņa darbs rakstu druvā izzarojās divos novados — žurnālistikā un daiļrakstniecībā. Laikrakstos viņš sāka strādāt 17 gadu vecumā un ar 24 gadiem kļuva laikraksta Pēdējā Brīdī galvenais redaktors. Agrā jaunībā sākās arī rosība daiļliterātūrā ar 1926. gadā izdoto stāstu Četras mīlestības. Avīžu darbs daiļradīšanu ilgus gadus aizkavēja, un īsti rosīgi tā atsākās tikai trimdā Libekā un pēc tam Bostonā. Tur radās Oļģerta Liepiņa noveles, romāns Vēlā liesma, atmiņu romāns Stirnas pār kalniem, plašais vēsturisko notikumu izgaismojums darbā Gustavs Vaza trimdā un Hermanovsku dzimtas likteņu notēlojums. Abi pēdējie darbi iespiesti turpinājumos Londonas avīzē.
Dzimis Mētrienas pagasta Dūškupos, Kur viņa tēvs Pēteris bija izdarīgs zemkopis un nepārspējams vīnu darinātājs. Dēla Oļģerta dzimšana 1906. gada 12. aprīlī iekrita smagajā soda ekspedīcijas laikā. Novada gars, kas izpaužas stāstīšanas priekā un dažkārt arī mistikā un simbolikā, atspoguļojas Oļģerta Liepiņa darbos.

Dzīvesbiedre - Paula Liepiņa.

Avots: Londonas avīze, 06.01.1984

Нет привязок к месту

    loading...

        Связи

        ИмяРодствоДата рожденияДата смертиОписание
        1
        Paula LiepiņaЖена23.07.190316.11.1972

        Не указано событие

        Бирки