Jānis Cīrulis

Добавить Фото!
Дата рождения:
31.12.1897
Дата смерти:
13.02.1962
Похоронен:
17.02.1962
Продолжительность жизни:
64
Дней с рождения:
46141
Годы с рождения:
126
Дни после смерти:
22721
Годы после смерти:
62
Категории:
Дирижер, Композитор, Педагог, учитель, умер в эмиграции
Национальность:
 латыш
Кладбище:
Йорское кладбище, Торонто

Naktī uz 13. februāri savā dzīvokli pēkšņi miris, domājams no sirds triekas, 64 g. vecais komponists, Dziesmu svētku biedrības Kanādā padomes priekšsēdis, diriģents un Laika mūzikas recenzents Toronto Jānis Cīrulis. Piektdien, 16. febr. pie nelaiķa šķirsta apbedīšanas birojā notika sēru dievkalpojums, bet šodien, 17.februārī, pl. 10.30 no Sv Andreja baznīcas viņu izvada uz Jorkas kapsētas latviešu nodalījumu. lzvadīšanā piedalījās Dainas koris, kura diriģents komponists bija kopš 1960. gada, Viestura vīru koris un vīru ansamblis "Kalvis".
Nelaiķa veselība necik spoža nebija jau vairākus gadus. Bēgļu gaitās Berlīnē, 1945. g. sākumā viņš smagi saindējās kādā pilsētas bumbošanā, no kā dabūja redzes bojājumus. Pēc ieceļošanas Kanādā, priekš dažiem gadiem redze tā pasliktinājās, ka bija nepieciešama acu operācija. Traucēta bija arī sirds darbība. Bet vēl 12.februāra vakarā, sarunās ar paziņām, komponists nav par veselību sūdzējies, lai gan izskatījies saguris.  13. februārī, kad dzīvokļa saimniece saukusi komponistu brokastīs, viņš no savas istabas nerādījies un atrasts gultā pie neizdzēstas spuldzes jau miris.
Jānis Cīrulis dzimis Umurgā, agrā jaunībā iecerējis vijolnieka gaitas, bet 1. pasaules karā ievainojums rokā šo nodomu izjaucis. Viņš piederēja to vēlāk izcilo mūziķu pulciņam, kas savu akadēmisko mūzikālo  izglītībupabeidza Latvijas valsts konservatorijā pie prof. Jāzepa Vītola un bija vienlīdz stiprs kā romantiski iekrāsotu kora dziesmu autors, tā mūzikas rakstnieks. Viņa skaņraža deva nav skaitliski liela, ap 40 kora dziesmu, bet ar solīdu kvalitāti.
Mūzikas vērtējumus viņš sāka rakstīt vēl konservātorists būdams, vispirms Izglītības ministrijas mēnešrakstā, pēc tam ilgus gadus Latvī, pievērsdamies arī mūzikas pedagoģijai. Viņa spalvai pieder arī asprātīgi latviešu mūziķu un citu kultūras darbinieku portretējumi. Jaunajā pasaulē Cīrulis pievērsās ari koru diriģēšanai. Viņš bija ne vien Dainas kora, bet arī viens no vīru kora "Viesturs" diriģentiem, pēdējo latv. Kanādas dziesmu svētku virsdiriģents un arī nākošo latviešu ASV dziesmu svētku virsdiriģents Klīvlendā, Latv. preses b-bas Kanādas vicepriekšsēdis un Latv. koncertapvienības vadītājs Toronto.
Kanādā neviena piederīgā aizgājējam nebija, viņa dzīves biedre un meita, cik zināms, dzīvo Latvijā, tāpēc izvadīšanas kārtošanu uzņēmies Dainas koris. Ar komponistu Jāni Cīruli šķīries rosīgs skaņradis un mūzikas darbinieks, gaiša, sirsnīga rakstura cilvēks un asprātīgs sarunu biedrs draugu pulkā. Laika iepriekšējā numurā iespiests viņa nekrologs studiju biedram Latvijas konservātorijā Jēkabam Graubiņam, pēdējās rindas, ko viņš paguvis uzrakstīt. Trīs dienas vēlāk tagad jāpublicē nekrologs par viņu pašu...

Avots: "Laiks", 17.02.1962

Grāmata: "Muzikanta piezīmes", J.Cīrulis, 1961.g.

Latvijā dzīvo viņa meitas: Ārija Priedīte - pensionēta skolotāja un Lolita Cīrule - stomatoloģiskās poliklīnikas darbiniece. Viņu, tāpat mātes liktenis pēckara laikos nebija viegls: tēvs skaitījās padomju varai nevēlams "dzimtenes nodevējs", no Padlatvijas mūzikas vēstures svītrots darbinieks...

Avots: Dziesmusvētki: tautas māksla, kultūrvide, 01.12.1997

Нет привязок к месту

    loading...

        Связи

        ИмяРодствоДата рожденияДата смертиОписание
        1
        Ārija PriedīteДочь05.05.192623.03.2014
        2
        Valija CīruleЖена21.11.189801.08.1988
        3
        Jānis PriedīteЗять15.09.192930.04.2008

        Не указано событие

        Бирки