Edvigs Kanaviņš

Добавить Фото!
Дата рождения:
21.10.1903
Дата смерти:
26.08.1990
Продолжительность жизни:
86
Дней с рождения:
44175
Годы с рождения:
120
Дни после смерти:
12454
Годы после смерти:
34
Категории:
Ученый
Национальность:
 латыш
Кладбище:
Указать кладбище

Norvēģijā 26. augustā miris starptautiski ievērojamais ledus pētnieks prof. Edvigs Kanaviņš. Dzimis 1903. g. 21. oktobrī Jaungulbenes Daukstēs. Beidzis Lubānas reālģimnāziju. Latvijas Universitātē ieguvis inženiera grādu ģeodēzijā. Latvijā 15 gadus darbojies Jūrniecības departamenta hidroloģijas nodaļā, kā inženieris pētīdams Ventas, Gaujas, Daugavas, Mēmeles un Mūsas upes, kā arī uzmērīdams Baltijas jūras piekrasti un Rīgas apkārtnes ezerus. Interesējies par ziemas ūdeņu noteci Daugavā, sevišķi krāču vietās, kur rodas vižņi un dibensledus sastrēgumi. Mācījis matēmatiku Rīgas pilsētas I ģimnāzijā, bijis mērniecības skolotājs Rīgas valsts tehnikumā. Krievu laikā vadījis hidroloģijas nodaļu valsts ūdens pārvaldē, bet vācu laikā bijis direktors Latvijas ūdeņu pētīšanas institūtā. Trimdā habilitējies pie Baltijas universitātes Pinebergā ar darbu par dibensledu Daugavā un ledus iešanas regulēšanu. Lasījis lekcijas par ģeodēziju un bijis topogrāfijas profesors. 1949. gadā izceļojis uz Norvēģiju, kur 24 gadus bijis valsts dienestā Oslo. Darbojies Norvēģijas ūdensbagātību un elektrības pārvaldē ka ledus dienesta priekšnieks valsts iekšējos ūdeņos. Bijis Starptautiskās hidroloģisko pētījumu apvienības pastāvīgs loceklis, lasīdams referātus tās sanāksmēs Islandē, Leņingradā un ASV, un Ka
nādā. 1964.- 67. gadā bija Apvienoto Nāciju ledus eksperts pie spēkstaciju būvēm Islandes upēs. Viņam bija vairāk neka simts publikāciju par ledus jautājumiem angļu, vācu, krievu un norvēģu valodās. Aktīvi darbojās latviešu trimdas studējošās jaunatnes labā. Būdama korporācijas Fraternitas Livonica filistrs, viņš palīdzējis noorganizēt jaunas korporācijas pie Baltijas universitātes, izpildīdams oldermaņa un kantu maģistra amatus BU apvienotā konventā. Latvijas laikā veicināja ciešu sadarbību ar lietuviešu korporāciju Fraternitas Baltica, Kauņā.
Norvēģijā apprecējās ar kapteiņa Alveborgas meitu levu. Ģimene svētīta ar trim atvasēm. Vecākais dēls Jānis-Bjorns darbojās Norvēģijas ārlietu ministrijā kā sekretārs Ķīnā un vēlāk Kopenhāgenā, Dānijā. Jaunākais dēls Juris-Olvindi izstudējis par ārstu, bet meita Emilija-Guru ar ģimeni dzīvo Kanādā.
Edvigs Kanaviņš mīlēja citēt dzejnieku Rabindranatu Tagori: "Lai cik ilgi mēs dzīvojam, arvien vēl paliek kaut kas nepadarīts."

Avots: "Laiks", 03.10.1990

Нет привязок к месту

    loading...

        Взаимоотношения не установлены

        Не указано событие

        Бирки