Tadeusz Schmidt

Dodaj nowe zdjęcie!
Data urodzenia:
14.11.1920
Data śmierci:
10.05.1976
Kategorie:
aktor, reżyser
Narodowość:
 polska
Cmentarz:
Łódź, Cmentarz Doły

Tadeusz Schmidt (ur. 14 listopada 1920 w Krakowie, zm. 10 maja 1976 r. w Łodzi) - polski aktor i reżyser.

Występował na deskach teatrów niemalże całej Polski, m.in. w Krakowie, Łodzi, Wrocławiu, Gdańsku, Bydgoszczy i Częstochowie. Zagrał m.in. Dyrektora stadniny, Klimczaka w Karino, Snitkę w Panu Wołodyjowskim czy Janka Szarlińskiego w Przygodzie na Mariensztacie. Zmarł na zawał serca w Łodzi, prowadząc samochód, w 1976 roku. Został pochowany na Cmentarzu Komunalnym na Dołach w Łodzi, (kwatera XI, rząd 9, grób 5).

Ojciec operatora filmowego Jacka Schmidta.

Teatr

  • Teatr Powszechny im. Żołnierza Polskiego w Krakowie (1945-1946)
  • Teatr Kameralny TUR w Krakowie (1946-1947)
  • Teatr Kameralny Domu Żołnierza w Łodzi (1947-1948)
  • Teatr Dramatyczny we Wrocławiu (1948-1954)
  • Teatr Wybrzeże (1954-1956)
  • Teatr 7.15 w Łodzi (1956-1961)
  • Teatr Polski w Bydgoszczy (1961-1963)
  • Teatr im. Adama Mickiewicza w Częstochowie (1963-1966)
  • Teatr im. Stanisława Wyspiańskiego w Katowicach (1966-1967)
  • Teatr Nowy w Łodzi (od 1967 do śmierci)

Filmografia

  • 1947: Ostatni etap − oficer gestapo mówiący po francusku do Michele
  • 1949: Czarci żleb − Jasiek Gazdoń
  • 1953: Żołnierz zwycięstwa − Mjr Bronisław Bień
  • 1953: Przygoda na Mariensztacie − Janek Szarliński
  • 1953: Pościg − szef powiatowego UB
  • 1955: Podhale w ogniu − zbójnik Sawka
  • 1955: Irena do domu! − sąsiad Krysi
  • 1957: Skarb kapitana Martensa − Paweł Czernik
  • 1958: Cerny prapor − Tadeusz
  • 1959: Cafe pod Minogą − Witek, dowódca akcji rekwirującej karawan
  • 1960: Krzyżacy − Jan Żiżka
  • 1961: Świadectwo urodzenia − żandarm (cz. 2)
  • 1961: Komedianty − lekarz z Nowego Sącza
  • 1962: O dwóch takich, co ukradli księżyc − Zbójca Krwawa Kiszka
  • 1964: Pięciu − oficer niemiecki
  • 1964: Giuseppe w Warszawie − dowódca oddziału partyzanckiego
  • 1964: Barwy walki − Porucznik Kołacz
  • 1965: Potem nastąpi cisza − generał
  • 1965: Jutro Meksyk − Godlewski, kierownik ośrodka sportowego
  • 1966: Powrót na ziemię − mężczyzna rozprawiający się z kapusiem
  • 1966: Chudy i inni − Brygadier
  • 1967: Westerplatte − chorąży Jan Gryczman
  • 1967: Morderca zostawia ślad − Porucznik Lotar
  • 1968: Stawka większa niż życie − Major Horst (odc. 3 i 9)
  • 1968: Ostatni po Bogu − Kapitan Adam Hulewicz
  • 1969: W każdą pogodę − kierowca
  • 1969: Tylko umarły odpowie − Strażnik Broniak
  • 1969: Przygody pana Michała − Snitko
  • 1969: Pan Wołodyjowski − Snitko
  • 1970: Romantyczni − leśniczy
  • 1970: Prawdzie w oczy − Mikołajczak
  • 1970: Pierścień księżnej Anny − Powała
  • 1970: Wyzwolenie − Zygmunt Berling (odc. 3)
  • 1970: Legenda − wuj Julki, partyzant
  • 1970: Album polski − Jan
  • 1970: Akcja Brutus − Kapitan Jurga
  • 1971: Gwiazda Wytrwałości − major, dowódca pułku
  • 1971: Bolesław Śmiały − rajca Damrot
  • 1972: Palec Boży
  • 1972: Motyle − kierowca ciężarówki
  • 1972: Gruby − Stefan Łazanek, ojciec Grubego
  • 1973: Śledztwo − komendant posterunku w Sherwood
  • 1973: Sanatorium pod Klepsydrą − oficer
  • 1973: Hubal − Bania, członek oddziału Hubala
  • 1974: Potop − Oskierko
  • 1974: Najważniejszy dzień życia − Wojtasik, przewodniczący rady narodowej (odc. 6)
  • 1974: Karino − Klimczak, dyrektor stadniny
  • 1976: Zagrożenie − prokurator, oskarżyciel Gertrudy Steiner
  • 1976: Karino − Klimczak, dyrektor stadniny
  • 1976: Żołnierze wolności − Zygmunt Berling (cz. 2)

Dubbing

  • 1969: Tamań − komendant twierdzy

 

Źródło informacji: wikipedia.org

Brak miejsc

    loading...

        Nie występują żadne powiązania

        12.11.1962 | Premiera filmu "O dwóch takich, co ukradli Księżyc" w reżyserii Jana Batorego

        O dwóch takich, co ukradli księżyc – film przygodowy dla młodych widzów z 1962 roku, produkcji polskiej, w reżyserii Jana Batorego. Fabuła filmu jest oparta na powieści Kornela Makuszyńskiego pod tym samym tytułem. Odtwórcy głównych ról byli postsynchronizowani w filmie przez Danutę Mancewicz i Marię Janecką.

        Prześlij wspomnienia

        28.03.1968 | Premiera filmu "Pan Wołodyjowski"

        Pan Wołodyjowski – polski kolorowy film fabularny Jerzego Hoffmana z 1968 roku na podstawie powieści Henryka Sienkiewicza o pod tym samym tytułem. Równolegle kręcony był czarno-biały serial Przygody pana Michała wykorzystujący te same rekwizyty. Produkcja filmu otoczona była sporym zainteresowaniem. Publicznie omawiano kandydatury do planowanej obsady.

        Prześlij wspomnienia

        02.09.1974 | Premiera filmu "Potop"

        Potop – polski film kostiumowy z 1974 roku w reżyserii Jerzego Hoffmana, będący trzecią ekranizacją powieści Henryka Sienkiewicza pod tym samym tytułem. Akcja filmu toczy się podczas potopu szwedzkiego w Rzeczypospolitej Obojga Narodów, a jego głównym bohaterem jest awanturniczy chorąży Andrzej Kmicic, który zostaje okryty hańbą wskutek podpalenia wsi oraz kolaboracji ze środowiskami proszwedzkimi; wskutek tego zmienia swe nazwisko, pod którym próbuje naprawić swe krzywdy i przeżywa zmianę swej osobowości.

        Prześlij wspomnienia

        Dodaj słowa kluczowe