Marian Wojtczak

Data urodzenia:
18.01.1916
Data śmierci:
26.10.1980
Kategorie:
aktor
Narodowość:
 polska
Cmentarz:
Określ cmentarz

Marian Wojtczak (ur. 18 stycznia 1916 w Łodzi, zm. 26 października 1980 w Łodzi) – polski aktor teatralny i filmowy.

Występował w następujących teatrach:

  • Powszechnym w Łodzi
  • im. Stefana Żeromskiego w Kielcach
  • im. Stefana Jaracza w Łodzi

Filmografia (wybór)

  • 1950: Dwie brygady - Kępa, sekretarz POP
  • 1953: Domek z kart
  • 1954: Kariera - chorąży Wiśniewski, deszyfrant UB
  • 1960: Krzyżacy – karczmarz
  • 1961: Czas przeszły - Knabe, kierowca von Steinhagena
  • 1961: Historia żółtej ciżemki
  • 1961: Złoto - szofer
  • 1962: O dwóch takich, co ukradli księżyc – kapitan zbójców
  • 1963: Kryptonim Nektar
  • 1964: Panienka z okienka
  • 1965: Kapitan Sowa na tropie - dozorca w Zamku w Magierowie, ojciec Zosi (odc. 5)
  • 1965: Niedziela sprawiedliwości - Marian, gość Markowskiego
  • 1965: Popioły
  • 1965: Święta wojna
  • 1966: Bariera
  • 1966: Bicz Boży
  • 1966: Bokser - mężczyzna świętujący sukces Tolka w jego rodzinnej miejscowości
  • 1966: Don Gabriel
  • 1966: Piekło i Niebo
  • 1967: Człowiek, który zdemoralizował Hadleyburg – szeryf Cooligen
  • 1967: Pieczona gęś – maszynista
  • 1967: Stajnia na Salvatorze – agent gestapo kontaktujący się z Zygą
  • 1969: Czerwone i złote – Siekierka
  • 1969: Jak rozpętałem drugą wojnę światową
  • 1969: Ostatni świadek – przewodniczący rady narodowej
  • 1970: Legenda
  • 1971: Brylanty pani Zuzy – Turek
  • 1971: Obcy w lesie
  • 1972: Chłopi
  • 1973: Chłopi
  • 1973: Ciemna rzeka – Józef Stankiewicz, wuj Zenka
  • 1974: Czarne chmury – Józef
  • 1974: Siedem stron świata – dozorca na budowie (odc. 3)
  • 1977: Pokój z widokiem na morze – człowiek przed wieżowcem
  • 1979: Zerwane cumy – partyzant
  • 1981: Jan Serce - kuracjusz w sanatorium (odc. 10)

 

Źródło informacji: wikipedia.org

Brak miejsc

    loading...

        Nie występują żadne powiązania

        12.11.1962 | Premiera filmu "O dwóch takich, co ukradli Księżyc" w reżyserii Jana Batorego

        O dwóch takich, co ukradli księżyc – film przygodowy dla młodych widzów z 1962 roku, produkcji polskiej, w reżyserii Jana Batorego. Fabuła filmu jest oparta na powieści Kornela Makuszyńskiego pod tym samym tytułem. Odtwórcy głównych ról byli postsynchronizowani w filmie przez Danutę Mancewicz i Marię Janecką.

        Prześlij wspomnienia

        Dodaj słowa kluczowe