Eliasz Kuziemski

Pievieno šai personai bildi!
Dzimšanas datums:
30.07.1922
Miršanas datums:
01.06.2000
Kategorijas:
Aktieris
Tautība:
 polis
Kapsēta:
Cmentarz (pl)

Eliasz Kuziemski (ur. 30 lipca 1922 w Kutach, zm. 1 czerwca 2000 we Wrocławiu) – polski aktor.

Karierę rozpoczął we Wrocławiu, gdzie grał w latach 40. w Teatrze Młodego Widza. Na krótko przeniósł się do Gdańska i do Katowic. W 1965 roku na stałe osiadł we Wrocławiu, a miejscami w których występował był m.in. Teatr Polski i Teatr Współczesny. W 1970 roku otrzymał odznaczenie Zasłużony dla Dolnego Śląska. W wielu filmach zagrał role epizodyczne i drugoplanowe. Często był angażowany do spektakli Teatru Telewizji.

Pochowany w Obornikach Śląskich.

Wybrana filmografia

  • 1958: Pigułki dla Aurelii
  • 1966-1970: Czterej pancerni i pies – Warszawiak z chrypką
  • 1967: Sami swoi – Kokeszko
  • 1967-1968: Stawka większa niż życie – major Elert
  • 1968: Lalka – Adwokat Krzeszowskiej
  • 1969: Ostatni świadek – komendant MO
  • 1969: Tylko umarły odpowie – major, dowódca Wójcika
  • 1969: Znaki na drodze – kierowca Wójcik
  • 1969: Sąsiedzi – lekarz
  • 1969: Przygody pana Michała – członek rady wojennej w Kamieńcu
  • 1971: Kardiogram – ksiądz
  • 1971: Meta – Dyrektor Kozłowski
  • 1971: Zaraza – dyrektor szpitala zakaźnego
  • 1971: Aktorka – pop
  • 1972: Siedem czerwonych róż czyli Benek Kwiaciarz o sobie i o innych – profesor Niewiadomski
  • 1972: Fortuna – Sapołowicz
  • 1972: Anatomia miłości – aktor
  • 1974: Katastrofa – dyrektor kopalni
  • 1975: Hazardziści – rzemieślnik
  • 1975: Grzech Antoniego Grudy – nauczyciel
  • 1977: Znak orła – Sulisław
  • 1979: Gazda z Diabelnej – maszynista
  • 1979-1981: Najdłuższa wojna nowoczesnej Europy – prezes prowincji poznańskiej
  • 1980: Ukryty w słońcu – przyjezdny
  • 1980: Panienki – chory
  • 1980: Misja – recepcjonista w hotelu
  • 1982: Wielki Szu – prezes Franciszek Korzeń
  • 1983: Dzień kolibra – instruktor modelarski
  • 1983: Szkatułka z Hongkongu – recepcjonista w hotelu
  • 1984: Cień już niedaleko – wiceminister
  • 1984: Trapez
  • 1982-1986: Blisko, coraz bliżej – zawiadowca stacji w Kirschenau
  • 1985: Przyłbice i kaptury – doradca księcia Witolda
  • 1985: Lubię nietoperze – komiwojażer
  • 1986: Na kłopoty... Bednarski – Henryk Groshopf, właściciel sklepu z bronią
  • 1987: Pociąg do Hollywood – Biskup
  • 1987: Cienie – ksiądz
  • 1988: Rodzina Kanderów – August, górnik obsługujący windę

 

Avoti: wikipedia.org

Nav pesaistītu vietu

    loading...

        Nav saiknes

        09.05.1966 | Wyemitowano pierwszy odcinek serialu "Czterej pancerni i pies"

        Czterej pancerni i pies – serial telewizyjny w reżyserii Konrada Nałęckiego, według scenariusza Janusza Przymanowskiego na podstawie książki tegoż autora pod tym samym tytułem. Fabuła przedstawia losy załogi czołgu Rudy i psa Szarika podczas II wojny światowej. Serial powstał w latach 1966-1970. Czołówka serialu zmieniła się raz w odcinku 8.

        Pievieno atmiņas

        15.09.1967 | Premiera filmu "Sami swoi"

        Sami swoi – komedia Sylwestra Chęcińskiego opowiadająca o Ziemiach Odzyskanych. Sukces kasowy filmu spowodował powstanie trylogii. Kontynuację stanowią: Nie ma mocnych (1974) i Kochaj albo rzuć (1977). Film, początkowo w wersji czarno-białej, został skoloryzowany w 2000 r. przez firmę Dynacs Digital Studios z Hollywood na zlecenie Polsatu. Większość scen kręcono w Dobrzykowicach pod Wrocławiem, gdzie znajdowały się zagrody, a sceny w miasteczku kręcono w Lubomierzu. W miasteczku mieści się muzeum Kargula i Pawlaka.

        Pievieno atmiņas

        Birkas