Andrzej Herder

Pievieno šai personai bildi!
Dzimšanas datums:
31.08.1937
Miršanas datums:
21.05.2002
Kategorijas:
Aktieris
Tautība:
 polis
Kapsēta:
Cmentarz Zarzew (pl)

Andrzej Herder (ur. 31 sierpnia 1937 w Warszawie, zm. 21 maja 2002 w Łodzi) – polski aktor filmowy i teatralny.

Absolwent w 1960 Wydziału Aktorskiego Państwowej Wyższej Szkole Filmowej, Telewizyjnej i Teatralnej im. Leona Schillera w Łodzi.

Odznaczony Odznaką Honorową m. Łodzi (1974), Srebrnym Krzyżem Zasługi (1979), Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski (1989), Zasłużony Działacz Kultury (1983).

Pochowany na łódzkim cmentarzu Zarzew.

Wybrana filmografia

  • 1958: Orzeł – podporucznik Morawski
  • 1960: Zezowate szczęście
  • 1963: Gdzie jest generał... – szeregowy Mikułko
  • 1966: Z przygodą na ty – nauczyciel
  • 1967: Stawka większa niż życie – Kurt
  • 1969: Jak rozpętałem drugą wojnę światową – gestapowiec Hans
  • 1969–1970: Czterej pancerni i pies – chorąży
  • 1971: Nie lubię poniedziałku – milicjant, tata Jacka
  • 1976: Daleko od szosy – pacjent w gabinecie dentystycznym matki Ani (odc. 5)
  • 1978: Rodzina Leśniewskich – aktor (odc. 3)
  • 1981: Najdłuższa wojna nowoczesnej Europy – przysłuchujący się obradom parlamentu wraz z Bismarckiem
  • 1981: Jan Serce – Wiktor Ostalczyk
  • 1988–1991: Pogranicze w ogniu – Witold Adamski, ojciec Czarka
  • 1990: W piątą stronę świata
  • 1992: Dziewczyna z Mazur jako Dziennikarz
  • 1993: Wiosenne szachrajstwa jako Tata Darka
  • 1996: Zaproszenie na egzekucję jako Bibliotekarz
  • 2001: Reich

Polski dubbing

  • 1969: David Copperfield

 

Avoti: wikipedia.org

Nav pesaistītu vietu

    loading...

        Nav saiknes

        09.05.1966 | Wyemitowano pierwszy odcinek serialu "Czterej pancerni i pies"

        Czterej pancerni i pies – serial telewizyjny w reżyserii Konrada Nałęckiego, według scenariusza Janusza Przymanowskiego na podstawie książki tegoż autora pod tym samym tytułem. Fabuła przedstawia losy załogi czołgu Rudy i psa Szarika podczas II wojny światowej. Serial powstał w latach 1966-1970. Czołówka serialu zmieniła się raz w odcinku 8.

        Pievieno atmiņas

        02.04.1970 | Premiera komedii filmowej "Jak rozpętałem drugą wojnę światową" w reżyserii Tadeusza Chmielewskiego

        Jak rozpętałem drugą wojnę światową – polski film fabularny nakręcony w 1969 roku, na podstawie powieści Kazimierza Sławińskiego Przygody kanoniera Dolasa. Film składa się z trzech części: Ucieczka (86 min), Za bronią (72 min) i Wśród swoich (73 min). Na etapie kolaudacji scenariusza planowano dwie części: Jak rozpocząłem drugą wojnę światową i Jak zakończyłem drugą wojnę światową (po ok. 120 min każda). Oryginalnie film został zrealizowany jako czarno-biała produkcja. W 2001 roku firma Dynacs Digital Studios z Hollywood, na zlecenie Studia Filmowego Oko oraz telewizji Polsat, stworzyła kolorową wersję stosując cyfrową obróbkę.

        Pievieno atmiņas

        Birkas