Józef Nalberczak

Pievieno šai personai bildi!
Dzimšanas datums:
09.01.1926
Miršanas datums:
18.12.1992
Kategorijas:
Aktieris
Tautība:
 polis
Kapsēta:
Warschau, Powązki-Friedhof

Józef Nalberczak (ur. 9 stycznia 1926 w Warszawie, zm. 18 grudnia 1992 w Warszawie) – polski aktor teatralny, filmowy i telewizyjny.

Pracę na scenie rozpoczął od występów w teatrze frontowym (Teatr II Dywizji Piechoty, następnie Teatr Objazdowy I Armii WP) w maju 1945 roku. Specjalizował się w postaciach drugiego planu. W latach 1946–1947 występował w Teatrze im. Jaracza w Olsztynie, w latach 1947–1948 w Teatrze Wojska Polskiego w Łodzi. Od roku 1948 był związany z teatrami warszawskimi: Rozmaitości (1948–1950), teatrem Nowej Warszawy (1950–1955), Klasycznym (1955–1965), Współczesnym (1965–1974), Polskim (1974–1983), Narodowym (1983–1990).

Został pochowany na Cmentarzu Powązkowskim w Warszawie (kwatera 296-VI-7).

Filmografia (wybór)

  • Skarb (1948) – student w nausznikach, sąsiad Witka
  • Trudna miłość (1954) – Janek Małodworny
  • Autobus odjeżdża 6:20 (1954) – Procek, sekretarz POP w Technikum Górniczo-Hutniczym
  • Uczta Baltazara (1954) – porucznik Kuszel, szef ochrony budowanej fabryki penicyliny
  • Podhale w ogniu (1955) – zbójnik
  • Zaczarowany rower (1955) – kolarz Stanisław Popiel
  • Trzy kobiety (1956) – Władysław
  • Wolne miasto (1958) – marynarz Heniek, biorący udział w bójce w piwiarni Schmoldego
  • Szczęściarz Antoni (1960) – murarz budujący domek Antoniego
  • Droga na Zachód (1961) – sierżant radziecki
  • Milczące ślady (1961) – Wiśniewski, członek oddziału Morwy
  • Świadectwo urodzenia (1961) – jeniec w cz. 2 "List z obozu"
  • Spóźnieni przechodnie (1962) – gość przy barze w odc. 4 "Stary profesor"
  • Ubranie prawie nowe (1963) – Franek Bona, brat Ignacego
  • Nieznany (1964) – Piegas
  • Nad Odrą w dzień ostatni (1965)
  • Miejsce dla jednego (1965) – robotnik
  • Popioły (1965) – żołnierz tułacz
  • Czterej pancerni i pies (1966–1970) – Fiedia w odc. 1 i 3
  • Mistrz (1966) – podopieczny nauczycielki
  • Piekło i niebo (1966) – kierowca autobusu
  • Noc generałów (ang. The Night of the Generals) (1966) – granatowy policjant
  • Wieczór przedświąteczny (1966) – sąsiad Gmura na Irysowej 8
  • Pocztówka z Buenos Aires (1966)
  • Westerplatte (1967) – kapral Edmund Szamlewski
  • Morderca zostawia ślad (1967) – Klimczuk
  • Stawka większa niż życie (1967–1968) – "Wojtek", szef siatki w odc. 9
  • Samotność we dwoje (1968) – Kasperlik
  • Do przerwy 0:1 (1969) – piłkarz Wacek Stefanek w odc. 1–2, 4–7
  • Piąta rano (1969) – Klimczuk
  • Kaprysy Łazarza (1972) – pierworodny syn Jacentego
  • Fortuna (1972) – kasjer Hieronim Śpiewankiewicz
  • Uciec jak najbliżej (1972) – Józef Olszewski
  • Żółw (1973) – dozorca
  • Profesor na drodze (1973) – nauczyciel polskiego w Technikum dla Pracujących
  • Czarne chmury (1973) – Trzosowski w odc. 6–8, 10
  • Droga (1973) – kierowca-podrywacz w odc. 1–2, 6
  • Awans (1974) – sołtys
  • Ile jest życia (1974) – Kowalewicz, członek ekipy filmowej w odc. 12
  • Czterdziestolatek (1974) – sąsiad parkujący samochód w odc. 4
  • Koniec wakacji (1974) – ojciec Jurka
  • Dyrektorzy (1975) – majster Muniak w odc. 1–3, 5–6
  • 07 zgłoś się (1976) – Tymowski, kierownik kina, szef szajki (odc. 2 "Wisior")
  • Daleko od szosy (1976) – nauczyciel j. polskiego w Technikum dla Pracujących w odc. 7
  • Brunet wieczorową porą (1976) – kierowca
  • Złota kaczka (1976) – mężczyzna w karczmie
  • Milioner (1977) – komendant milicji
  • Lalka (serial telewizyjny, 1977) – Deklewski w odc. 1, 7
  • Żołnierze wolności (1977) – żołnierz I Armii WP; w cz. 2
  • Co mi zrobisz jak mnie złapiesz (1978) – chłoporobotnik na dworcu
  • Hallo Szpicbródka czyli ostatni występ króla kasiarzy (1978) - klakier Rudy
  • Zielona miłość (1978) – sekretarz partii w odc. 2–3
  • Wielki podryw (1978) – kierowca podwożący Sylwika
  • Dom (1980) – murarz Pakuła w odc. 6 "Nosić swoją skórę"
  • Punkt widzenia (1980) – doktor Krasucki, przyjaciel ojca Włodka w odc. 4
  • Biłek (1981) – weterynarz Wąsicki
  • Klejnot wolnego sumienia (1981) – Zamoyski Jan
  • Najdłuższa wojna nowoczesnej Europy (1981) – w odc. 4
  • Levins muhle (1982) – Gregor Germann
  • Blisko, coraz bliżej (1982) – powstaniec Labus w odc. 9–10
  • Oko proroka (1982) niemy Wyroba
  • Czas nadziei (1982) – pułkownik, komisarz wojskowy "Metalpolu"
  • Oko proroka czyli Hanusz Bystry i jego przygody (1985) – niemy Woroba w odc. 1–2
  • Przyłbice i kaptury (1985) – marszałek na dworze księcia Witolda w odc. 5
  • Sonata marymoncka (1987) – kierowca Andrzejczak
  • Śmieciarz (1987) – restaurator Karaś
  • Z soboty na poniedziałek (1988)
  • Warszawskie gołębie (1988) – gołębiarz Wacław Kaczmarski
  • Virtuti (1989) – major

Odznaczenia i nagrody

  • Krzyż Kawalerski Orderu Odrodzenia Polski (1976)
  • Srebrny Krzyż Zasługi (1955)
  • Brązowy Krzyż Zasługi (1945)
  • Medal 10-lecia Polski Ludowej (1955)
  • Medal 30-lecia Polski Ludowej (1974)
  • Medal 40-lecia Polski Ludowej (1985)
  • Odznaka 1000-lecia Państwa Polskiego (1966)
  • Odznaka Zasłużony Działacz Kultury – dwukrotnie (1976, 1978)
  • Nagroda na III Kaliskich Spotkaniach Teatralnych w Kaliszu za rolę tytułową w spektaklu Samuel Zborowski Juliusza Słowackiego w reż. Jerzego Kreczmara w Teatrze Klasycznym w Warszawie (1963)
  • Nagroda Ministra Oświaty i Wychowania za główną rolę w filmie telewizyjnym Profesor na drodze w reż. Zbigniewa Chmielewskiego (1973)
  • Nagroda Ministra Obrony Narodowej za całokształt twórczości artystycznej w dziedzinie teatru i filmu, a w szczególności za role w filmach Westerplatte i Żołnierz wolności oraz sztukach Samuel Zborowski, Mazepa i Geniusz sierocy (1985)
  • Nagroda za pierwszoplanową rolę męską w filmie Uciec jak najbliżej w reż. Janusza Zaorskiego na Lubuskim Lecie Filmowym w Łagowie (1972)
  • Nagroda za drugoplanową rolę męską w filmie Jak daleko stąd, jak blisko w reż. Tadeusza Konwickiego na Lubuskim Lecie Filmowym w Łagowie (1972)

 

Avoti: wikipedia.org

Nav pesaistītu vietu

    loading...

        Saiknes

        Saistītās personas vārdsSaitesDzimšanas datumsMiršanas datumsApraksts

        09.05.1966 | Wyemitowano pierwszy odcinek serialu "Czterej pancerni i pies"

        Czterej pancerni i pies – serial telewizyjny w reżyserii Konrada Nałęckiego, według scenariusza Janusza Przymanowskiego na podstawie książki tegoż autora pod tym samym tytułem. Fabuła przedstawia losy załogi czołgu Rudy i psa Szarika podczas II wojny światowej. Serial powstał w latach 1966-1970. Czołówka serialu zmieniła się raz w odcinku 8.

        Pievieno atmiņas

        Birkas