Krzysztof Litwin

Pievieno šai personai bildi!
Dzimšanas datums:
19.06.1935
Miršanas datums:
08.11.2000
Kategorijas:
Aktieris, Gleznotājs, Grafiķis, Mākslinieks (-e)
Tautība:
 polis
Kapsēta:
Kraków, Friedhof Rakowicki

Krzysztof Maria Litwin (ur. 19 czerwca 1935 w Krakowie, zm. 8 listopada 2000 tamże) – polski aktor, grafik, malarz.

Ukończył Liceum Sztuk Plastycznych im. Kenara w Zakopanem i Liceum Sztuk Plastycznych w Krakowie. Następnie studiował na wydziale grafiki w Akademii Sztuk Pięknych w Krakowie. Był jednym z pierwszych autorów i aktorów kabaretu Piwnica pod Baranami od 1956, współpracował też z "Silną Grupą pod Wezwaniem" w latach 1972-1977.

Role filmowe w około 80 filmach, m.in. w „Rodzinie Leśniewskich” w reż. J. Łęskiego (1980), Esmeraldo w „Cyrk odjeżdża” reż. K. Wierzbiński (1987), Dziennikarz w „Bliskich spotkaniach z wesołym diabłem” reż. J. Łukaszewicz (1988), Kapelan w IV i VI odcinku „Opowieści o Józefie Szwejku” reż. W. Gawroński (1996), sierżant Walczak w „Przygodach psa Cywila” reż. K. Szmagier, Leopold Górski (etatowy pracownik „Grubej Kaśki” umilający pracę śpiewem) w „Pieczonych gołąbkach” reż. Tadeusz Chmielewski, Lopez Soares w „Rękopisie znalezionym w Saragossie” reż. W. Has, Złodziejaszek Cherlawy w "Niewiarygodnych przygodach Marka Piegusa” reż. M. Waśkowski, rola w „Złocie” reż. W. Has, Student w „Jak być kochaną” reż. W. Has, rola w „Pamiętniku pani Hanki” reż. W. Has, komik trupy teatralnej w „Modrzejewskiej” reż. T. Łomnicki, chorąży Zenek w serialu „Czterej pancerni i pies”.

Aktor wystąpił w obu ekranizacjach powieści Lalka Bolesława Prusa (film pełnometrażowy z 1968 oraz serial TV z 1977), wcielając się w różne role.

Role w teatrze telewizji - Odźwierny w „Makbecie” Szekspira w reż. A. Wajdy (1969), Pachol, Korydon, Turoń w „Pastorałce” L. Schillera w reż. S. Szlachtycza (1979).

Role teatralne - Tranio w „Poskromieniu złośnicy” w reż. K. Swinarskiego (Stary Teatr), postać przedstawiająca detektywa Colombo w „krainie uśmiechu” (Operetka Krakowska). Nagrody i wyróżnienia: nagroda specjalna - medal za rysunek „Polowanie na Czarnego Anioła” przyznana przez Sacro Art (2000) oraz inne nagrody na festiwalach artystycznych.

Zajmował się także malarstwem i komponowaniem piosenek. Malował akwarele i wykonywał grafiki. Autor muzyki pierwszego hymnu „Piwnicy pod Baranami” „Ja ci śrubkę wkręcę w radio” oraz muzyki do wierszy Błoka (m.in. „Gerlsy”, „Słomiany koń”). Zajmował się także działalnością polityczną i społeczną. Zmarł na raka w wieku 65 lat w jednym z krakowskich szpitali. Pochowany został na krakowskim Cmentarzu Rakowickim.

Filmografia

  • 1959: Wspólny pokój − jako student medycyny, brat Teodozji
  • 1961: Złoto − jako Wesołek
  • 1961: Drugi człowiek
  • 1962: Mandrin − jako herold
  • 1962: Jak być kochaną − jako student
  • 1963: Zacne grzechy − jako strażnik
  • 1963: Pamiętnik pani Hanki − jako wywiadowca Kozioł
  • 1964: "Awatar", czyli zamiana dusz − jako Alfred
  • 1964: Rękopis znaleziony w Saragossie − jako Don Lopez Soarez, syn Don Gaspara
  • 1964: Upał − jako Kornel, subiekt z Domu Mody "Romeo i Julia"
  • 1965: Zawsze w niedzielę − jako fotoreporter Maliniak
  • 1965: Wyspa złoczyńców − jako student
  • 1965: Walkower − jako Miecio
  • 1965: Popioły − jako kompan księcia Józefa Poniatowskiego
  • 1965: Sobótki − jako Franek, brat Karola
  • 1965: Matura − jako maturzysta kujon
  • 1966: Piekło i Niebo − jako książę małżonek w marzeniu Franciszka
  • 1966: Pieczone gołąbki − jako Leopold Górski
  • 1966: Ściana Czarownic − jako konduktor kolejki linowej na Kasprowy Wierch
  • 1966: Cała naprzód − jako chłopak/marynarz
  • 1966-1970: Czterej pancerni i pies − jako Zenek
  • 1966: Niewiarygodne przygody Marka Piegusa − jako Chryzostom Cherlawy
  • 1966: Bumerang − jako chłopak na urodzinach Wandy
  • 1966: Bariera − jako kelner
  • 1967: Stajnia na Salvatorze − jako Jurek, kolega Teresy
  • 1967: Ślepy tor − jako pasażer z bukietem
  • 1967: Dziadek do orzechów − jako student
  • 1967: Morderca zostawia ślad − jako Kalita
  • 1968: Weekend z dziewczyną − jako Pabiś
  • 1968: Lalka − jako Klein, subiekt w sklepie Wokulskiego
  • 1968: Człowiek z M-3 − jako doktor Henryk Milewski
  • 1969: Sąsiedzi − jako kapral Dymek
  • 1969: Rzeczpospolita babska − jako żołnierz z "Walterówki"
  • 1969: Jak zdobyć pieniądze, kobietę i sławę − jako Olejniczak
  • 1969: Prawdziwie magiczny sklep − jako właściciel sklepu
  • 1969: Szkice warszawskie − jako właściciel loterii (cz. 3)
  • 1970: Przygody psa Cywila − jako sierżant Walczak
  • 1970: Raj na ziemi − jako szeregowiec Dudek
  • 1971: Nos − jako redaktor
  • 1972: Opętanie − jako fotograf
  • 1973: Wielka miłość Balzaka − jako widz przed kasą teatru (odc. 5)
  • 1974: Sędziowie − jako aptekarz
  • 1975: Obrazki z życia
  • 1976: Zaklęty dwór − jako żołnierz w szpitalu wojskowym (odc. 2)
  • 1976: Bezkresne łąki − jako kierowca samochodu pogrzebowego
  • 1977: Wolna sobota − jako sierżant MO
  • 1977: Lalka − jako Zięba, subiekt w sklepie Wokulskiego
  • 1978: Rodzina Leśniewskich − jako asystent profesora (odc. 7)
  • 1979: Aria dla atlety − jako przyjaciel Messaliniego
  • 1979: Po drodze − jako on sam
  • 1980: Rodzina Leśniewskich − jako asystent profesora
  • 1982: Oko proroka − jako kupiec Grygier
  • 1983: Ostrze na ostrze − jako Teodor Schulenburg
  • 1983: Lata dwudzieste... lata trzydzieste... − jako majster Pyzdra
  • 1984: Przeklęte oko proroka − jako kupiec Grygier
  • 1984: Rycerze i rabusie − jako Teodor Schulenburg, rajca gdański, więzień Krasickiego (odc. 1)
  • 1984: Jak się pozbyć czarnego kota − jako mężczyzna w kawiarni
  • 1985: Oko proroka czyli Hanusz Bystry i jego przygody − jako kupiec Grygier
  • 1987: Cyrk odjeżdża − jako Esmeraldo
  • 1988: Bliskie spotkania z wesołym diabłem − jako dziennikarz
  • 1988: Przyjaciele wesołego diabła − jako dziennikarz (odc. 2)
  • 1989: Modrzejewska − jako komik z grupy Łobojki (odc. 2)
  • 1991: Kapitan Conrad − jako uczestnik pogrzebu Apolla Korzeniowskiego
  • 1993: Lista Schindlera − jako restaurator
  • 1995: Opowieść o Józefie Szwejku i jego najjaśniejszej epoce − jako kapelan (odc. 4 i 6)
  • 1996: Opowieść o Józefie Szwejku i jego drodze na front − jako kapelan (odc. 4 i 7)
  • 1999: Przygody dobrego wojaka Szwejka

 

Avoti: wikipedia.org

Nav pesaistītu vietu

    loading...

        Nav saiknes

        26.05.1956 | W Krakowie otwarto Piwnicę pod Baranami, założoną przez Piotra Skrzyneckiego

        Piwnica pod Baranami – krakowski kabaret, działający od 1956. W Piwnicy powstawały przez lata piosenki i krótkie formy sceniczne.

        Pievieno atmiņas

        09.05.1966 | Wyemitowano pierwszy odcinek serialu "Czterej pancerni i pies"

        Czterej pancerni i pies – serial telewizyjny w reżyserii Konrada Nałęckiego, według scenariusza Janusza Przymanowskiego na podstawie książki tegoż autora pod tym samym tytułem. Fabuła przedstawia losy załogi czołgu Rudy i psa Szarika podczas II wojny światowej. Serial powstał w latach 1966-1970. Czołówka serialu zmieniła się raz w odcinku 8.

        Pievieno atmiņas

        Birkas