Stanisław Jasiukiewicz

Pievieno šai personai bildi!
Dzimšanas datums:
14.05.1921
Miršanas datums:
27.06.1973
Kategorijas:
2. Pasaules kara dalībnieks, Aktieris
Tautība:
 polis
Kapsēta:
Warschau, Powązki-Friedhof

Stanisław Jasiukiewicz (ur. 14 maja 1921 w Postawach k. Wilna, zm. 27 czerwca 1973 w Warszawie) – polski aktor teatralny, filmowy i telewizyjny.

Brał udział w kampanii wrześniowej, a podczas okupacji działał w AK. Zesłany do Kaługi. Po wojnie studiował na Wydziale Sztuk Pięknych Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu. Studia aktorskie ukończył w 1949 na PWST w Warszawie (z siedzibą w Łodzi). Był aktorem teatralnym we Wrocławiu (1950-1955), a następnie w Teatrze Polskim w Warszawie (od 1955 aż do śmierci).

Filmografia (wybór)

  • Miasto nieujarzmione (1950) – żołnierz radziecki
  • Celuloza (1953) – Gąbiński
  • Żołnierz zwycięstwa (1953) – żołnierz radziecki
  • Pod gwiazdą frygijską (1954) – Gąbiński
  • Podhale w ogniu (1955) – hajduk Jordana
  • Cień (1956)
  • Skarb kapitana Martensa (1957) – Gac
  • Ostatni strzał (1958) – Stefan Ziarno
  • Wolne miasto (1958) – Konrad
  • Lunatycy (1959) – Piotr Nowak
  • Krzyżacy (1960) – Ulrich von Jungingen, wielki mistrz krzyżacki
  • Matka Joanna od Aniołów (1960) – Chrząszczewski
  • Czterej pancerni i pies (1966–1970) – odcinki: 7. Rozstajne drogi, 8. Brzeg morza, 9. Zamiana, 21. Dom – Stanisław Kos pseud. "West", ojciec Janka
  • Hrabina Cosel (1968) – Rajmund Zaklika
  • Hrabina Cosel (serial telewizyjny) (1968) – Rajmund Zaklika
  • Stawka większa niż życie w odc. 16. Akcja "Liść dębu" (1968) – generał Pfister
  • Dzień oczyszczenia (1969) – major Dziadek
  • Epilog norymberski (1970) – gen. Rudenko, oskarżyciel radziecki
  • Różaniec z granatów (1970) – porucznik leżący w szpitalu z Józefem
  • Jak daleko stąd, jak blisko (1971) – kapitan MO
  • Wiktoryna czyli czy pan pochodzi z Beauvais? (1971) – Fryderyk Taillefer, ojciec Wiktoryny
  • W pustyni i w puszczy (1973) – Władysław Tarkowski
  • Potop (1974) – o. Augustyn Kordecki

Odznaczenia i nagrody

  • Krzyż Kawalerski Orderu Odrodzenia Polski (1959)
  • Odznaka 1000-lecia Państwa Polskiego (1967)
  • Odznaka Zasłużony Działacz Kultury (1968)
  • Nagroda Miasta Stołecznego Warszawy (1970)

 

Avoti: wikipedia.org

Nav pesaistītu vietu

    loading...

        Nav saiknes

        09.05.1966 | Wyemitowano pierwszy odcinek serialu "Czterej pancerni i pies"

        Czterej pancerni i pies – serial telewizyjny w reżyserii Konrada Nałęckiego, według scenariusza Janusza Przymanowskiego na podstawie książki tegoż autora pod tym samym tytułem. Fabuła przedstawia losy załogi czołgu Rudy i psa Szarika podczas II wojny światowej. Serial powstał w latach 1966-1970. Czołówka serialu zmieniła się raz w odcinku 8.

        Pievieno atmiņas

        02.09.1974 | Premiera filmu "Potop"

        Potop – polski film kostiumowy z 1974 roku w reżyserii Jerzego Hoffmana, będący trzecią ekranizacją powieści Henryka Sienkiewicza pod tym samym tytułem. Akcja filmu toczy się podczas potopu szwedzkiego w Rzeczypospolitej Obojga Narodów, a jego głównym bohaterem jest awanturniczy chorąży Andrzej Kmicic, który zostaje okryty hańbą wskutek podpalenia wsi oraz kolaboracji ze środowiskami proszwedzkimi; wskutek tego zmienia swe nazwisko, pod którym próbuje naprawić swe krzywdy i przeżywa zmianę swej osobowości.

        Pievieno atmiņas

        Birkas