Libuše Šafránková

Pievieno šai personai bildi!
Dzimšanas datums:
07.06.1953
Miršanas datums:
09.06.2021
Mūža garums:
68
Dienas kopš dzimšanas:
25837
Gadi kopš dzimšanas:
70
Dienas kopš miršanas:
998
Gadi kopš miršanas:
2
Kategorijas:
Aktieris
Tautība:
 čehs
Kapsēta:
Norādīt kapsētu

Libuše Šafránková (ur. 7 czerwca 1953 w Brnie, zm. 9 czerwca 2021) – czeska aktorka telewizyjna, filmowa i teatralna.

Życiorys

Urodziła się w Brnie. Jej ojciec był miejscowym nauczycielem i organistą w kościele, a matka nauczycielką w zawodowej szkole odzieżowej. Gdy chodziła do przedszkola, jej babcia nauczyła ją wielu pieśni z oper i operetek. Jej ulubioną była aria z opery Rusałka Antonína Dvořáka z librettem Jaroslava Kvapila (Na Księżyc). Jej młodsza siostra Miroslava (ur. 11 czerwca 1958) została także aktorką.

Związała się z teatralną trupą amatorską. W 1971 ukończyła praską DAMU na wydziale dramatu i została członkinią praskiego Teatru Za bramą, z którego rok później odeszła do Klubu Dramatycznego.

Jej pierwszą wielką szansą była roli Julii w dramacie szekspirowskim Romeo i Julia na deskach teatru Mahen w językBrnie. Grała na scenie w przedstawieniach: Chrząszcz (Chroust) Jiříego Mahena (1974) jako Tonička, Burza Aleksandra Ostrowskiego (1980) jako Katia Kabanowa i Czego nie widać (1986) Michaela Frayna jako Poppy Norton-Taylor. W jednej z najważniejszych czeskich produkcji baśniowych Václava Vorlíčka Trzy orzeszki dla Kopciuszka (Tři oříšky pro Popelku, 1973) wcieliła się w tytułową rolę.

W 2008 zajęła pierwsze miejsce w ankiecie Telewizji Czeskiej „Gwiazda Mojego Serca”.

Życie prywatne

W 1976 wyszła za mąż za aktora Josefa Abrháma, najbardziej znanego z roli doktora Arnošta Blažeja w serialu Szpital na peryferiach i Szpital na peryferiach po dwudziestu latach. Mają syna Josefa Abrháma Jr. (ur. 23 marca 1977).

Filmografia

Filmy fabularne
  • 1971: Babcia (Babička)
  • 1973: Trzy orzeszki dla Kopciuszka (Tři oříšky pro Popelku)
  • 1974: Jak utopić doktora Mraczka (Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách)
  • 1975: Mój brat ma fajnego brata (Můj brácha má prima bráchu)
  • 1975: Zamach w Sarajewie (Sarajevský atentát / Atentat u Sarajevu)
  • 1976: Mała Syrenka (Malá mořská víla)
  • 1978: Drogocenny braciszek (Brácha za všechny peníze)
  • 1979: Królewicz i gwiazda wieczorna (Princ a Večernice)
  • 1981: Kelner, płacić! (Vrchní, prchni!)
  • 1981: Chrzciny (Křtiny)
  • 1982: Sól cenniejsza niż złoto (Sůl nad zlato)
  • 1983: Trzeci książę (Třetí princ)
  • 1983: Święto przebiśniegu (Slavnosti sněženek)
  • 1983: Jara Cimrman śpi (Jára Cimrman ležící, spící)
  • 1985: Wsi moja sielska, anielska (Vesničko má, středisková)
  • 1991: Szkoła podstawowa (Obecná škola)
  • 1991: Opera żebracza (Žebrácká opera)
  • 1993: Nieśmiertelna ciotka (Nesmrtelná teta)
  • 1996: Kola (Kolja)
  • 1997: Cudowne lata pod psem (Báječná léta pod psa)
  • 1999: Wszyscy moi bliscy (Všichni moji blízcí)
  • 1999: Powrót utraconego raju (Návrat ztraceného ráje)
  • 2013: Donšajni
Filmy telewizyjne
  • 1973: Lesní panna
  • 1979: Jak je důležité míti Filipa
  • 1980: Tryptyk o miłości (Triptych o láske)
  • 1983: Svatební cesta do Jiljí
Seriale telewizyjne
  • 1975: Vivat Beniowski (Vivat Beňovský!)
  • 1979: Arabela – głos
  • 1985: Rozterki kucharza Svatopluka (Rozpaky kuchaře Svatopluka), w Polsce także pod tytułem „Życie od kuchni”
  • 1986: Zlá krev
  • 1988: Cirkus Humberto
  • 1991: Náhrdelník
  • 1997–2007: Četnické humoresky
  • 2008: Nemocnice na kraji města ...nové osudy
  • 2009: Poste restante

Avoti: wikipedia.org

Nav pesaistītu vietu

    loading...

        Nav saiknes

        Nav norādīti notikumi

        Birkas