Aina Salmane

Please add an image!
Birth Date:
19.04.1937
Death date:
26.10.2013
Burial date:
01.11.2013
Length of life:
76
Days since birth:
31784
Years since birth:
87
Days since death:
3835
Years since death:
10
Patronymic:
Eduards
Person's maiden name:
Krūmiņa
Categories:
Conductor, Folklorist, Pedagogue, teacher
Nationality:
 latvian
Cemetery:
Sigulda, Siguldas kapi

Aina Salmane (dzim.Krūmiņa) dzimusi 1937.gada 19.aprīlī Rīgā arhitekta Eduarda un mājsaimnieces Aleksandras Krūmiņu sešu bērnu ģimenē.

Bērnība pagājusi Vestienā, Rīgā, Cēsīs.  Pabeigta Cēsu mūzikas vidusskola. Absolvēta Latvijas Valsts konservatorijas kordiriģentu nodaļa.

Dziedājusi Latvijas Radio korī un Radio estrādes orķestrī.

No 1963. gada Siguldas bērnu mūzikas skolas direktore, vēlāk – mācību daļas vadītāja. Vadīti vokālie ansambļi un kori, solfedžo un mūzikas pamatos mācīti daudzi siguldieši gan mūzikas skolā, gan Siguldas 1.vidusskolā.

Aina Salmane bija viena no folkloras kustības aizsācējām Latvijā, pirmo starptautisko folkloras festivālu „Baltica” organizatoru dalībniece. No 1981. gada vadīja Gaujas nacionālā parkā folkloras kopu „Senleja”, ar kuru kopā viņa vairāk nekā 30 gadus dalījās savās zināšanās par latvisko dzīvesziņu.

1987.gada uzsāka darbu Turaidas muzejrezervātā par folkloras nodaļas vadītāju. Organizēja folkloras kopu koncertus, kas gandrīz katru vasaras svētdienu pieskandēja Dainu kalnu.

Ainas Salmanes darbs novērtēts ar neskaitāmiem diplomiem, pateicības un atzinības rakstiem. Pēdējo lielo atzinību savā mūžā Ainas Salmane saņēma, kad  par mūža ieguldījumu Siguldas novada kultūrvides veidošanā un kultūras mantojuma saglabāšanā novadnieki atzina viņu par „Siguldas novada Gada cilvēku kultūrā 2012”.

Ģimene: 1963.gadā laulības ar Pēteri Salmani.Dēli Pēteris un Uldis, meita Anda.

Avots: www.sigulda.lv, latvijaslaudis.lv

 

No places

    loading...

        Relations

        Relation nameRelation typeBirth DateDeath dateDescription

        No events set

        Tags