Deivids Leins

Please add an image!
Birth Date:
02.11.1938
Death date:
28.05.2007
Length of life:
68
Days since birth:
31223
Years since birth:
85
Days since death:
6179
Years since death:
16
Extra names:
David Eden Lane
Categories:
Criminal, Public figure, Publicist, Spiritual leader
Nationality:
 american
Cemetery:
Set cemetery

Viens no pazīstamākajiem 20.gs.otrās puses ASV balto nacionālistu līderiem un ideologiem.

Dzimis Aiovas štatā fermas strādnieku ģimenē. Nonācis bērnu namā. Adoptēts luterāņu mācītāja ģimenē. Tur radies noliegums pret kristietību.

 Ieguva augstāko izglītību Hinklija augstskolā. Strādājis par nekustamo īpašumu mākleru, bet pārtrauca šo darbu, jo "nebija ar mieru pārdot īpašumus krāsainajiem kaimiņos baltajiem Kolorādo iedzīvotājiem".

Bija koservatīvās Džona Berča biedrības biedrs. Iestājās Kuklusklanā. 1979. gadā viņš kļuva par šīs organizācijas Kolorādo bruņinieku priekšnieku. 1981. g. uzņēmās organizācijas Aryan Nations vadību Kolorādo štatā. 1983. g. ar Robertu Metjūsu un vēl 7 cilvēkiem  dibināja organizāciju Ordenis.

Vēlāk Ordeņa biedri tika notiesāti par dažādiem noziegumiem. Pats Deivids Leins tika arestēts 1985. g. martā un tika notiesāts uz 150 gadu cietumsoda par reketu, līdzdalību dažādu noziegumu izdarīšanā, tajā skaitā ebreju tautības radioraidījuma vadītāja Alana Berga slepkavībā.

Ieslodzījumā viņš nodarbojās ar literāru darbu rakstīšanu par numeroloģiju, sociālpolitiku un citiem jautājumiem, kas vēlāk tika publicēti periodikā un interneta mājaslapās.

Deivida Leina uzskati bija klaji rasistiski un antisemītiski. Kā arī tika kritizēta kristietība un proponēts pagānisms kā baltai rasei piemērotāka reliģiskā sistēma.

Cietumā DeividsLeins sarakstīja eseju "88 baušļi". Tās sākumā izvirzīja 14 vārdus, kas bija viņa politisko uzskatu kredo: "Mums ir pienākums nosargāt mūsu tautas eksistenci šodien un nodrošināt nākotni mūsu baltajiem bērniem." 14 vārdi un 88 baušļi vēlāk kļuva par neonacistu, balto nacionālistu un citu līdzīgu uzskatu parstāvju kredo, kas saīsināti tiek izteikt kā vienkārši 14/88.

2007. gada 28. maijā Deivids Leins nomira miegā savā kamerā epilepsijas lēkmes laikā.

Daudzās pasaules valstīs baltie nacionālisti sarīkoja viņa piemiņas manifestācijas.

Skandināvu balto nacionālistu dziedātāja Saga aizgājējam veltīja dziesmu "Goodby David Lane". 

Source: youtube, wikipedia.org

No places

    loading...

        No relations set

        No events set

        Tags