Nikolajs Vēveris

Please add an image!
Birth Date:
05.09.1923
Death date:
25.08.2021
Length of life:
97
Days since birth:
36752
Years since birth:
100
Days since death:
968
Years since death:
2
Categories:
Jazzman, Musician, Victim of repression (genocide) of the Soviet regime
Nationality:
 latvian
Cemetery:
Set cemetery

Muzicējis savulaik populārā džeza orķestrī "Armatūra". Izcils svinga dziedātājs un saksofonists.

Vēveris dziedāja gan angliski, gan vāciski. Viņam bija ļoti patīkams baritons, īsta, stilīga amerikāņu svinga balss, kādas nav nevienam citam. Salīdzinot – Edgars Zveja bija noslīpēts, pareizs un akadēmisks, bet Vēveris dziedāja ļoti brīvi, patīkamā svingā.

Tēvs Jānis, kurš bija labs vīnu un liķieru speciālists. Strādāja vācu firmā "Šaar un Kavicel", kam uz Kaļķu un Skārņu stūra bija smalks veikals. Māte Helēna. Helēnas brālis Georgijs Koršunovs dziedāja Operas korī. Vecāki šķīrušies, bet abi izceļojuši un nonākuši  Amerikā. Nikolajs mammu pēc 40 gadiem apciemoja Ņujorkā 1989.gadā.

Nikolajs apprecas ar Ivara Mazura sievas Līgas draudzeni Maiju, ar kuru nodzīvo 17 gadus un abiem ir meita Ineta. Otra sieva ir Ruta Greņģe - dejotāja operetē, ar kuru apprecas 1976.gadā.

Pēc izsūtījuma Nkolajs 1953.gadā strādā kā saksofonists restorāna "Luna" orķestrī, kur klavieres spēlē Ivars Mazurs. Vēlāk kļūst par šī orķestra vadītāju. Strādājis arī restorānos "Metropole", "Jūras pērle", "Rīga", "Sēnīte", REMP orķestrī, vadījis kolektīvus "Juglas manufaktūrā". Kad bija saslimis ar tuberkulozi un ārstējās Cēsu sanatorijā, noorganizē ansambli arī tur. 2000.gadā satiek bijušo "Sēnītes" bundzinieku, kurš uzaicina Vēveri pievienoties senioru ansamblim VEF kultūras pilī. Spēlēja tur basģitāru un dziedāja.

Nodzīvojis garu mūžu, pāri par 90 gadiem.

No places

    loading...

        Relations

        Relation nameRelation typeBirth DateDeath dateDescription

        No events set

        Tags