Gunārs Erdmanis

Please add an image!
Birth Date:
16.04.1927
Death date:
01.07.1990
Burial date:
05.07.1990
Length of life:
63
Days since birth:
35447
Years since birth:
97
Days since death:
12360
Years since death:
33
Categories:
Architect, Builder, Engineer
Nationality:
 latvian
Cemetery:
Cimetière de la Forêt (Riga)

Dziesmu svētku un liepu ziedēšanas laikā no mums aizgājis Gunārs Erdmanis - viens no erudītākiem restaurācijas laukā strādājošiem arhitektiem Latvijā.

Gunārs Erdmanis, sevī apvienodams zinātnieka arhitekta un inženiera intereses, darba mūža lielāko daļu veltīja kultūras pieminekļu saglabāšanai un restaurācijas zinātnei. īpaši jāizceļ viņa darbs senceltņu arhitektonisko formu telpiskās uzbūves analīzē un viduslaiku būvmeistaru darba paņēmienu izpētē. Viņam tuva bija arī vēsture, jo sevišķi Latvijas seno piļu un baznīcu būvvēsture. Restaurācijas problēmu pārvarēšanā daudz devis darbs pie Pētera un Doma baznīcām, Rīgas, Dundagas un Ventspils pilīm.

Ilggadējie pētījumu rezultāti apkopoti virknē publikāciju par šo tēmu, tie ir raksti krājumā «Materiāli feodālisma posma Latvijas mākslas vēsturei», žurnālā «Zinātne un Tehnika», kā arī grāmatu sērijā «Latvijas PSR arhitektūras un mākslas pieminekļi», pēdējā ir 1989. gadā iznākusī grāmata «Kurzemes viduslaiku pilis». Izdevniecība «Avots» gatavo autoru kolektīva grāmatu par Pētera baznīcas atdzimšanu, kurā būs arī Gunāra Erdmaņa raksts, veltīts šīs celtnes telpiskās uzbūves principu analīzei. Palicis daudz nepabeigta. Savu restaurācijas autoru zaudējušas Dundagas un Ventspils pilis, daudz kas no gados krātās pieredzes un atziņām palicis neizteikts.

Avots: Literatūra un māksla, 14.07.1990

Source: Rīgas dome

No places

    loading...

        Relations

        Relation nameRelation typeBirth DateDeath dateDescription
        1
        Silvija ErdmaneWife28.02.192724.05.1981

        No events set

        Tags