Ilze Tenisone

Please add an image!
Birth Date:
11.10.1954
Death date:
09.03.1997
Length of life:
42
Days since birth:
25373
Years since birth:
69
Days since death:
9883
Years since death:
27
Person's maiden name:
Ilze Emīlija Grīnberga
Categories:
Born in Latvia, Conductor, Singer, Victim of Catastrophe, victim
Nationality:
 latvian
Cemetery:
Matīsa kapi, Rīga

Dzimusi Trikātā, jaunākā deviņu bērnu ģimenē.
Tēvs -  Jānis Emīls Grīnbergs.
Māte - Johanna Amālija dzimusi Kuzņecova.

Savu bērnību Ilze pavadījusi „Podnieku” mājās, ko savām rokām uzcēla viņas tēvs Jānis Grīnbergs. Beigusi Trikātas pamatskolu  un Valmieras vidusskolu.

Strādājusi Valmieras Drāmas teātrī kā aktrise un pianiste (1974-77), bijusi skaņu režisore Latvijas Valsts televīzijā (1977-80), režisora asistente Latvijas Nacionālajā operā (1983-97).

Beigusi Latvijas Konservatorijas kordiriģentu nodaļu.

Rīgā izveido jauniešu kori “Vecrīga”, ir tās vadītāja un diriģente (1983-97).

Korī dziedāja augstskolās studējošie un tās beigušie jaunieši. Kora pastāvēšanas laikā ir tapuši lielformas darbi, kas radīti īpaši kamerkorim "Vecrīga": Armanda Strazda rokopera "Vēstules tālajai zvaigznei", rokoratorija "Upurdziesma" (Rabindranata Tagores dzeja), Riharda Dubras "Missa sinceritatis", kas piedzīvojuši panākumus Vācijas un Dānijas turnejās.

Ilze Tenisone savas darbības laikā veidojusi kopīgus kora iestudējumus ar solistiem Aivaru Krancmani, Ingu Kalnu, Ingu Pētersonu, Zigfrīdu Muktupāvelu, Niku Matvejevu, Nauri Puntuli, Valdu Dzeni, Indru Kalrsoni-Leci un Ivaru Stoninu 

No 1995.gada Ilze bija arī medicīniskā centra SIA „ARS” direktore.  

Precējusies ar režisoru, scenogrāfu un dizaina mākslinieku Modri Tenisonu dēli Juveris un Pēteris, meita Ilze. Arī savas mājās viņi atrada tālu prom no Rīgas putekļiem – Dzērbenes pagastā pie Juveru ezera. Paši cēla, tīrīja, mūrēja, stādīja, ravēja un radīja.

Ilzes Tenisones radošo darbu pārtrauca viņas traģiskā avārija 1997.gada martā - divas nedēļas pirms pirmizrādes populāru 50.-60. gadu estrādes melodiju apkopojumam Jura Vaivoda apdarē "Mīlas dziesmas Rīgai".

Ilze Tenisone ir apglabāta Matīsa kapos. 2000.gada jūnija vidū tika atklāts un iesvētīts piemineklis.

Diriģents Jānis Dūmiņš 1997.gada 13. martā laikrakstā Diena raksta atvadu vārdus :

„Mīļā, Ilzīt! Dārgā, sirsnīgā, patiesā Ilzīt! Cik mums, kordiriģentiem un dziedātājiem, ir smagi samierināties ar domu, ka Tu vairs neesi mūsu vidū. Vēl dzīvā atmiņā ir Tavi studiju gadi Latvijas Mūzikas akadēmijā, Tava vēlme visu uzzināt, visu spēt. Studiju gadi, kas turpināja Cēsu mūzikas skolā iecerēto un paveikto. Tavs kamerkoris Vecrīga ir izmisis - tāda abpusēja mīlestība diriģentei pret kori un dziedātājiem pret diriģenti ir reti sastopama. Radošā sadarbība ar jaunajiem komponistiem Rihardu Dubru, Armandu Strazdu un citiem Tev izdevās sevišķi pārliecinoši. Vēl daudzas citas koncertprogrammas un panākumi konkursos apliecināja Tavu spilgto diriģentes talantu.

Izsakām dziļu līdzjūtību dzīvesbiedram režisoram Modrim Tenisonam, Taviem krietni audzinātajiem bērniem. Emiļa Melngaiļa Tautas mākslas centra un visu Latvijas kordiriģentu vārdā Tavs skolotājs Jānis Dūmiņš

Zanda Radziņa, Nekropole.info pec interneta ziņu materiāliem 

No places

    loading...

        Relations

        Relation nameRelation typeBirth DateDeath dateDescription
        1Jānis Emīls GrīnbergsJānis Emīls GrīnbergsFather28.11.191024.10.1967
        2Johanna Amālija GrīnbergaJohanna Amālija GrīnbergaMother15.05.191112.03.1999
        3
        Dainis GrīnbergsBrother00.00.194500.05.1999
        4Modris TenisonsModris TenisonsHusband19.03.194516.09.2020

        No events set

        Tags