Kristaps Linde

Please add an image!
Birth Date:
23.10.1881
Death date:
06.04.1948
Length of life:
66
Days since birth:
52051
Years since birth:
142
Days since death:
27778
Years since death:
76
Categories:
Actor, Director, Pedagogue, teacher
Nationality:
 latvian
Cemetery:
Ventspils, Meža kapi

Aprīļa pirmās dienās Ventspilī miris pazīstamais aktieris, režisors un deklamātors Kristaps Linde. Viņš pēdējos gadus strādājis Ventspils mūzikas vidusskolā par dikcijas un skatuves mākslas skolotāju.
Kristaps Linde bija dzimis 1881.gadā Pēterniekos. Skatuves izglītību guvis Pēterpilī pie slavenajiem krievu aktieriem Davidova un Jakovļeva, darbojies pēc tam Aleksandrīnes teātrī par jaunāko skatuves spēku. Vadīja latviešu izrādes Pēterpilī. 1921.gadā Linde atgriezās dzimtenē, dažus gadus nostrādāja kā aktieris un režisors Nacionālajā teātrī. Izcilākās viņa lomas — hercogs Alba, karalis Līrs, Labrencis („Kas tie tādi, kas dziedāja"). Vēlāk Linde strādāja kā dikcijas, deklamācijas un grima pedagogs universitātē, konservatorijā un dramatiskos kursos, rīkoja deklamāciju vakarus, vadīja teātra izrādes provincē.

Velta Līne: "Kristaps Linde eksāmenā vēlēja no Trojas kara lasīt heksametru sešpēdu jambā. Viņš lika ar vienu elpas vilcienu nolasīt sešas rindas. Bija jāmāk pareizi sadalīt elpu. Linde teica - nekrāpieties, es visu dzirdu! Es varēju to nolasīt, bet pratu arī pašmaukties un ievilkt elpu tā, ka Linde to nepamanīja".

Avots: Diena.lv 

Source: periodika.lv

No places

    loading...

        No relations set

        No events set

        Tags