Aldis Dubļāns

Please add an image!
Birth Date:
10.06.1952
Death date:
02.01.2024
Length of life:
71
Days since birth:
26267
Years since birth:
71
Days since death:
129
Years since death:
0
Categories:
Photographer
Nationality:
 latvian
Cemetery:
Set cemetery

ALDIS MĀRIS DUBĻĀNS 10.06.52.- 02.01.24

Ar šo īpašo talantu – ieraudzīt to, ko neredz citi - izcēlās fotomākslinieks ALDIS DUBĻĀNS

Un tas attiecas ne tikai uz viņa darbiem. Aldis to spēja saskatīt gan cilvēkos, gan kultūras, gan sporta, gan politiskajās norisēs, pat ēdienos. 

Ar Aldi iepazinos vēl mācoties Alfrēda Kalniņa Cēsu mūzikas vidusskolā, jo viņa un Ulda Balgas lolotās fotostudijas REFLEX telpas bija kļuvušas par radošo cilvēku pulcēšanās, interesantu sarunu un nav ko slēpt – arī bohēmas vietu. 

Tā pat kā mūzikas skolas skolotāju dzīvokļu un orķestra mēģinājumu māja (tagad mākslas skola), kur ēverģēlības bija ikdiena. Tā savā veidā pretstāvot padomju okupācijas laika dubultmorālei un radošo bezcerībai. 

Prātā nāk kādas svinības, kur tika spēlēta spēle uz izģērbšanos un finālā puskailie viesi (Alda vienīgais apģērba gabals bija kaklasaite) rītausmā devās pāri laukumam nolikt puķes pie Ļeņina pieminekļa. 

Jau strādājot mūzikas skolā paralēli biju kurinātājs 2.vidusskolā, kur katlu mājā nebija nekādas mehanizācijas un parasti ļoti sliktas kvalitātes akmeņogles. Pēc maiņas izskatījos kā ogļracis. Tā nosmulējies Ziemassvētkos sagaidīju jautrus ķekatniekus, pa vidu dziesmām un tostiem Aldis teica, ka dzirdējis par manu darbošanos Latvijas televīzijas jauno korespondentu raidījumā un ierosināja, lai pamēģinu avīzei uzrakstīt kādu rakstiņu. Ja redaktorei patiks – varēšot ogļu putekļus nomainīt pret inteliģentāku vidi. 

Tā kļuvu par rajona avīzes teletaipistu, vēlāk – korespondentu. Ar Aldi daudz runājām par kultūru ( viņš bildēja, es rakstīju), spēlējām šaha ātrspēli un gadājām, lai kolēģiem nav garlaicīgi. 

Tautas frontes dibināšanas laikā Aldis ar lielu degsmi metās atmodas norisēs un krietni palīdzēja izveidot pirmo neatkarīgo avīzi ārpus Rīgas – LTF informatīvo biļetenu Ziemeļlatvija

Paralēli REFLEX izstādes skanēja visas Latvijas mērogā. Piemēram izstāde RADIATORSGvido Kajons, Valts Kleins u.c. jaunie fotogrāfi augstu vērtēja valcēniešu veikumu. 

Alda darbi nonāca arī ārzemju kolekcijās. 

Tad bijušie darba kolēģi mani uzaicināja privatizēt rajona avīzi MŪSU ZEME. To apvienoju ar Ziemeļlatviju un kļuvu par Alda priekšnieku, Mārtiņš Sīmanis no ASV plecu somā atveda pirmo Macintosh datoru un Aldim nācās iemācīties daudz jauna. Viņš bija arī kaislīgākais Tetris spēlētājs. Labs kolēģis. Saprotošs, izmantoja iespēju baudīt līdz tam nenopērkamos produktus un uzburt oriģinālus ēdienus, savā pieredzē labprāt daloties ar darba biedriem. 

Pēdējās desmitgadēs tikāmies retāk, bet katra saruna bija interesanta, jo viņa brīvais gars un spēja saredzēt vairāk deva lielisku vielu diskusijām.

Vents Armands Kraukllis

No places

    loading...

        No relations set

        No events set

        Tags