Aina Taubenberga

Please add an image!
Birth Date:
26.09.1925
Death date:
03.05.2003
Length of life:
77
Days since birth:
36001
Years since birth:
98
Days since death:
7658
Years since death:
20
Patronymic:
Jānis
Person's maiden name:
Rožkalne
Categories:
Pedagogue, teacher
Nationality:
 latvian
Cemetery:
Smiltenes pilsētas kapi

Dzimusi 1925. gada 26. septembrī Smiltenē kā Rožkalnu ģimenes pirmais bērns. Arī skolas laiks pavadīts Smiltenē. 1945. gada vasarā Aina pabeidza Smiltenes vidusskolu. Tas bija pirmais izlaidums pēc Otrā pasaules kara beigām. Iepriekšējais izlaidums bija bijis padomju laikā 1941. gadā, pēc tam nāca skaudrie kara gadi. Ainas klases izlaidumā bija tikai meitenes, jo puiši toreiz bija iesaukti armijā.

    Aina tūlīt pēc vidusskolas beigšanas sāka strādāt par skolotāju Smiltenes vidusskolā. 1946. gadā no 27. jūnija līdz 20. jūlijam viņa bija piedalījusies Latvijas PSR Valsts Rīgas Izglītības darbinieku kvalifikācijas celšanas institūta organizētajos nepilno vidusskolu un pamatskolu, kā arī ģeogrāfijas skolotāju kvalifikācijas celšanas kursos Cēsīs. Lai papildinātu zināšanas, 1947. gadā viņa iestājās Latvijas Valsts universitātes Neklātienes nodaļas Filoloģijas fakultātē. 

1947. gada rudenī A. Rožkalne tika pārcelta par skolotāju uz Cirgaļu pagasta Priežkalna septiņgadīgo skolu, kur blakus skolotājas darbam viņa veica arī pionieru vadītājas pienākumus. Tur gan viņa nostrādāja tikai vienu gadu, jo 1948. gada rudenī viņu pārcēla uz Smilteni par skolotāju 2. Smiltenes septiņgadīgajā skolā. Daži dokumenti liecina, ka 1947.–1948. gadā viņa īslaicīgi norīkota strādāt par skolotāju un pionieru vadītāju Cirgaļu septiņgadīgajā skolā un Mežoles septiņgadīgajā skolā. Smiltenes 2. septiņgadīgajā (vēlāk — astoņgadīgajā) skolā viņa nostrādāja līdz aiziešanai pensijā. Mācīja visus pamatpriekšmetus 1.–4. klasei, kā arī ģeogrāfiju, latviešu valodu un reizēm arī darbmācību 5.–7. klasei.

1948. gada vasarā jaunā skolotāja Aina Rožkalne satikās ar Fedoru Taubenbergu, un 1949. gada 6. augustā viņi apprecējās. 1950. gada 12. februārī jaunajā ģimenītē piedzima pirmā meita Anda, un precīzi pēc pieciem gadiem - 1955. gada 12. februārī - otra meita Baiba.

1951. gada vasarā A. Taubenberga pārtrauca studijas Latvijas Valsts universitātē un 1952. gadā pārgāja uz Cēsu Skolotāju institūta neklātieni, pamatojot ar to, ka viņa nekad nebija plānojusi strādāt par vidusskolas skolotāju un viņas tiešajam darbam pamatskolā studijas Universitātē devis maz. 1955. gada vasarā pēc divu kursu pabeigšanas Cēsu Skolotāju institūtā viņai nācās mācības pārtraukt divu iemeslu dēļ — ģimenes stāvoklis (viņai bija jārūpējas par diviem maziem bērniem) un Cēsu Skolotāju institūta likvidācija. 

Aina Taubenberga skolā nostrādāja vairāk kā 40 gadus. Būdama 1.-4.klases skolotāja, viņa daudziem Smiltenes apkārtnes bērniem ir bijusi pirmā skolotāja un iemācījusi pašas pirmās skolas gudrības. 

Ilgus gadus viņa ļoti aktīvi vadīja Smiltenes 2. astoņgadīgās skolas Sarkanā Krusta pirmorganizāciju — mācīja skolēniem par sanitāro higiēnu, pirmās palīdzības sniegšanu, veselības aprūpes pamatiem.

Pēc došanās pensijā viņai netrūka darāmā — dārzs, rokdarbi, ēst gatavošana, lasīšana, krustvārdu mīklu minēšana, un pats galvenais - bērni un mazbērni.


 

No places

    loading...

        No relations set

        No events set

        Near buried

        • Fedors Taubenbergs 1920 - 2000
        • Jānis Rožkalns 1897 - 1957
        • Olga Karlīne Rožkalne 1901 - 1990


        Add near buried

        Tags