Rita Spura

Birth Date:
30.11.1941
Death date:
06.05.2022
Burial date:
12.05.2022
Length of life:
80
Days since birth:
30126
Years since birth:
82
Days since death:
749
Years since death:
2
Patronymic:
Jānis
Person's maiden name:
Švābe
Nationality:
 latvian
Cemetery:
Rundāles pagasts, Vecie Priedīšu kapi

Jāņa Bites runa, atvadoties.

Šodien, 2022.gada 12.maijā, mēs esam sapulcējušies Rundāles pagasta Priedītes kapsētā, kur atdusas daudzi jo daudzi šīs zemes gājēji, kur valda klusums un miers. Šī ir vieta, kur dvēseles piepulcējas dvēselēm.

Rita Spura dzimusi 1941.gada 30.novembrī Jēkbpils apriņķa Ābeļu pagasta Jērcānos Vilmas un Jāņa Švābes ģimenē. Mirusi 2022.gada 6.maijā Bauskā.

Vilma un Jānis Švābes atdusas Dzelznavas kapos Jēkbpils pusē.

Bērnība un jaunība aizritēja dzīvojot Duagavas un Skas upes tuvumā uz salas - Vidsalas jeb Sakas salas, dažus kilometrus no Jēkabpils.

Vecāki strādāja lauku darbus un kopa lopus. Īpaši mīļi viņiem bija zirgi. Tie patika arī Ritai, īpaši kumeliņi. Tika pieredzēti lieli pavasara plūdi, kas daudzkārt ar Daugavas ūdeņiem piepildīja māju un pagalmu līdz pat viena metra augstumam.

Pirmās skolas gaitas bija Salas pamtskolā. Pirmos burtus Ritai palīdzēja apgūt mātes Vilmas vecākā māsa Elvīra, kura bija latviešu valodas un literatūras skolotāja Sesavā. Savukārt mājturības zinības mācīja mātes mās Irma. Pēc pamatskolas mācības Jēkabpils ekonomiskajā tehnikumā, kur kopā ar kaimiņieni Dzidru Stiebriņu apguva grāmatveža arodu.

Pēc valsts sadales dzīves ceļi aizveda uz Bauskas pusi, uz Lielupes krastiem. Darbs grāmatveža amatā kolhozā Ziedoņos, Pilsrundāles ciemā. Vēlāk pēc Jelgavas puses kolhoza jaunā priekšsēdētāja Jāņa Vīganta uzaicinājuma kļuva par galveno grāmatvedi kolhozā " Jaunā dzīv", Salgales (tolaik Sidrabenes) pagastā. Apvienojoties kolhoziem izveidojās lielsaimniecība "Draudzība" ar centru Emburgā.

Ziedoņos iepazinās ar Ēvaldu Spuru, kurš kļuva par mūža mīlestību. Kāzas tika svinētas Ziedoņos, sgaidot Jauno 1965.gadu. (Ēvalds jau 20 gadus atdusas Priedītes kapsētā.)  Jaunā ģimene no vecās skolas ēkas Rencelēs pārcēlās uz daudzdzīvokļu dzīvojamo māju Emburgā. Rita turpināja strādāt par grāmatvedi un Ēvalds par mehanizātoru. Ģimenē piedzima bērni - Agris, Raimonds, Inese. Viņi dzīvē kļuva par darbīgiem cilvēkiem. Dēls Agris un meita Inese atdusas Igauņu kapsētā Emburgā, Salgales pagastā.

Ģimene kopīgi rosījās pa dārzu, vāca berību lopiem ziemai.

Aizejot pensijā Rita ļoti trenēja savu atmiņu, kopā ar draudzenēm risināja krustvārdu mīklas.

Šodien no Ritas atvadās:  dēls Raimonds; vedeklas Inita un Saulcerīte; znots Kaspars; maxbērni Jana, Dina, Laura, Zane, Otto; māsīcas Vija, Velga, Elga; brālēns Jānis; kaimiņi, draugi, darbabiedri.

Mūžībā Rita satiksies ar saviem mīļajiem vecākiem, vīru Ēvaldu, dēlu Agri un meitu Inesi, brālēniem Laimoni un Daumantu un citiem radiem.

Mūžīgo mieru dod, Kungs, mūžīgā gaisma lai atspīd. Lai dus mierā!

No places

    loading...

        No relations set

        No events set

        Tags