Ivars Mičulis

Please add an image!
Birth Date:
18.04.1937
Death date:
11.12.2022
Length of life:
85
Days since birth:
31787
Years since birth:
87
Days since death:
504
Years since death:
1
Patronymic:
Vladislavs
Person's maiden name:
Mātes vārds - Elīza
Extra names:
Dienvidkalifornijas Latviešu biedrības priekšnieks
Categories:
Born in Latvia, Chemist, Engineer, Order of the Three Stars (Latvia), Public figure, Related to Latvia
Nationality:
 latvian
Cemetery:
Set cemetery

Ivars Mičulis (18.04.1937.-11.12.2022.) bija latviešu izcelsmes amerikāņu inženieris un ievērojams ASV ārzemju latviešu  sabiedriskais darbinieks. Vairāk nekā 20 gadu viņš bija Dienvidkalifornijas Latviešu biedrības priekšnieks. Ar savu neatlaidību, enerģiju un šarmu viņš panāca, ka Dienvidkalifornijas latviešu sabiedriskā darbība pēdējos divdesmit gados bija īpaši rosīga, tā neapsīka pat COVID-19 pandēmijas laikā. Latvieši pulcējas sarīkojumos, bija nemitīgi infomēti un jauniebraucēji tika aicināti iesaistīties latviešu sabiedrībā.

Ivars Mičulis jau no agras jaunības bija aktīvs ārzemju latviešu sabiedrībā, dejoja Dienvidkalifornijas latviešu tautasdeju kopā „Pērkonītis”, dziedāja jauktajā korī, bija Losandželosas latviešu vīru koŗa „Uzdziedāsim brāļi!” dalībnieks, pārstāvēja latviešu sabiedrību baltiešu un skandinavu svarīgos saietos, informējot cittautiešus par Latvijas vēsturi un notikumiem mūsdienās.
Ivars Mičulis vienmēr bijis piemērs un paraugs citiem, viņa pašaizliedzīgais darbs, kas divdesmit gadu laikā veikts bez jebkādas atlīdzības, ir daudzkārtīgi atmaksājies un nesis augļus – Dienvidkalifornijas latviešu biedrība daudziem vietējiem latviešiem kļuva par paspārni, savdabīgu saliņu, kur smelties spēkus, kopt savas tradicijas un runāt dzimtajā valodā.
Ivars Mičulis piedzima Rīgā skolotāju Elīzas (dz. Knēziņa) un Vladislava Mičuļu ģimenē, kuŗā bija četri bērni – trīs brāļi un māsa. Vecākais brālis Valdis Mičulis  (dz. 1932. g.) miris 2015. gadā ASV, jaunākais brālis Valdis Mičulis (dz. 1945. g.) dienēja ASV bruņotajos spēkos un krita Vietnamas karā 1968. gada 19. aprīlī.  Ivara Mičulļa māsa, operdziedātāja Melita Mičule dzīvo Vācijā un Nevadas pavalstī ASV.  Tēvs bija arī Rēzeknes apriņķa tautskolas inspektors un Viļānu pilsētas galva. Ģimene dzīvoja Viļānos līdz 1944. gadam, kad devās bēgļu gaitās – vispirms uz Čehoslovakiju, pēc tam uz Vāciju, kur uzturējās vairākās pārvietoto personu nometnēs – Mērbekā (Meerbeck), Zengvardā, (Sengwarden) un Ōmštedē (Ohmstede).

No Vācijas 1950. gadā ģimene devās uz ASV. Viņu pirmā mītnes vieta ASV bija Detroita Mičiganā. Tur Ivars Mičulis uzauga un ieguva izglītību. 1955. gadā viņš absolvēja Pershing High School. Vēlāk uzsāka studijas Wayne State University. Uz laiku viņš mācības pārtrauca, aizbrauca uz Losandželosu, Kalifornijā un apprecējās ar latvieti Noru (Eleonoru) Ābeli – Eleonores Ābeles un mākslinieka Ernesta Ābeles vecāko meitu un ilggadēju Losandželosas latviešu skolas pārzini un skolotāju. Ģimenē piedzima meitas Daila un Benita. Ivars Mičulis atgriezās Detroitā, lai turpinātu studijas. 1965. gadā viņš ieguva bakalaura gradu ķīmijas technoloģijā, 1967. gadā – maģistra gradu ķīmijas technoloģijā un kodolspēku inženieŗzinībās. No 1967. gada līdz 1972. gadam viņš strādāja Ohaijo pavalstī Goodyear Atomic Corporation, 1972. gadā pārcēlās uz dzīvi Mesā, Arizonas pavalstī – bija Motorola Corporation Chemical Processing Semiconductor Group priekšnieks. Arizonā viņš nodibināja Latviešu biedrību – bija tās priekšnieks līdz 1982. gadam, kad atgriezās Kalifornijā, kur viņš strādāja Hughes Aircraft Company (Space and Communications) līdz 1997. gadam, būdams Satellite Manufacturing Manager.

Losandželosā Ivars Mičulis aktīvi iesaistījās latviešu sabiedriskajā dzīvē – bija Losandželosas latviešu nama pārvaldes priekšnieks, Dienvidkalifornijas latviešu biedrības valdes loceklis, kopš 1999. gada  biedrības priekšnieks. Ivars Mičulis bijis Amerikas Latviešu apvienības (ALA) vicepriekšsēdis, Amerikas Baltiešu brīvības līgas (BAFL) vicepriekššēdis, rīkojis 3x3 nometnes.
Noras un Ivara Mičuļu meitas Daila Dzintara (dzīvo Toronto, Kanadā) un Benita Trapse (dzīvo Kalifornijas pilsētā Thousand Oaks, skolotāja Losandželosas latviešu skolā)  mācījušās ASV rietumkrasta Latviešu izglītības centra vasaras vidusskolā Kursa, Minsteres latviešu ģimnazijā un Rietummičiganas universitātes latviešu valodas kursos. Ivaram un Norai Mičuļiem ir seši mazbērni (meitas Dailas bērni – Lauris, Andra un Ēriks; meitas Benitas bērni – Niklāvs, Ance un Mia). Gan meitas, gan mazbērni runā latviešu valodā, un ir iesaistījušies latviešu sabiedriskajā dzīvē.
Ivars Mičulis pirms vairāk nekā 20 gadiem apprecējās ar diriģenti Lauru Rokpelni. 1997. gadā viņi nodibināja Losandželosas latviešu vīru kori „Uzdziedāsim, brāļi!”, kas ātri ieguva ievērību. Vīru korim bijuši koncerti daudzās ASV pilsētās un Kanadā, kā arī Latvijā (saite: https://ltv.lsm.lv/lv/raksts/13.06.2014-intervija-ar-lauru-rokpelni-miculi-un-ivaru-miculi.id30979 ).
Ivars Mičulis ir darījis visu nepieciešamo  ārzemju latviešu sabiedrībai. Latvijas Valsts prezidents Egils Levits un Ordeņu kapituls 2021. gada 22. oktobrī nolēma atbilstoši Valsts apbalvojumu likuma 11. pantam par sevišķiem nopelniem Latvijas valsts labā apbalvot Dienvidkalifornijas latviešu biedrības priekšnieku Ivaru Mičuli ar Triju Zvaigžņu ordeni un piešķirt Triju Zvaigžņu ordeņa kavalieŗa titulu.

Ordeni Ivars Mičulis saņēma, būdams ļoti slims – vienu dienu pirms savas aiziešanas mūžībā. Latviešu sabiedrībai ir veltīti ilgi nesavtīga darba gadi. Lai Dieva miers ir Ivara Mičuļa dvēselei. Par viņu skumst latvieši ārzemēs un Latvijā, īpaši kuplā ģimene, kā arī laikabiedri.

Avots: https://img1.wsimg.com/blobby/go/884b2cce-b95f-4cdc-83e9-737c6508a1b8/downloads/2022.03.pdf?ver=1670176049179

Atvadīšanās no Ivara Mičuļa būs 2023. gada 18. februārī:

Losandželosas latviešu namā

1955 Riverside Drive

Los Angeles, CA

No places

    loading...

        Relations

        Relation nameRelation typeBirth DateDeath dateDescription
        1Ernests ĀbeleErnests ĀbeleFather in-law06.09.191027.06.1988
        Tags